mirka_t pisze:Proszę nie odwoływać się do moich postów. Nie odpowiem więcej w tym wątku. Nie mam takiej potrzeby ani obowiązku.
hyh

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
mirka_t pisze:Proszę nie odwoływać się do moich postów. Nie odpowiem więcej w tym wątku. Nie mam takiej potrzeby ani obowiązku.
Myszka.xww pisze:sens twierdzenia Rasowy = Rodowodowy to:
zwierze o udokumentowanym pochodzeniu jest rasowe. W wiekszosci przypadkow jest to rodowod (konie, myszy, koty), w przypadku psa dokumentem stwierdzajacym pochodzenie jest metryka, zawierajaca dokladnie takie same informacje o zwierzeciu jak rodowod.
Dokument pochodzenia zwierzecia musi byc potwierdzony przez organa majace ku temu uprawnienia.
Oberhexe pisze:Ale to trochę inna sytuacja.
Po pierwsze metryki są wydawane przez federację i odpowiednio przez nia poświadczane.
Po drugie nabywca kota może w każdej chwili wyrobić rodowód - w omawianej w wątku sytuacji nabywca zrobić tego nie może, bo rodowód jest, tylko zatrzymany przez hodowcę.
TŻ Oberhexe pisze:Całe CFA ma rozróżnienie na metrykę/rodowód czy o rodzajach dokumentów decyduje klub?
Olat pisze:
Tak, z tego, co mi wiadomo- wpis w rodowodzie można zmienić (po spełnieniu określonych warunków)
Olat pisze:
Zapisy w umowie (kupna-sprzedaży, jak w przypadku hodowli czy w przypadku umów adopcyjnych, którymi się posługujemy wyadoptowując koty, czyli w umowach cywilno-prawnych) można egzekwować na drodze sądowej.
Analogicznie, jak w przypadku jakichkolwiek umów o tym charakterze, zawieranych w naszym kraju.
Użytkownicy przeglądający ten dział: puszatek i 100 gości