Kotowisko 2012 - Gdańsk Oliwa. Smutny początek sezonu

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 01, 2011 16:46 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa. Cud listopadowy !

A może ta czwarta, Wściekła Sztuka w Kontenerze to córka Śpiewaczki? Bo jest dorosła i ma spokojnie 1,5 roku.
Podsumowanie dzisiejszej łapanki:
Wściekła Sztuka w Kontenerze - płeć: ? - złapana 01.12 i na Elbląskiej
2 młodziaki mniejsze - płeć: kocice - złapane 01.12 i na Elbląskiej
1 młodziak większy - płeć: kocica - złapana 01.12 i na Elbląskiej
1 młodziak większy - płeć: ? - nie dał się złapać
Obrazek

doro27

Od: Śro cze 15, 2011 15:34

Post » Czw gru 01, 2011 20:42 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa. Cud listopadowy !

Wściekła Sztuka - to biały dół pyszczka
Panna Pół Białego Pyszczka
Panna Biała Kropka na Nosie lub Biały Koniec Ogonka - zobacz, czy któraś z nich ma białą końcówkę ogona
Panna ... nie wiem która :oops: . Niech Magda ogarnie, mówi, że rozpozna
Na zdjęciu nie mogę jej zidentyfikować. Czyli co najmniej 5 kocic wysterylizowanych...
Czy będzie jeszcze ciepło ? Hmmmm....

Mrata

Od: Pt cze 06, 2008 17:50

Post » Pt gru 02, 2011 12:30 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa. Cud listopadowy !

Wściekły Kontener to była również kotka! Strasznie, ale to strasznie miauczała w samochodzie. W lecznicy podobno też ;) Może jest córką Wędrującej Śpiewaczki?
Wszystkie 4 sztuki zdążył zrobić wczoraj dr Ulewicz. Te dwie najmniejsze kotki były wystarczającej wielkości do zabiegu sterylizacji. Takie młode sztuki najlepiej znoszą zabieg.
Dzisiaj rano odebrałam z lecznicy 4 kontenery.
Bagażnik mojego samochodu jest zajęty przez klatkę łapkę, na przednim siedzeniu awaryjny kontener, na tylnym drugi, do tego skrzynka z podręcznymi akcesoriami do auta i jak ja mam jeszcze zmieścić 4 kontenery?! Chyba muszę dokupić bagażnik na dach ;)
Pogłówkowałam i moja kochana Toyotka pomieściła wszystko ;)
Kotki wypuściłam na podwórku Świerkowa 5, uprzednio wszystkie opisałam sobie i zrobiłam zdjęcia. Opisy i zdjęcia prześlę później.
Koteczki mają uszka oznaczone wyraźnie, aczkolwiek nie jakoś strasznie mocno.
Wściekły Kontener wyskoczył z kontenera jak z procy i popędził na oślep na działki.
Dwie malutkie wybiegły powoli, schowały się pod najbliższym krzaczkiem i zerkały na mnie podejrzliwie ;)
Średnia kotka (z delikatną, białą obrączką na końcu ogona) spokojnie wyszła z kontenera, rozejrzała się, odeszła dwa metry, podniosła ogon i zaczepnie do mnie miauczała, a potem przy śniadaniu przyszła do głaskania ;)
Zostawiłam kotkom w miseczkach puszkę jedzenia i porcję smacznych chrupek. Obie malutkie i Średnia koteczka od razu rzuciły się na jedzenie.
Kontenery w ilości 4 sztuki zostawiłam u Agaty. W bordowym z kratką od góry kotka zrobiła siku, a w jednym małym druga kupę. Jak mogłam, to je wyczyściłam, ale wymagają gruntownego mycia.
Obrazek

doro27

Post » Pt gru 02, 2011 16:02 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa. Cud listopadowy !

