Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 05, 2006 10:01

nomiczek pisze:Twoje posty odebralam raczej jako: "czasami trzeba isc na ustepstwa (w kwestii jakosci) aby kociak byl zadowolony (smakowo)" - i ze m.in. dlatego podajesz PPP. Eksperymentowalas z tylko z karmami czy z takimi dodatkami tez? Tak wogole to zastanawiam sie czy to nie sprawa odstawienia Whiskasa - cos w rodzaju detoksu organizmu. Troche jak z czlowiekiem: jak zle sie zywisz i zaczynasz o siebie dbac - dostarczasz odpowiednie skladniki to - zaleznie od tych skladnikow - mozesz przejsc swojego rodzaju detoks - usuwanie tego co zalegalo w organizmie na skutek zlej diety. Ale to juz bardzo daleko posunieta nadinterpertacja - tak tylko sobie gdybam :)

nie dlatego podaje ppp-poprostu nie chcialam ciagle dawac rc i dlatego zmienilam na ppp-jest tam mniej wiecej tyle samo mieska, bo moje dostaja i tak codziennie filety z indyka, wiec konsultowalam to z wetem, zeby znowu nie przesadzic i tak jak piszesz-mogla to byc nie alergia, tylko bomba witaminowa w postaci dobrej karmy, po odstawieniu whiskasa i tak najprawdopodobniej bylo :roll:
nie podawalam po odstawieniu wiskasa zadnych dodatkowych witamin-owszem jak jadly karmy marketowe dostawaly dla uzupelnienia witaminy, ale nie tak duzo jak radzi producent, ale np. 1 dziennie, bo witaminki i tak mialy w miesku, zoltku, watrobce, jogurcie, wiec nie chcialam ich faszerowac dodatkowo-tylko, ze tak zareagowala na te zmiany Mamba, bo Kici nic nie bylo
tak wiec wracajac do karm dobrej jakosci-jak skoncze dawac ppp, mam zamiar przejsc na inne karmy, ale tez Mamba musi je zaakceptowac-a nia nie idzie mi tak latwo, jak z Kicia-musze wiec zadbac i o jakosc karmy i o to, zeby moja ksiezniczka laskawie chciala ja jesc :twisted:
karmy, ktore jej smakowaly to: rc, iams, biomill i ppp, ale jak poczatkowo musiala jesc tylko rc-przestala jej smakowac, dlatego tak mi schudla, wiec musze ostroznie i po malym opakowaniu-jak skonczy sie ppp bede myslec co dalej-a tu jest watek :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=45 ... ight=mamba
Kicia... 16.09.2016 (*)

mamba luna

Od: Pon gru 19, 2005 0:14

Post » Wto gru 05, 2006 10:10

Może troszkę nie w temacie, ale zapytam... Teraz w krakvecie jest taka promocja, że do wybranych rodzajów 2 kg karmy Hill's dostaje się gratis puszkę na karmę. Czy ktoś z Was zamawiał? Ciekawi mnie jak ta puszka wygląda, bo niestety nigdzie na stronie sklepu nie jest pokazana :(

aga_tka

Od: Śro cze 14, 2006 8:01

Post » Wto gru 05, 2006 10:16

czy to jest puszka, czy pojemnik??? bo jak pojemnik, to wyglada jak kosz na smieci albo na bielizne :wink: ale ladne-biale z czerwonym wieczkiem i granatowa nalepka :)
Kicia... 16.09.2016 (*)

mamba luna

Post » Wto gru 05, 2006 10:24

mamba luna dzięki :) i moje przeoczenie... to jest pojemnik, a nie puszka... nie doczytałam dokładnie :oops:

aga_tka

Post » Wto gru 05, 2006 10:59

alez prosze bardzo :lol:
aha-nie jest szczelne niestety :?
Kicia... 16.09.2016 (*)

mamba luna

Post » Wto gru 05, 2006 13:07

I tak miałam wątpliwości czy zamówić to jedzonko, bo moje koty nigdy nie miały żadnego z rodzajów Hillsa, które są na promocji i nie wiem czy by zjadły to co bym im zamówiła.
Po drugie moim kotom karmy szybko się nudzą więc zamawiam raczej kilka karm w małych opakowaniach i przy tym chyba pozostanę.
Pozdrawiam :)

aga_tka

Post » Wto gru 05, 2006 17:45

Hm, czemu wy tak dobrze "traktujecie" Iamsa?
Przecież on ma tylko 14% mięsa!
Figusia, leniuuuuuuch kochany :)

Zuza-Figa

Od: Czw sie 31, 2006 19:23

Post » Wto gru 05, 2006 19:55

Mambo luno - dzieki za link. Juz sie zaczytuje :) Co do zywienia kociaka - kazdy w sumei musi sam podjac odpowiedzialna decyzje :)

