Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie cze 25, 2023 13:11 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

anulka111 pisze:Mam alergika i staruszke i kocurka w siłe wieku. Jedzą głównie mięso. W małym stopniu sucha karme..indyk i wołowina. Łatwo powiedzieć, by nie wychodziły. Każde wyjście wiąże się z zabawa w ucieczkę na balkon. Jeśli to świństwo przenosi się przez powietrze to pat totalny. Moje koty nie tolerują suchego w większej ilości. Jedzą surowizne..... Sparzam lekko. Tyle mogę zrobić. Koty się buntuja. Może wypuszczać koty na balkon tylko nocą? Odkazam podłogi para

Moje też płaczą, że chcą wyjść na balkon. Trudno. Ich zdrowie ważniejsze. Przeżyję podrapane okno. Co do karm - u mnie to samo. Mielonki żadnej nie ruszą, dostają teraz rybne filetówki i nawet jedzą. Wiem, że to nie jest tanie rozwiązanie, ale trzeba przeczekać ten trudny czas. Sami też mięsa dla siebie nie kupujemy. Wegańska dieta przez jakiś czas nam nie zaszkodzi. Na pewno mycie parą to spoko sprawa, ja nie mam mopa parowego…:/ Musi wystarczyć zwykły.

crazyperson1

Od: Wto sie 07, 2018 22:58

Post » Nie cze 25, 2023 13:16 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Krzesimir pisze:Za szybko żeby to był jakiś wirus.

Niestety - nadostre postaci chorób wirusowych to żadna nowość ani kuriozum, bywa że koty umierają nagle, prawie bez żadnych objawów. . Tak przebiega czasem pp czy kaliciwiroza. A co dopiero wirus zmutowany, atakujący inny gatunek gdy nagle zacznie atakować zupełnie nowy, odmienny metabolicznie i zajmuje mózg. Śmierć po 2 dniach objawów to naprawdę nic bardzo zaskakującego i niespotykanego. Choć jest przerażające bo nie pozostawia praktycznie czasu na ratunek :(
A jak wygląda pomór królików w postaci nadostrej? Wieczorem króliki zdrowe, rano połowa martwa, druga połowa umiera wkrótce :(

Przypuszczam że zmniejszenie się ilości chorych kotów wynika z wprowadzonych zdroworozsądkowych zasad - czyli np. nie podawania surowego mięsa.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie cze 25, 2023 13:19 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Crazyperson, dlaczego zakładasz, że źródłem infekcji są ptaki?
Znaleziono jakieś w Warszawie? Ile? Kiedy?

Może jednak mięso ze sklepu? Czy żeby nie siać paniki wśród ludzi, że sklepy sprzedają trefny towar, znajdą się nowe ogniska?

Ja wierzę prof. Frymusowi; cytat z linkowanego wcześniej artykułu: 'Pierwsze przypadki zakażeń wirusem H5N1 kotów w Europie zanotowano wiosną 2006 roku u trzech bezpańskich osobników znalezionych martwych podczas wybuchu ptasiej grypy na niemieckiej wyspie Rugia. Prawie w tym samym czasie w jednym ze schronisk w Austrii wykryto ten zarazek u trzech zdrowych kotów zbadanych po przyjęciu do tego schroniska łabędzia zakażonego wirusem H5N1.'

Wytłuszczenie moje. Czyli jak nie zeżarł łabędzia, to zdrowy. Tak to rozumiem.

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Nie cze 25, 2023 13:29 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

No cóż. Przeszliśmy na wołowinę, chociaż zakładam, że filety indycze, które mam w zamrażalniku są ok. Bo kupiłam je 2 tygodnie temu i koty już tę partię jadły. Nigdy nie kupowałam kotom mięsa w Lidlu, Biedronce albo na rynku.
W upały koty i tak mają zakaz balkonowy ze względu na udar cieplny i podobne.
Wieczorem jednak, gdy robi się chłodniej, na chwilę wychodzą.
Buty zdejmowane i chowane w szafce po przyjściu do domu (ale co zrobić z gośćmi?).
Uważam, że to są restrykcje, na które mnie stać a które koty zniosą bez stresu.
Pozostaje czekać na wyjaśnienie całej sprawy
PODFORUM MEDIÓW PRAWICOWYCH, ZAPYTAJ POPRZEZ PW

