SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 11, 2013 19:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

gpolomska pisze:kotkins, są firmy sprzedające, ale ich jakość bywa dyskusyjna; wejdź tutaj i załóż wątek, że kupisz gotową mieszankę od kogoś z okolic (tu nazwa miasta).

Dzięki.
Niestety nie znalazłam żadnej:(

Szukam kogoś , kto zrobi mieszanki barfowe dla kotów (dwóch na początek) oraz psa.
Szuka też koleżanka dla swojego kota.
Odpłatnie zrobi rzecz jasna .
Jeśli ktoś zna kogoś...to poproszę!

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Pt paź 11, 2013 19:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Nie pisałam, żebyś znalazła tylko założyła temat, że szukasz kogoś, kto sprzeda gotową mieszankę z okolic TU_NAZWA_TWOJEGO_MIASTA ;)
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pt paź 11, 2013 20:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ach, wobec tego się nie zrozumiałyśmy! :D
Takie usługi się robi w ogóle?
Też nie znalazłam...

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Pt paź 11, 2013 20:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Usługi nie; są firmy, które handlują mieszankami, ale... raczej niezbyt polecam (chyba, że ktoś zna sprawdzoną). Jak ktoś szuka tam na forum, to zwykle mu ktoś napisze, że może przygotować (tam jest trochę hodowców, którzy robią dla kilku-kilkunastu kotów, więc czasami odsprzedają).
...

czarnekoty123

Post » Pt paź 11, 2013 23:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

czy tutaj jest ktoś kto karmi Orijenem?? Moje kociaki jedzą teraz TOTW ale szukam dla nich czegoś lepszego, kupiłam wór Applawsa ale niestety pojawiają się kupale z krwią, chciałam też przetestować Power of Nature ale nie mogę teraz tej karmy nigdzie w internecie dostać, podobno produkcja została wstrzymana na czas wakacji (???)

Za Orijena mogę przesłaś Applaws Kitten, mam go ok.4,5 kg. Zakupiony w lipcu, przechowywany w hermetycznym pojemniku;)
Jeśli jest jakiś chętny proszę pisać:)

Natruszka

Od: Czw maja 30, 2013 19:47

Post » Sob paź 12, 2013 10:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

orijena można dostać w małych paczkach po 400 g w zoologach stacjonarnych :)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Sob paź 12, 2013 10:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Nowy jest w paczkach 340g a nie 400 ;)
...

czarnekoty123

Post » Sob paź 12, 2013 10:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

ach. ale zawsze to paczka próbna :)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Sob paź 12, 2013 11:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

To masz rację ;)
...

czarnekoty123

Post » Sob paź 12, 2013 12:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ale po paczce próbnej 340/400 przy 2 kotach nie zorientujesz się, czy im pasuje. Pewnie ta krew po applawsie pojawiła sie po dłuższym karmieniu. Takie też są komentarze na zooplus.
A Orijenem sporo osób tu karmi. Sam oferowałem Orijen, ale nie było chętnych mimo bardzo korzystnej ceny.

Ikerka

Od: Sob wrz 07, 2013 20:45

Post » Sob paź 12, 2013 19:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ikerka pisze:Ale po paczce próbnej 340/400 przy 2 kotach nie zorientujesz się, czy im pasuje. Pewnie ta krew po applawsie pojawiła sie po dłuższym karmieniu. Takie też są komentarze na zooplus.
A Orijenem sporo osób tu karmi. Sam oferowałem Orijen, ale nie było chętnych mimo bardzo korzystnej ceny.

No właśnie po takiej paczuszce niebardzo stwierdze czy kociakom pasuje karma czy nie... :/ A do tego jeszcze w swoim miescie nie mogę nigdzie Orijena stacjonarnie dostać. Co do Applawsa to luźne kupale pojawiły się od razu, krew ok.tydzien po.
Czy masz na sprzedaz jeszcze tego Orijena??

