WAŻNE! CZYŻBY REWOLUCJA W ODROBACZANIU?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob wrz 09, 2006 18:59

no to w koncu jak to dostaje za 25 zl 2 pipetki i mam na dwa razy czyli na raz np dla 2 kotow???

renatka

Od: Nie kwi 16, 2006 9:30

Post » Sob wrz 09, 2006 19:12

Blixa pisze:Beata, jak chcesz to mogę ci odsprzedać jedną dawkę, bo dostałam całe opakowanie, czyli 2 pipetki. Już zaaplikowałam dzisiaj i następne odrobaczanie za pół roku, więc narazie mi nie potrzebny.

bardzo chce nawet 8) :lol:
pisze pw

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Sob wrz 09, 2006 19:36

Madziula pisze:wetka mowi ze jest to dobra alternatywa do innych lekow... dziala miesiac a nie tak jak tablety ze po kilkudziesieciu dniach nalezy podawac znowu...

Profender działa 3 dni od podania. Dokładnie to sprawdziłam i pisałam już w innym wątku. Różnica polega na tym, że nie aplikuje się go dopyszcznie i - przede wszystkim - ponoć działa na wszystkie stadia rozwojowe robali (stronghold tylko na postaci dorosłe).

Nie wiem skąd te bajki o długotrwałym działaniu. Przecież to trucizna, kot przez dwa miesiące miałby tak obciążoną wątrobę, że by pewnie tego nie przeżył :roll:

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Sob wrz 09, 2006 19:49

Mam tu ulotkę, więc napiszę co piszą o działaniu na robale w poszczególnych stadiach rozwojowych:

- Robaki obłe (nicienie):
Toxocara cati (postaci dojrzałe, niedojrzałe larwy L4 i L3)
Toxascaris Leonina (p. dojrzałe, niedojrzałe i Larwy L4)
Ancylostoma tubaeforme (p. dojrzałe, niedojrzałe i larwy L4)

- Robaki płaskie (tasiemce):
Dipylidium caninum (p. dojrzałe)
Taenia taeniaeformis (p dojrzałe)
Echinococcus multilocularis (p. dojrzałe)

Niewiem co się kryje poz nazwami łacińskimi, ale kto ciekawy to sobie wygoogla :)
Obrazek Obrazek

Blixa

Od: Pon wrz 20, 2004 1:11

Post » Sob wrz 09, 2006 20:02

no to w koncu jak to dostaje za 25 zl 2 pipetki i mam na dwa razy czyli na raz np dla 2 kotow???

renatka

Post » Sob wrz 09, 2006 20:05

renatka, 1 pipetka na jednego kota, na jedno odrobaczanie :) Tylko wiadomo, pipetka z odpowiednią dawką do wagi kota.
Obrazek Obrazek

Blixa

Od: Pon wrz 20, 2004 1:11

Post » Sob wrz 09, 2006 20:37

no dzieki blixa u mnie to spora roznica zwlaszcza cenowa na raz albo 180 zl albo 370 co byscie wolaly ? :)

renatka

Post » Sob wrz 09, 2006 20:40

Mnie wet też bardzo zachwalał Profender, zastosowałam go 10 dni temu, bo moja kotka miała tasiemca :roll: Podobno specyfik ten uśmierca robale, które kot następnie trawi i wydala. Podałam to na noc, i od tej pory nie zauważyłam już żadnych fragmentów tasiemca na kotce i poza nią - jak ręką odjął (obym nie wykrakała, bo nie chciałabym tego jeszcze raz zobaczyć :strach: )
My angels with fur: Diduś za TM :(, Sheila i Emi
Obrazek Obrazek Obrazek

Nellie

Od: Śro lip 12, 2006 21:18

Post » Pon wrz 11, 2006 17:19

ciesze sie ze ten lek sie sprawdza u waszych milusinskich u mnie tez sie sprawdzil :) wetka mowila mi ze dziala miesiac jakos tak
powiem szczerze ze bylam dosc sceptycznie nastawiona do tego leku bo jak to przez skore na robale w srodku? ale widze ze dziala moj kot ma wiekszy apetyt moze tez mial jakies robale a ja nie widzialam ich w kupach i wogole...
Maxo ma ochote na jedzonka ale ciagle nie na gotowe i gotowane nadal chce tylko surowe:( ale przynajmniej teraz zjada wszystko co mu dam i nie zostawia...
Obrazek

Madziula

Od: Wto sty 25, 2005 15:32

Post » Pon wrz 11, 2006 18:39

Jana pisze:
Madziula pisze:wetka mowi ze jest to dobra alternatywa do innych lekow... dziala miesiac a nie tak jak tablety ze po kilkudziesieciu dniach nalezy podawac znowu...

Profender działa 3 dni od podania. Dokładnie to sprawdziłam i pisałam już w innym wątku. Różnica polega na tym, że nie aplikuje się go dopyszcznie i - przede wszystkim - ponoć działa na wszystkie stadia rozwojowe robali (stronghold tylko na postaci dorosłe).

Nie wiem skąd te bajki o długotrwałym działaniu. Przecież to trucizna, kot przez dwa miesiące miałby tak obciążoną wątrobę, że by pewnie tego nie przeżył :roll:

Dokładne informacje o czasie pozstawania substancji czynnych w organiźmie:

Po miejscowym zastosowaniu tego produktu u kotów w minimalnej dawce terapeutycznej 0,14 ml/kg
masy ciała, obserwowano najwyższe średnie stężenie w osoczu wynoszące 32,2 ± 23,9 µg
emodepsydu / l oraz 61,3 ± 44,1 µg prazikwantelu / l. Najwyższe stężenia pojawiały się dla
emodepsydu 3,2 ± 2,7 dni po podaniu i 18,7 ± 47 godzin w przypadku prazikwantelu. Następnie
obydwie substancje czynne są powoli usuwane z osocza, wykazując okres półtrwania wynoszący 9,2 ±
3,9 dni dla emodepsydu oraz 4,1 ± 1,5 dni dla prazikwantelu.

Cytat z: http://www.emea.eu.int/vetdocs/PDFs/EPA ... -PI-pl.pdf

Szczególnie podoba mi się ten fragment: "Najwyższe stężenia pojawiały się (...) 18,7 ± 47 godzin w przypadku prazikwantelu."
18,7 - 47 = -28,3
Czyli u niektórych kotów preparat osiągał maksymalne stężenie na dobe przed podaniem :lol:

Natomiast polecam lekturę tego dokumentu ze względu na opisane tam środki ostrozności, jakie nalezy zachować stosując ten preparat.

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

[poprzednia]