Sucha karma bezzbożowa - jakie polecacie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 07, 2011 23:53 Re: Sucha karma bezzbożowa - jakie polecacie

OKI pisze:
dorota13 pisze:
Koszmaria pisze:
dorota13 pisze:http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/hills_natures_best/natures_best_adult/31630

te chrupki są większe i zmuszają zwierza do gryzienia

masz porównanie np.z rc dla MCO?
chrupki rc dla MCO są za małe.
nie będę nawet kupowała próbki,jeśli jest to taka sama wielkość krokieta,nie mam serca patrzeć jak kot wymiotuje bo zjadł coś,co ja mu dałam.

Trudno porównać bo kształt jest inny. Takiego wydłużonego chrupka trudno jest połknąć bez gryzienia.

Powiedz mojej Szelmie, że coś jest trudno połknąć bez gryzienia :? Im większe chrupy, tym szybszy paw, bo łyka wszystko jak leci, a mniejsze jednak łatwiej przyswoić :roll:
Jedyne, co naprawdę zdaje egzamin, to przeszkadzanie kotu w jedzeniu :oops: Wtedy przynajmniej pojedynczo łyka...
Pomaga też nafaszerowanie kota pół godziny wcześniej glutem z siemienia, ale tylko doraźnie, bo po 2 tygodniach kot wpada w depresję :roll:

próbowałam przeszkadzać,ale kot się zamykał w sobie[to był czas,że mu dawałam beta glukan codziennie,albo insze tabletki i Szprot się mnie wtedy po prostu bał],odpuściłam więc.
serio myślę nad dawaniem TOTW albo Orijena dla psów.mogłabym wtdy np.surowe mięcho,które i tak dostają jeszcze suplementować jakoś[teraz tego nie robię,bo wychodzę z założenia że już mają co nieco w karmie,a z nadmiaru jakiejś witaminy ciężej wyjść niż z niedoborów...]
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Wto lis 08, 2011 0:01 Re: Sucha karma bezzbożowa - jakie polecacie

Te chrupki sa duze: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... alna/31200
Niestety zawieraja zboza :?
Daje moim raz na pare miesiecy, bo swietnie czyszcza zeby, i koty jedza je bardzo chetnie.
Sa nie tylko wieksze, ale i twardsze od standardowych chrupek.
Obrazek
"Il n'y a pas de chat ordinaire" (Colette)
Trójkot - Puszek i Szatony

Birfanka

Od: Pon lip 06, 2009 9:48

Post » Wto lis 08, 2011 0:38 Re: Sucha karma bezzbożowa - jakie polecacie

Birfanka pisze:Te chrupki sa duze: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... alna/31200
Niestety zawieraja zboza :?
Daje moim raz na pare miesiecy, bo swietnie czyszcza zeby, i koty jedza je bardzo chetnie.
Sa nie tylko wieksze, ale i twardsze od standardowych chrupek.

dla mnie informacja 'te chrupki są duże' jest niewystarczająca.
i nie musi być koniecznie bezzbożowa-muszę znaleźć lepszą karmę od Sanabelle,bo S jest kiepska,widzę to po sierści.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Wto lis 08, 2011 11:02 Re: Sucha karma bezzbożowa - jakie polecacie

Kaszmaria, a znasz tę stronę : http://www.gerlinde.it/galleriagolosasecco.aspx ?
Tam są poglądowe zdjęcia chrupek różnych marek, Hill's Oral Care też jest.

