ja mam slaba jakos zdjec zrobionych cyfrowka. zna ktos moze sposob, zeby nie bylo widac az tak tych pikseli?
[url="http://upload.miau.pl/20994.jpg"]tak wyglada zdjecie z cyfrowki[/url]
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Gimp powinien przechwycić aparat jako źródło TWAIN ( menu Plik i Pobierz). Masz zdjęcie w Gimpie... duże. Przed zmniejszeniem menu Filtry i Uwydatnianie. Tu są pożyteczne filtry takie jak Odplamkowanie (jesli zdjęcie zaszumione), Wyostrzanie, Zmiękczenie maski... Ja - przed zminiejszeniem odplamkowuję, jeśli jest taka potrzeba (śmietki ze skanera) i wyostrzam. Teraz zmniejszyć... Zatem - menu Obraz i Przeskaluj obraz Masz okno dialogowe - Opcje skalowania obrazu... Ok.Ellen pisze: Zdjecia z aparatu mam w JPG, ale sa za duze, albo odwrocone, wiec zmniejszam w Wordzie, wklejam do Painta (tak wiem, oryginalny sposob) i do tego momentu wszystko jest ok, ale jak zapisuje, to sie knoci.
Pinky pisze:ja mam slaba jakos zdjec zrobionych cyfrowka. zna ktos moze sposob, zeby nie bylo widac az tak tych pikseli?
tak wyglada zdjecie z cyfrowki
Hmmm... Zobacz nie Zapisz tylko Zapisz jako... A jak nie to może stara wersja albo blbiliotek GTK+ nie ma? Spróbuj tak: odinstaluj starego Gimpa, ściagnij biblioteki GTK+ i zainstaluj. Potem najnowszą wresję i zainstaluj samego Gimpa. Powinno działać wszystko. Jeśli Gimp nie pobiera, to jakieś narzędzie pobierania na pewno masz... Choćby z aparatem jakis sofware powinen być. Zapisz na dysku z aparatu i otwórz za pomocą Gimpa. Jesli nie masz żadnego narzędzia do przegladania obrazków, to proponuję IrfanView, program free, doskonała przeglądarka wszystkiego, co "się rusza" (wiele formatów medialnych, obrazków)Ellen pisze:No wiec, po pierwsze Gimp wcale mi nic nie pobiera z aparatu, a po drugie w oknie zapisywania mam tylko zapisywanie i nic wiecej...
Wiesz... ja to myślę, że z sifraczka to - im droższy, tym więcej wyciśnie ale i tak nie tyle, co z kliszy. Poradziłbym Ci tak: sprzedaj sifraczka i kup - na przykład - Pentacona Six + porządna lampa błyskowa... taka na łapie. Do tego kilka obiektywów (wciąż jeszcze poniżej ceny sredniego sifraczka)... jak poszperasz za okazjami, to bedziesz miała jakość z formatu 6x6 nieporównywalną, a do dobrej sifry to jeszcze zostanie Ci na kilka kilogramów błony...Pinky pisze:ja mam slaba jakos zdjec zrobionych cyfrowka. zna ktos moze sposob, zeby nie bylo widac az tak tych pikseli?
[url="http://upload.miau.pl/20994.jpg"]tak wyglada zdjecie z cyfrowki[/url]
Ellen pisze:Zdjecia z aparatu mam w JPG, ale sa za duze, albo odwrocone, wiec zmniejszam w Wordzie, wklejam do Painta (tak wiem, oryginalny sposob) i do tego momentu wszystko jest ok, ale jak zapisuje, to sie knoci.
Bonifacy pisze:Bladego pojęcia nie mam na temat teorii fotografii, jestem totalnym amatorem i fotki robię intuicyjnie. Oczywiście chętnie odpowiem na pytania o ile będę potrafił. Moja profesja jest totalnie inna.
A tu przedstwawiam taką sobie fotkę dzikiej kotki, którą m.in. dokarmiam. Fotka zrobiona przed 3 godzinkami. Ciekaw jestem czy się spodoba. Pozdrawiam.
Jeśli są jakieś pytania z Twojej strony to chętnie odpowiem.
http://upload.miau.pl/20951.jpg
olgaII pisze:Bonifacy pisze:Bladego pojęcia nie mam na temat teorii fotografii, jestem totalnym amatorem i fotki robię intuicyjnie. Oczywiście chętnie odpowiem na pytania o ile będę potrafił. Moja profesja jest totalnie inna.
A tu przedstwawiam taką sobie fotkę dzikiej kotki, którą m.in. dokarmiam. Fotka zrobiona przed 3 godzinkami. Ciekaw jestem czy się spodoba. Pozdrawiam.
Jeśli są jakieś pytania z Twojej strony to chętnie odpowiem.
http://upload.miau.pl/20951.jpg
Jeśli nie masz bladego pjęcia, to masz wrodzony talent
Kicia jest przepiękna - i model, i portret.
Chetnie pozadaję kilka setek pytań dotyczących fotografowania zwierzaków; począwszy od parametrów aparatu po sposoby jak uchwycić ruchliwego zwierzaka w kadr tak, żeby wyszedł ostro, doświetlony i bez świecących oczu.
Na poważnie, noszę się z zamiarem kupna aparatu, co byś polecił w rozsądnej cenie?
Użytkownicy przeglądający ten dział: kasiek1510 i 113 gości