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Nie cze 25, 2023 13:40 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Na Facebooku ktoś napisał ze na rynku chodzi policja i wlepia mandaty za sprzedaz drobiu, że ciężko juz dostać jajka itp. Trochę nie chce mi sie wierzyc w to bo czy gdzieś byl juz zakaz sprzedaży drobiu?
Obrazek

darianna1

Od: Pt gru 25, 2015 13:16

Post » Nie cze 25, 2023 13:41 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Indyka sprzed 2 tygodni lepiej przetrzymać te 30 dni, jeżeli było go więcej, to mógł pochodzić od różnych osobników. Co do gości - przed przyjściem wyłożona wycieraczka za drzwiami, zwilżona porządnie środkiem zabijającym wirusy i bakterie.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Nie cze 25, 2023 13:42 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

megan72 pisze:Crazyperson, dlaczego zakładasz, że źródłem infekcji są ptaki?
Znaleziono jakieś w Warszawie? Ile? Kiedy?

Może jednak mięso ze sklepu? Czy żeby nie siać paniki wśród ludzi, że sklepy sprzedają trefny towar, znajdą się nowe ogniska?

Ja wierzę prof. Frymusowi; cytat z linkowanego wcześniej artykułu: 'Pierwsze przypadki zakażeń wirusem H5N1 kotów w Europie zanotowano wiosną 2006 roku u trzech bezpańskich osobników znalezionych martwych podczas wybuchu ptasiej grypy na niemieckiej wyspie Rugia. Prawie w tym samym czasie w jednym ze schronisk w Austrii wykryto ten zarazek u trzech zdrowych kotów zbadanych po przyjęciu do tego schroniska łabędzia zakażonego wirusem H5N1.'

Wytłuszczenie moje. Czyli jak nie zeżarł łabędzia, to zdrowy. Tak to rozumiem.

Nie zakładam. Napisałem co przypuszczają weci. Albo mięso drobiowe, albo dzikie ptaki. Ja raczej apeluję o nie popadanie w panikę i czekanie na dalsze informacje, stosując się do zaleceń.

crazyperson1

Od: Wto sie 07, 2018 22:58

Post » Nie cze 25, 2023 13:44 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

darianna1 pisze:Na Facebooku ktoś napisał ze na rynku chodzi policja i wlepia mandaty za sprzedaz drobiu, że ciężko juz dostać jajka itp. Trochę nie chce mi sie wierzyc w to bo czy gdzieś byl juz zakaz sprzedaży drobiu?

Na razie dotyczyło to bazarku i chyba legalności handlu.

mziel52

Post » Nie cze 25, 2023 13:47 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Chciałabym się mylić, ale obawiam się, że zaraz zacznie się polowanie na czarownice. A raczej na organizowanie na szybko ognisk choroby wśród dzikich ptaków.
Bo w państwie naszym, z mchu i paproci, inspekcja weterynaryjna działa - jak wszelkie inne publiczne - na medal. Na pewno!

To, w jakich warunkach na targach sprzedawane są cały czas żywe ptaki, to jest skandal. A raczej przy targach, stoją pod ogrodzeniem z drugiej strony i na parkingach. Z ręki do ręki, jakie pochodzenie to najmniej ważne.

megan72

Post » Nie cze 25, 2023 13:49 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Odniosę się tylko do objawów wymienionych w pierwszym poście tego wątku.
- hiperglikemia:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27005715/
Organophosphorus(OP) poisoning, in addition to its cholinergic manifestations shows metabolic derangements leading to hyperglycemia.
- podniesione AST:
https://www.nepjol.info/index.php/JoNMC ... view/24474
This study showed that the level of liver enzyme do not correlate well in the cases of organophosphate poisoning except of AST, which has been raised significantly.
- hipokaliemia
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... i=89978449
For severe clinical features of OP poisoning, serum [K+] and PChE level are greatly reduced. Hence, these biochemical findings can be proposed as OP poisoning predictive markers. Clinicians and medical toxicologists should consider hypokalemia associated with reduced PChE level as alarming signs of poor prognosis in OP poisoned patients.