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Nie lis 20, 2011 0:39 Re:

...
Ostatnio edytowano Wto wrz 18, 2012 18:58 przez ka_towiczanka, łącznie edytowano 1 raz
ka_towiczanka

Post » Nie lis 20, 2011 1:49 Re: Sucha karma bezzbożowa - jakie polecacie

nie jest podany skład procentowy,więc przyjmuję,że trzy pierwsze miejsca wymienionego składu dane składniki mają największy udział-wyraziłam się nieprecyzyjnie i nie po polsku,ale mam nadzieję że idzie zrozumieć.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Nie lis 20, 2011 21:47 Re:

...
Ostatnio edytowano Wto wrz 18, 2012 18:58 przez ka_towiczanka, łącznie edytowano 1 raz
ka_towiczanka

Post » Nie lis 20, 2011 21:52 Re: Sucha karma bezzbożowa - jakie polecacie

A od kiedy kukurydza nie jest zbożem ?

karola7

Post » Nie lis 20, 2011 22:07 Re:

...
Ostatnio edytowano Wto wrz 18, 2012 18:56 przez ka_towiczanka, łącznie edytowano 1 raz
ka_towiczanka

Post » Nie lis 20, 2011 22:09 Re: Sucha karma bezzbożowa - jakie polecacie

Dobra, przetestowaliśmy też Taste of wild (nie wiem czy dobrze napisałam)

JADALNE! :) nawet całkiem smakuje!
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Nie lis 20, 2011 22:18 Re:

...
Ostatnio edytowano Wto wrz 18, 2012 18:57 przez ka_towiczanka, łącznie edytowano 1 raz
ka_towiczanka

Post » Nie lis 20, 2011 22:30 Re: Sucha karma bezzbożowa - jakie polecacie

ka_towiczanka pisze:Natomiast mam wrażenie, że Tobie nie chodzi o to, czy jest zbożem, czy nie jest....

Kukurydza jest zbożem tak samo jak pszenica. Z pszenicy wytłacza się olej, z ryżu także, z owsa , z jęczmienia z tego co wiem również.
Karmisz koty czym chcesz i ok, tylko takie "ciekawostki" z analizą karm mają na celu udowodnienie, że zboża są wręcz wskazane w diecie mięsożercy. Czy nie ? Bo przecież w naturze kot zjada ofiarę która w większości składa się ze zboża :wink: .

ka_towiczanka pisze:Świat jest BARWNY, ma wiele niuansów i odcieni, czy Ty dostrzegasz je w swoim barfnym świecie?

Nie ja niczego nie dostrzegam, należę do barfnej sekty 8) . Ave Barf :lol: :lol: . Płacą mi za to :lol: .

karola7

Post » Nie lis 20, 2011 22:30 Re: Sucha karma bezzbożowa - jakie polecacie

ka_towiczanka pisze:
tajdzi pisze:Dobra, przetestowaliśmy też Taste of wild (nie wiem czy dobrze napisałam)

JADALNE! :) nawet całkiem smakuje!

No i o to chodzi przecież!
Moim też smakowało, natomiast syjamek dławił się maciupeńkimi chrupkami, bo połykał je bez gryzienia, a reszta dostała łokropnej sraki. Dlatego zrezygnowalismy z tej karmy, co nie znaczy że jest ona zła. Po prostu , na nasze potrzeby, znaleźliśmy lepszą :)

Przypomnij, jaką?
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Nie lis 20, 2011 22:52 Re:

...
Ostatnio edytowano Wto wrz 18, 2012 18:55 przez ka_towiczanka, łącznie edytowano 1 raz
ka_towiczanka

Post » Pon lis 21, 2011 11:26 Re: Sucha karma bezzbożowa - jakie polecacie

karola7 pisze:
ka_towiczanka pisze:Natomiast mam wrażenie, że Tobie nie chodzi o to, czy jest zbożem, czy nie jest....

Kukurydza jest zbożem tak samo jak pszenica. Z pszenicy wytłacza się olej, z ryżu także, z owsa , z jęczmienia z tego co wiem również.
Karmisz koty czym chcesz i ok, tylko takie "ciekawostki" z analizą karm mają na celu udowodnienie, że zboża są wręcz wskazane w diecie mięsożercy. Czy nie ? Bo przecież w naturze kot zjada ofiarę która w większości składa się ze zboża :wink: .
(...)

http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=233
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

[poprzednia][następna]