Kontenery stoją w komórce. Pomyślę o nich jutro. Pieniążki za sterylki przelałam razem z resztą za "badanie mikr. ssaka" (cytat z faktury, cokolwiek on nie znaczy). Będą w poniedziałek.
To trochę niesamowite, że w przypadkowej łapance trafiły się tylko kocice. Magda stwierdziła "zostały jeszcze cztery" i jest gotowa na kolejną łapankę. Żałuje, że nikt nie miał kamery, bo podobno bardzo wesoło było. TŻ bohatersko obnosi podrapaną rękę... Jak o tym mówił przez telefon, to myślałam, że to naprawdę coś poważnego. Ale i tak zabrałam go w nagrodę do SPA, takie prokocie zachowania należy wzmacniać.
Bardzo proszę o zapisanie nas na kolejną porcję kotów na Elbląską, w dniach ujętych w SMS.
I dziękuję, naprawdę bardzo, bardzo...

Mrata

Post » Pt gru 02, 2011 23:04 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa. Cud listopadowy !

"Badanie mikrobiologiczne ssaka" akurat tym razem oznaczało badanie wymazu z nosa kota w celu określenia rodzaju bakterii powodujących przewlekły katar ;)
Według Magdy zostały jeszcze 4 sztuki, czy jeszcze 4 kocice?
Niestety najbliższy wolny termin to czwartek 08.12, ale jeżeli umówisz mnie z Magdą, to możemy dać wolne Twojemu TŻ ;)
W czwartek mogę dowieźć na Elbląską spokojnie 3 sztuki, zabiegi rozpoczną się o 12-ej. Chciałabym spotkać się z Magdą, o ile to możliwe, koło 8.30, bo potem muszę lecieć do pracy. Zapytaj ją, czy da radę? Ja będę jechała z Centrum Gdańska - może mogę ją skądś zgarnąć?
Ręka wyglądała na BARDZO MOCNO podrapaną, ale widać twardy gość z Twojego TŻ ;)
Cieszę się bardzo, że mogę troszkę pomóc w sterylizacji tego oliwskiego kotowiska - bardzo dobrze mi się z Wami współpracuje.
Obrazek

doro27

Post » Pt gru 02, 2011 23:59 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa. Cud listopadowy !

Magda jest pesymistką, ja na wszelki wypadek też, więc uważamy, że reszta to też kocice :wink: Jutro robimy kolejną naradę wojenną, więc spytam jej, co sądzi o 8 grudnia i 8.30 rano. Pewnie wstanie o świcie i złapie sama całe stado :D
TŻ jest twardy facet, ale każdy argument na rzecz bezgranicznego poświęcenia dla kocich fanaberii żony jest dobry, nawet ta kreseczka na ręku.

Mrata

Post » Pon gru 05, 2011 16:59 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa. Cud listopadowy !

Lokatorzy zrzucili się na dwie kocice :piwa:
Kasa z bazarku idzie.
Nie będę musiała dopłacać.
Alleluja
W czwartek łapanka, w piątek dołapywanka.
I po kotowisku.

Mrata

Post » Pon gru 05, 2011 17:26 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa. Cud listopadowy !

Mrata pisze:Lokatorzy zrzucili się na dwie kocice :piwa:
Kasa z bazarku idzie.
Nie będę musiała dopłacać.
Alleluja
W czwartek łapanka, w piątek dołapywanka.
I po kotowisku.

Super, skutecznie działasz! I Doro też, jak zwykle :ok:
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Wto gru 06, 2011 22:01 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa. Cud listopadowy !

