Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon cze 26, 2023 8:06 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Marzenia11 pisze:
zapietanaguzik pisze:
Zeeni pisze:
Fiba23 pisze:W tym momencie jeden z gabinetów weterynaryjnych opublikował post, aby nie dawać kotom karmy mokrej z drobiem, co sądzicie na ten temat? Moje koty od ponad miesiąca jedzą Wild freedom pure chicken, lepiej ją odstawić? Czy jest tam wystarczająca obróbka termiczna?

Poproszę o źródło czegos takiego :o

To chyba to: https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 2362346366

Dla mnie to zakrawa na totalny absurd i obled. Nie dawac surowego, nie dawac mokrych karm, które w 95% sa oparte na drobiu, za chwile jeszcze nie dawac suchych, bo tez wiekszosc ma kurczaka. Czyli dla bezpieczeństwa kotow nie dawac im jesc.

Masakra.... już bez przesady. Zgadzam się z surowym mięsem, ale żeby też kotom bytową mokrą odstawiać bo ma drób to już szaleństwo. Zaraz się zacznie jak przy covidzie. W sklepach zostaną same smaki drobiu, a reszta będzie wykupiona :roll:

Zeeni

Od: Śro kwi 26, 2023 11:11

Post » Pon cze 26, 2023 8:07 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Marzenia11 pisze:
zapietanaguzik pisze:
Zeeni pisze:
Fiba23 pisze:W tym momencie jeden z gabinetów weterynaryjnych opublikował post, aby nie dawać kotom karmy mokrej z drobiem, co sądzicie na ten temat? Moje koty od ponad miesiąca jedzą Wild freedom pure chicken, lepiej ją odstawić? Czy jest tam wystarczająca obróbka termiczna?

Dla mnie to zakrawa na totalny absurd i obled. Nie dawac surowego, nie dawac mokrych karm, które w 95% sa oparte na drobiu, za chwile jeszcze nie dawac suchych, bo tez wiekszosc ma kurczaka. Czyli dla bezpieczeństwa kotow nie dawac im jesc.

Bez przesady. Mój alergiczny Franio od lat jest na diecie bezkurzej i daje radę.
LUBMY SIĘ

Hańka

Od: Sob lut 09, 2008 0:22

Post » Pon cze 26, 2023 8:08 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Hańka pisze:Koty powinny na jakiś czas powinny pozostać tylko w domu i mieć jak najbardziej ograniczoną możliwość kontaktu z dzikimi ptakami – mogą one być potencjalnym źródłem zakażenia. Równocześnie właściciele najlepiej by wstrzymali się z podawaniem kotom surowego mięsa wieprzowego i drobiowego.
https://wyborcza.pl/7,75400,29906735,ta ... 7-L.1.duzy
Wszystko jasne, ale ktoś wie, czemu wieprzowina też jest zakazana?

No ta wieprzowina to mnie zbiła z tropu kompletnie.
Na szczęście akurat jako zastępstwo drobiu mam wołowinę + królika, Może teraz podejrzewają świńską grypę :roll: Tak dla odmiany.
Chyba, że z tej samej fabryki szedł drób i wieprzowina.

Bells

Od: Wto lis 23, 2021 23:44

Post » Pon cze 26, 2023 8:08 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Ale mnóstwo kotów je karmy mokre o smaku indyka czy kurczaka. To już paranoja.

Zeeni

Post » Pon cze 26, 2023 8:09 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Zeeni pisze:Ale mnóstwo kotów je karmy mokre o smaku indyka czy kurczaka. To już paranoja.

Czemu paranoja? Kto chce - zapobiega, kto chce - ryzykuje.
LUBMY SIĘ

Hańka

Post » Pon cze 26, 2023 8:10 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Ryzykuje czym? Mokre karmy są podawane obróbce termicznej. Po prostu nie jestem za rozsiewaniem paniki. Ludzie nagle zaczną zmieniać kotom karmy i ze stresu się pochorują. A już tym bardziej jak nie ma oficjalnego komunikatu.

Zeeni

Post » Pon cze 26, 2023 8:31 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Hańka pisze:
Marzenia11 pisze:
zapietanaguzik pisze:
Zeeni pisze:

Bez przesady. Mój alergiczny Franio od lat jest na diecie bezkurzej i daje radę.

Moja Nocia jest uczulona na bulion z drobiu, ktory jest w mokrych karm ach, czyli pewnie na dodatki, jakie zawiera. Oczywiście nie zrobilam analizy wszystkich mokrych karm, ale sporej czesci i wiekszosc tych, ktore w nazwie nie mialy wymienionego zadnego drobiu, w składzie mialy. Oczywiście sa karmy monoproteinowe, bo takie kupuje, ale dobrze wiesz, ze sa znacznie drozsze i nie zawsze smaczne.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*),Belcia(*),Krzysiek!(*),Czunia(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pon cze 26, 2023 8:37 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Zeeni pisze:Ryzykuje czym? Mokre karmy są podawane obróbce termicznej. Po prostu nie jestem za rozsiewaniem paniki. Ludzie nagle zaczną zmieniać kotom karmy i ze stresu się pochorują. A już tym bardziej jak nie ma oficjalnego komunikatu.