Natruszka

Od: Czw maja 30, 2013 19:47

Post » Sob paź 12, 2013 22:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

A skąd jesteś? Pewnie spoza Warszawy.
Ja otworzyłem 3 dni temu nowy wór 7kg starego Orijenu (w mojej opinii lepszy od nowego, bo mający aż 0,5% tauryny i więcej energii, ja mam młode aktywne kotki).
Kotki jedzą chętnie, (muszę wydzielać) ,tak jak wczesniej nowy, żadnych problemów twarde bezzapachowe kupale , ale 2 kg mogę odstąpic, bo nie chce tak długo trzymac otwartego wora, a mam jeszcze otwarte 1,5kg Totw.
Wolałbym jednak przekaz osobisty, bez poczty, bo nawet nie wiem w czym to wysłać.

Ikerka

Od: Sob wrz 07, 2013 20:45

Post » Sob paź 12, 2013 23:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Czy wiecie może czemu koty po niektórych karmach mają w kupie krew? Czy to kwestia alergii, czy jakiegoś podrażnienia? Jaki składnik tak robi? Moja Mekhi tak reaguje na Applaws, Power of nature (suchy i mokry) i chyba Granata Pet (tu nie jestem pewna czy to było po PoN czy GP z owocami morza). To, że po Applaws tak bywa to już czytałam, ale nie wiem czemu tak jest.

Artharcen

Od: Sob mar 03, 2012 14:27

Post » Nie paź 13, 2013 9:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Krew może być spowodowana m.in. alergią na jakiś składnik i dla każdego kota może być inny (przy czym może to być równie dobrze mięso, co i jakiś dodatek technologiczny lub witamina, bo dają syntetyczne, a może być za dużo błonnika; niektóre koty tak mają po zbożach). Ale może też dana karma działać drażniąco - bez alergii jako takiej; niektóre koty reagują tak np. na pasty odkłaczające. Generalnie bardziej podrażniają suche karmy niż mokre (mokre jest miękkie - suche nawet jak naciągnie, to takiej papki nie będzie; kto chorował na jelita ten wie, że nie wolno jeść orzechów, pestek itp., żeby właśnie jelit nie drażniło). Poza tym sprawdź, czy nie dajesz za dużo karm - wysokobiałkowych daje się mniej niż tych niskobiałkowych (zbożowych lub ziemniaczanych) - producenci często piszą większe ilości (moja wet twierdzi, że po prostu chcą więcej sprzedać, a przekarmianie kota jest złe).

Poza tym pytanie czy Twój kot na pewno nie ma pasożytów (robaki lub pierwotniaki), kłaków lub jakichś problemów zdrowotnych? Poza tym zobacz jakie wspólne składniki mają te karmy. No i upewnij się, że na pewno to efekt karmy, a nie coś, co się powtarza po prostu co jakiś czas...

Magnolia dopóki miała kokcydia, to wiele karm powodowało różne problemy (najpierw myślałam, że to karmy, ale później zauważyłam, że to się powtarza co ok. 7-10 dni: przy kolejnym ataku "żółtej rzadkiej kupy podbarwionej na różowo" wzięłam próbkę z kuwety i do weta: od razu pod mikroskopem wyszedł problem - udało się zdiagnozować przyczynę /kokcydia., a nie dobrać karmę niwelującą objawy - gdybym poszła bez próbki, pewnie padła by sugestia rc intestinal: objawy by zniknęły /na jakiś czas/, ale przyczyna nadal siałaby zniszczenie w jelitach).
...

czarnekoty123

Post » Nie paź 13, 2013 13:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Pytania mam dwa odnośnie Miamor Milde Mahlzeit, która znalazła się na liście polecanych:
1. Nie mogę nigdzie znaleźć informacji, czy ma taurynę. Ma? ;)
2. Nie jest to trochę za chude? Około 10% białka i tylko 3% tłuszczu? Chyba lepiej byłoby dodać tam chociaż masełka?

Zastanawiam się nad nim, bo moje zamówienie ze sklepu internetowego przyszło w całości przeterminowane. No i chciałam coś kupić na jakiś tydzień, póki się sprawa nie wyjaśni... A większość z tych dobrych karm jest słabo dostępna w stacjonarnych zoologicznych, u siebie tylko te Miamory widziałam.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

[poprzednia][następna]