Problem z fosforanami - pomocy!

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob kwi 17, 2010 10:28 Re: Problem z fosforanami - pomocy!

Balba znów miauczała w nocy jak oszalała. Na domiar złego, właśnie skończyło mi się Urinary, a paczka z kocią wyprawką przyjdzie na początku tygodnia :? .
Dobrze przynajmniej, że mam UrinoVet.
Przyznam się Wam, iż jestem już totalnie wykończona. Od 3 tygodni wyspałam się może ze 2 razy :cry: .

Semirades

Od: Nie lut 21, 2010 18:05

Post » Pon kwi 19, 2010 14:25 Re: Problem z fosforanami - pomocy!

wjwj1 pisze:
-Anula- pisze:Ostatnio czytałam sporo o struwitach u ludzi.
Występowanie struwitów wiąże się zazwyczaj z infekcją bakteryjną.
Efekt - ph rośnie ponad 7.
Bo te bakterie powodują wzrost ph.
No i pojawiają się wtedy struwity, bo środowisko sprzyjające...
Kamienie podrażniają drogi moczowe i koło się zamyka.

Ta zależność bakterii i struwitów u kotów nie występuje.
"Podczas gdy u psów struwity związane są głównie z infekcjami dróg moczowych, większość złogów struwitowych u kotów jest sterylna [...].
cytat z:
http://www.laboklin.pl/pdf/pl/wetinfo/a ... oczowe.pdf

A poza tym, w wielu miejscach pisze iż koty młode, zdrowe, którym nerki właściwie zagęszczają mocz rzadko kiedy mają bakterie w moczu.

Bardzo interesujące opracowanie.
Ale...
Większość to nie znaczy wszystkie. :wink:

Kamica struwitowa
Złogi struwitowe zbudowane są z 6-wodnego fosforanu amonowo-magnezowego (MgNH4PO4 x 6 H2O). Tworzą się one niemal wyłącznie w moczu zainfekowanym bakteriami syntetyzującymi ureazę – enzym rozkładający mocznik do amoniaku i dwutlenku węgla. W wyniku tej reakcji powstają kationy amonowe, które są substratem do budowy fosforanu amonowo-magnezowego oraz aniony wodorotlenowe, które alkalizują mocz i tworzą sprzyjające warunki do krystalizacji struwitu. Wykazano, że zdolność syntetyzowania ureazy posiada większość szczepów bakterii z rodzaju Proteus, Providentia, Serratia, Klebsiella oraz około 1/3 szczepów Pseudomonas aeruginosa (16).
Ostatnio edytowano Pon kwi 19, 2010 14:41 przez -Anula-, łącznie edytowano 1 raz

-Anula-

Od: Pt kwi 20, 2007 14:58

Post » Pon kwi 19, 2010 14:38 Re: Problem z fosforanami - pomocy!

Semirades.
Po swoich długich bojach u Niuniusia dochodzę do wniosku, że wszelkie preparaty zakwaszające czy diety wpływające na zmianę ph powinno się podawać przy regularnej kontroli ph.
Badanie moczu raz na 3 tygodnie nie zapewni szybkiej reakcji na zmiany.
Jeśli masz możliwość złapać sikusy częściej, spróbuj badać ph tak, jak pisałam.
Wystarczy kilka kropelek preparatu dodać do łyżeczki siu (i to groszowa sprawa).
Ja się właśnie przekonałam, że po naszej kuracji ph spadło na 5,5.
I to już nie było dobrze. :roll:
Dla nas dobre jest ph 6-6,5. :wink:
Na szczęście znowu jest OK.

-Anula-

Od: Pt kwi 20, 2007 14:58

Post » Pon kwi 19, 2010 18:38 Re: Problem z fosforanami - pomocy!

Cieszę się, że Twój futrzak wyszedł na prostą :ok: .Moja Balba też chyba czuje się nienajgorzej, bo dziś siusiała już 2 razy (hurra!). Resztą się nie chwalę, żeby nie zapeszyć 8) .
A sprawę tego preparatu do badania ph wezmę pod rozwagę.

Semirades

Od: Nie lut 21, 2010 18:05

[poprzednia]