Kot a nowa kanapa.

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Czy koty zostawią nową kanapę w spokoju?

Ankieta wygasła Sob maja 26, 2007 16:24

Tak
11
18%
Nie
49
82%

Liczba głosów : 60

Post » Czw lut 12, 2015 11:22 Re: Kot a nowa kanapa.

xkarim pisze:
Prakseda pisze:Przyznam szczerze, iż naiwnie myślałam, że miłośnicy kotów, i co za tym idzie również miłośnicy innych zwierząt (jak sądzę kierując się dalej tym naiwnym rozumowaniem), nie akceptują zdzierania z nich skóry, dla względów estetycznych.

Może Twój kot myśli tak samo i chce Wam wyperswadować akceptowanie mebli z ciał innych istot.
Wiem, to prezent ale mimo wszystko, nie współczuję. Przepraszam.

Czyli kociarz/kociara = ekoterrorysta, który najchętniej by się zabił (i innych zapewne też, bo to wstrętni mięsożercy i nosiciele ciał smutkujących futrzaczków), ponieważ każde jego działanie w mniej lub bardziej bezpośredni sposób szkodzi jakiemuś biednemu bydlątku, czy innemu zwierzaczkowi (które rzecz jasna jest znacznie bardziej wartościowe od tego odrażającego śmiecia, jakim jest człowiek)? Może mam jeszcze mojego kota na wegetarianina przerobić? A fakt, nie mogę, ponieważ roślinki też odczuwają ból...

Tak, tak jasne. :roll: Standardowa odpowiedź "panów świata" o hipokryzji ekologów, cierpiących roślinkach, itp

Mieszasz pojęcia.
Świat jest urządzony jako łańcuch pokarmowy i na to mamy nie mamy wpływu. Sama mogę być wegetarianką ale swoim zwierzakom muszę mięso kupować.
Natomiast inną sprawą jest zaspokajanie próżności i snobizmu. Zycie zwierząt hodowanych na skóry i futra jest gehenną.
Ale oczywiście lepiej nie myśleć o cudzym cierpieniu, po co zakłócać sobie spokój sumienia (o ile się je ma).

Aha, fakt - człowiek jest najpaskudniejszym stworzeniem jakie po ziemi stąpa.
Ostatnio edytowano Czw lut 12, 2015 16:34 przez NITKA/KARINKA, łącznie edytowano 1 raz
Powód: poprawiłam nick autorki cytowanej wypowiedzi
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Czw lut 12, 2015 16:39 Re: Kot a nowa kanapa.

umyna pisze:no właśnie- co innego kiedy kot robi to celowo a co innego kiedy zapiera się łapkami... mam nadzieję, że jak moja Molly podrośnie to nie będzie już używała pazurków do wskakiwania na nią ale póki co ma 2 m-ce i przez weekend (odkąd ją mamy) wyrządziła dużo szkody kanapie z ekoskóry.
(...)

Jak zwracała już uwagę OKI.
ekoskóra to skóra syntetyczna.
Skóra ekologiczna to eufemistyczne określenie sztucznych materiałów.
Nazwa „skóra ekologiczna” to pojęcie marketingowe, które zostało wymyślone prawdopodobnie po to aby wprowadzić w błąd niezorientowanych konsumentów i tym samym zwiększyć sprzedaż. Termin „ekologiczna” pochodzi zapewne od tego, że przy produkcji tego typu materiału nie ucierpiało żadne zwierzę.

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Pon kwi 27, 2015 9:51 Re: Kot a nowa kanapa.

Hej. Przeprowadzam się niedługo do wynajmowanego mieszkania, ale meble są praktycznie nowe. Będzie też całkiem nowa sofa.. Jak ją zabezpieczyć przed kocimi pazurkami ? Prześcieradło z gumką i narzuta czy coś jeszcze? Chodzi zwłaszcza o boki sofy...może jakoś przymocowac tę narzutę? jeśli tak to jak ? BARDZO Was proszę o rady.. mieszkanie jest fajne i nie chcę żeby własciciel wyrzucil nas po roku :( Mam drapak i koty go używają, ale jak to koty- chcą też drapać w innych miejscach...

Panna Mysz

Od: Czw paź 09, 2014 19:43

Post » Pon kwi 27, 2015 21:09 Re: Kot a nowa kanapa.

Moj Kminek bardzo drapal oparcia nowych tapicerowanych krzesel,poradzono mi przykleic kilka paskow tasmy klejacej w miejscach najbardziej atrakcyjnych dla kota.Podobno nie lubia odglosu tarcia pazurkow o tasme . Pomoglo :) po kilku tygodniach tasme zdjelam i juz nie drapie . Tylko trzeba sprawdzic czy tasma nie uszkodzi obicia sofy . Powodzenia :kotek:

kocka

Od: Pt lut 27, 2015 22:02

Post » Wto kwi 28, 2015 11:55 Re: Kot a nowa kanapa.

A jaki problem kotom obciąć pazurki? Ja obcinam moim regularnie i drogi narożnik nietknięty. Koty nawet zniechęcają się do drapania, gdy szurają tępymi pazurkami i się nie zahaczają - co innego drapak, tam nawet świeżo obcięte pazurki ładnie się zahaczają i kociaki się wspinają pod sam sufit :)
A obcina się regularnie, u mnie wypada to ok. raz na tydzień/półtora, zależy od stopnia ostrości :) Łatwo to sprawdzić ;)
Unicornia Workshop - wykonywanie pluszaków na zamówienie!
Moje kociaki na YouTube ;)

Kamisha

Od: Pt lip 15, 2011 8:37

[poprzednia]