Ryzykuje tym, że kot zachoruje, no przecież.
Oczywiście, że najważniejsze jest stanowisko GIW, ale ja tam wolę być ostrożna, żeby potem nie żałować. Sytuacja jest rozwojowa. Jak dzień - dwa pociągną na wołowinie, to wyrwy w budżecie mi wielkiej nie zrobią a może okaże się, że jednak można dawać saszetki. Nie tracę nadziei, że sytuacja się wyjaśni i jakoś znormalizuje.
LUBMY SIĘ

Hańka

Post » Pon cze 26, 2023 8:40 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Przecież gdyby winne były karmy, które są produkowane poza Polską, to w innych krajach też działoby się to samo.
Obrazek

zapietanaguzik

Od: Śro cze 24, 2009 17:58

Post » Pon cze 26, 2023 8:41 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Dokładnie o tym samym pomyślałem, a z tego co mi wiadomo w Niemczech jest spokojnie i nic się nie dzieje

Fiba23

Od: Nie cze 25, 2023 23:07

Post » Pon cze 26, 2023 8:42 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

zapietanaguzik pisze:Przecież gdyby winne były karmy, które są produkowane poza Polską, to w innych krajach też działoby się to samo.

O to to to... Większość karm jest produkowana w DE. Tak jak napisałam mokre karmy są podawane obróbce termicznej, więc to niepotrzebne sianie paniki. Jak ktoś chce odłożyć drób to jasne, szczególnie jeśli kot je inne smaki. Ale są takie kotki, które akceptują tylko drób np., a ludzie nagle zaczną zabierać :( Niepotrzebne takie coś jeśli nic nie jest potwierdzone.

Oczywiście nie mówię o surowym mięsie.

Zeeni

Post » Pon cze 26, 2023 8:44 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Zapewne masz rację, ale - jak wspomniałam - wolę na zimne dmuchać. Przynajmniej przez parę dni, póki się coś więcej nie wyjaśni.
I tak już dość ryzykuję pozwalając kotom balkonować. Wiem, głupio, ale mieszkając na poddaszu nie sposób w tym żarze wytrzymać.
LUBMY SIĘ

Hańka

Post » Pon cze 26, 2023 8:48 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Zeeni pisze:
zapietanaguzik pisze:Przecież gdyby winne były karmy, które są produkowane poza Polską, to w innych krajach też działoby się to samo.

O to to to... Większość karm jest produkowana w DE. Tak jak napisałam mokre karmy są podawane obróbce termicznej, więc to niepotrzebne sianie paniki. Jak ktoś chce odłożyć drób to jasne, szczególnie jeśli kot je inne smaki. Ale są takie kotki, które akceptują tylko drób np., a ludzie nagle zaczną zabierać :( Niepotrzebne takie coś jeśli nic nie jest potwierdzone.

Oczywiście nie mówię o surowym mięsie.

Poza tym karmy nie pochodzą przecież z tego samego okresu, co surowe mięso. Gdyby coś było w karmach, to heca zaczęłaby się wcześniej, bo jednak większość kotów je karmy.
Obrazek

zapietanaguzik

Od: Śro cze 24, 2009 17:58

Post » Pon cze 26, 2023 9:21 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Hańka pisze:Koty powinny na jakiś czas powinny pozostać tylko w domu i mieć jak najbardziej ograniczoną możliwość kontaktu z dzikimi ptakami – mogą one być potencjalnym źródłem zakażenia. Równocześnie właściciele najlepiej by wstrzymali się z podawaniem kotom surowego mięsa wieprzowego i drobiowego.
https://wyborcza.pl/7,75400,29906735,ta ... 7-L.1.duzy
Wszystko jasne, ale ktoś wie, czemu wieprzowina też jest zakazana?

Ponieważ na stronie rządowej jest ostrzeżenie o bakteriach listerii wykrytych w hamburgerach wołowo-wieprzowych. Coś mi szwankuje i nie mogę wkleić linka. Drob mogł byc przechowywany z tym świństwem.

Alcina

Od: Sob gru 01, 2018 14:50

Post » Pon cze 26, 2023 10:23 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

maczkowa pisze:egwusia, a czemu akurat o ten Drobex dopytujesz
ja na przykład kupuję mięso w lidlu, w biedronce rzadko, bo tego akurat koty nie chcą za bardzo jeść. Zostają u mnie te plastikowe pudełka na różne cele i teraz posprawdzałam i lidl ma od różnych dostawców- Wipasz Olsztyn, firma z okolic Poznania, na Drobex nie trafiłam na opakowaniach, które u mnie leżą

Zakład uboju w Solcu Kujawskim Drobex sam na swojej stronie podaje, że zaopatrują sieci supermarketów w całym kraju. Biedronka i Lidl na swoich stronach potwierdzają pochodzenie mięsa drobiowego "własnych marek" właśnie z Drobexu.
No i wielkości - linia ubojowa o wydajności 13 500 szt. na godzinę .
Mieliśmy niezłe upały, coś mogło się zadziać i poszło. O nowych zachorowaniach nic nie słychać, te które były to przecież też nie masówka, mnie to się układa.

Nawet to, co piszesz- karmisz surowym drobiem z Lidla, ale nie z ubojni w Solcu Kujawskim i koty nie zachorowały .
Moje też. Ja drób często kupuję w Dino - oni też z Drobexu nie biorą.
WIEM, to niczego nie dowodzi.
Takie tam luźne przemyślenia.

egwusia

Od: Pt paź 10, 2008 15:17

[poprzednia][następna]