Proszę o przedstawienie podobnych dowodów, potwierdzających skutki tzw. "ptasiej grypy" w zakresie przytoczonych parametrów.
Etiam si omnes, ego non.

ropucha

Od: Pt mar 15, 2013 23:54

Post » Nie cze 25, 2023 13:58 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

ropucha pisze:Odniosę się tylko do objawów wymienionych w pierwszym poście tego wątku.
- hiperglikemia:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27005715/
Organophosphorus(OP) poisoning, in addition to its cholinergic manifestations shows metabolic derangements leading to hyperglycemia.
- podniesione AST:
https://www.nepjol.info/index.php/JoNMC ... view/24474
This study showed that the level of liver enzyme do not correlate well in the cases of organophosphate poisoning except of AST, which has been raised significantly.
- hipokaliemia
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... i=89978449
For severe clinical features of OP poisoning, serum [K+] and PChE level are greatly reduced. Hence, these biochemical findings can be proposed as OP poisoning predictive markers. Clinicians and medical toxicologists should consider hypokalemia associated with reduced PChE level as alarming signs of poor prognosis in OP poisoned patients.

Proszę o przedstawienie podobnych dowodów, potwierdzających skutki tzw. "ptasiej grypy" w zakresie przytoczonych parametrów.

Pytanie, czy lab, który badał kocie zwłoki, zrobił i toksykologiczne.

mziel52

Post » Nie cze 25, 2023 14:07 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Dlatego dobrze przebadać mięso (też ci, którzy mają w lodówie, niepodane kotom), w prywatnym labie na wspomniane toksyny i wirusa.
Jakoś w badania z PIW trudno mi będzie uwierzyć.
A jak po Polsce rozeszła się skażona pasza, ziarno to dopiero będzie bal.

Ale najpierw badania, a potem zalecenia.

megan72

Post » Nie cze 25, 2023 14:13 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

megan72 pisze:Dlatego dobrze przebadać mięso (też ci, którzy mają w lodówie, niepodane kotom), w prywatnym labie na wspomniane toksyny i wirusa.

A gdzie mozna prywatnie oddac mięso do badania?

mziel52

Post » Nie cze 25, 2023 14:15 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

megan72 pisze:Dlatego dobrze przebadać mięso (też ci, którzy mają w lodówie, niepodane kotom), w prywatnym labie na wspomniane toksyny i wirusa.

Nie przesadzaj. W takim wypadku wszelkie badania można podważyć, nie istnieje nic wiarygodnego. Najlepszym przykładem są szczepionki na covid, w coś trzeba wierzyć bo inaczej oszalejemy
PODFORUM MEDIÓW PRAWICOWYCH, ZAPYTAJ POPRZEZ PW

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Nie cze 25, 2023 14:17 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Cytat z FB, wydaje się ciekawy:

"Mnie zastanawia jedna rzecz, może ktoś coś wie. Niedawno była zrzutka na kotki walczące z tymi samymi objawami, zmarły. Przyczyną była ostra neurologiczna postać toksoplazmozy. Z kolei w próbkach z Trójmiasta wykryto gen H5N1 (wirus grypy ptasiej), objawy te same.

No i tu pytanie, ktoś może wie, czy koty z ptasią grypą były badane również na obecność pierwotniaka toksoplazmy? Podobno sporo kotów jest nosicielami, a niekoniecznie chorują.

Przyszedł mi do głowy pomysł, że może tak ostre objawy daje obecność obydwu tych patogenów jednocześnie? Ktoś ma jakieś informacje? Może jakieś koty były badane na jedno i drugie? Może są koty, u których wykryto jedno, a drugiego nie, co obalałoby moja hipotezę?"
Obrazek

zapietanaguzik

Od: Śro cze 24, 2009 17:58

[poprzednia][następna]