Vixen - w tym to ja sie niestety gubie. Wydawac by sie moglo (o ja naiwna), ze bilans jest jeden - tzn zapotrzebowanie kociaka na dane skladniki - a w karmach (wszystkie oczywiscie "idealnie zbilansowane") taka roznorodnosc... najblizsza okazje do zadreczania weta stosem pytan mam akurat teraz - wlasnie sie zbieram na drugie szczepienie :)

nomiczek

Od: Czw wrz 21, 2006 15:26

Post » Wto gru 05, 2006 20:03

aga_tka-moje hill'sa jadly z oporem i wiem, ze juz wiecej go nie kupie-ale powtorze sie-opakowanie na karme ladne, bardziej przydatne do gospodarstwa domowego, niz na trzymanie karmy :wink:
nomiczek-prosze bardzo :lol:
Kicia... 16.09.2016 (*)

mamba luna

Post » Wto gru 05, 2006 21:12

Nomiczek U mojego psa objawia się to ranami na nogach(kiedyś na grzebiecie i ogonie). Jedzenia nie zmieniałam i karmie nadal tym samym, ponieważ jak weterynarz pobrał wymaz wyszło, że to świerzb. Dał mu kilka zaszczyków, które na pewien czas pomogły. Rany(oprócz jednej) ładnie się zgoiły. Teraz jednak to powróciło, a pozatym pojawiły się na przednich łapach, na które były nie zaatakowane. Karmiony jest kaszą z dodatkiem ścinków mięsa i takich"odpadków"( kiełbaski, wędliny). Dostajemy to od znajomej. Nie można tego sprzedawać w sklepie, ponieważ termin ważności sie kończy.

Nie są to raczej problemy żołądkowe, bo nic na to nie wskazuje. A objawy pasują właściwie do alergi.
Obrazek
Skarpetka, Suzy, Nimfa, Szczęściarz

kajka.14

Od: Pt paź 06, 2006 21:55

Post » Wto gru 05, 2006 21:16

Chce jeszcze wstawić cytat z artykułu z Przekroju:
"Jednym z problemów, na jakie napotykają właściciele psów żywionych gotowymi karmami, jest drapanie się i zmiany na skórze zwierząt. Powszechnie nazywa się je uczuleniem, jednak jak uważa doktor Michał Jank, sprawa jest bardziej złożona. Jego zdaniem klasyczne alergie pokarmowe są u zwierząt stosunkowo rzadkie. Zazwyczaj problemy skórne są wynikiem niedoboru pewnych składników w pożywieniu i pojawiają się u tych, które przez długi czas jedzą stale tę samą karmę. Dlatego warto raz na kilka miesięcy zmieniać jedzenie, by dieta była bardziej urozmaicona."

Więć może się mylę i właśnie to dolega mojemu pieskowi. A przy diecie domowej mogą się pojawic niedobory. Ale ja sie o tym dowiedziałam niedawno i jeszcze nie zdążyłam podjąć żadnych kroków w tym kierunku.
Obrazek
Skarpetka, Suzy, Nimfa, Szczęściarz

kajka.14

Od: Pt paź 06, 2006 21:55

Post » Wto gru 05, 2006 21:18

uwazaj na te scinki ze sklepu z data waznosci,mojej rotweilerce ojciec dał mieso mielone gotowane z ryzem-data waznosci była do tego samego dnia w ktorym to ugotował,pies zwracal jedzenie nastepne dwa dni,zatrucia dostał takiego ze z budy do domu go nie moglismy zaciagnac,dostała wysokiej goraczki,uszy az miala czerwone :roll: odtad nie kupujemy mies z bliska data waznosci "bo to dla psa"....
a co do kiełbas i scinkow wedlin...to raczej niezdrowe dla zwierzaka,,
my karmimy psa sucha karma raz dziennie a raz dziennie dostaje ryz,kasze-z miesem z kury lub wołu wymieszana z mieszanka warzywna,pies jest zdrow jak ryba :D ma piekna siersc i wet sie nia zachwyca :D

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Wto gru 05, 2006 22:59

aga_tka pisze:Może troszkę nie w temacie, ale zapytam... Teraz w krakvecie jest taka promocja, że do wybranych rodzajów 2 kg karmy Hill's dostaje się gratis puszkę na karmę. Czy ktoś z Was zamawiał? Ciekawi mnie jak ta puszka wygląda, bo niestety nigdzie na stronie sklepu nie jest pokazana :(

Jest to bardzo ladna puszka - kolezanka zamowila i widzialam jak przyslali.
Puszka ma podstawe kwadratowa jak puszka Puriny czy Iamsa i jest w sliczne kotki :)

piegusek

Od: Śro wrz 07, 2005 20:38

Post » Wto gru 05, 2006 23:01

aga_tka pisze:mamba luna dzięki :) i moje przeoczenie... to jest pojemnik, a nie puszka... nie doczytałam dokładnie :oops:

Jest to bardzo ladna puszka :)

piegusek

Od: Śro wrz 07, 2005 20:38

Post » Wto gru 05, 2006 23:43

czy puszka czy pojemnik proponuje aga_tka, zebys spytala sie w krakvecie :wink:
Kicia... 16.09.2016 (*)

mamba luna

[poprzednia][następna]