Mrata, prześlij mi proszę nr telefonu Magdy.
Gratuluję zbiórki kasy na sterylki ;)
U mnie pod kamienicą pojawił się ostatnio nowy, oryginalnie umaszczony kot: cały biały, ma tylko po jednej niedużej czarnej kropce na każdym boku i czarny ogon. Po około 2 tygodniach dokarmiania i obserwowania, stwierdzam autorytatywnie, że to kotka!!! Ucha nie ma oznaczonego i jest raczej nieufna. Przychodzi tylko późnym wieczorem i wcale nie jest codziennie. Więc na czwartek, albo na piątek czeka mnie łapanka pod domem. Jeszcze tego brakowało, żeby mi się okociła pod kamienicą na wiosnę.
W przyszłym tygodniu mają być dodatnie temperatury, nawet do +6, więc spokojnie można jeszcze sterylizować.
A jak czuje się ostatnio sterylizowana porcja młodziaków? Szczególnie te najmniejsze?
Obrazek

doro27

Post » Śro gru 07, 2011 9:09 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa. Cud listopadowy !

Rysio mówi, że przychodzą na jedzenie, ale nie wszystkie. Nie ogarnia, które są które, nazywa je "boczki". Może przychodzą partiami. Nie wiem, zobaczę w sobotę.
Darz podwórko !

Mrata

Post » Czw gru 08, 2011 13:13 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa. Cud listopadowy !

Po ostatniej hurtowej łapance czuję wieeelki niedosyt po dzisiejszej porannej wizycie w Oliwie - nic nie złapałyśmy :(
Koty chyba pamiętają ostatnie zamieszanie i rozproszyły się. Nie przychodzą nawet do karmiącego je p.Rysia. Obserwują z daleka i podchodzą do misek, dopiero jak ludzie są za rogiem budynku. A zostały jeszcze przynajmniej 2 kotki.
Zostawiłam klatkę łapkę i brygada będzie jutro dalej próbowała.
Całe szczęście, że złapałam wczoraj wieczorem pod swoją kamienicą tę białą kotkę i ją rano zawiozłam - przynajmniej dr Ulewicz będzie miał co na stół położyć ;)

Rozmawiałam z Magdą. Jeśli ona jest bardziej dyspozycyjna od pozostałych, to mogłaby regularnie zaglądać na działki i próbować łapać niedobitki, póki nie ma mrozów. 1 nieplanowaną sztukę postaram się "wcisnąć" do sterylizacji. Wtedy można do mnie zadzwonić, ja wybadam sytuację na Elbląskiej i od razu przyjadę po kotkę, albo trzeba będzie ją przetrzymać do dnia następnego.
Obrazek

doro27

Post » Czw gru 08, 2011 13:19 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa. Cud listopadowy !

Cwaniaki... Ja próbowałam wczoraj wieczorem, na whiskasa. Jakaś biała mordka się przyglądała, ale nawet nie spróbowała. Ech, koty... Jeszcze jutro, może się uda.

Mrata

Post » Pt gru 09, 2011 10:50 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa. Cud listopadowy !

Złapany Biały Pyszczek w Burym Płaszczyku. Na łapkę, nastawioną przeze mnie o świcie. Magda złapała tęgiego czarnego kocura w białym śliniaku i wypuściła. Doro, czy Ty jutro toto z lecznicy odbierzesz (ewentualnie, jeśli to nie kocurek) ?

Mrata

Post » Pt gru 09, 2011 11:42 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa. Cud listopadowy !

Odbiorę jutro rano z lecznicy, przywiozę do Oliwy i wypuszczę.
Obrazek

doro27

Post » Pt gru 09, 2011 11:57 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa. Cud listopadowy !

Mrata, tak przy okazji, mam kalendarze na 2012r., ścienne, wydane przez fundację VIVA! pod której patronatem działa PKDT i nawet jeden miesiąc w tym kalendarzu jest na temat PKDT :D
Kalendarz kosztuje 20zł, a dochód jest przeznaczony na pomoc kotom: sterylizacje i leczenie. Kalendarz jest bardzo ładny. I poświęcony w całości zwierzętom. Może odłożyć dla Was?
Ostatnio edytowano Pt gru 09, 2011 11:57 przez doro27, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

doro27

[poprzednia][następna]