» Sob mar 04, 2017 8:33
Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6
Raz: Dokładnie to forum publiczne i w mojej ocenie powinno także służyć wymianie poglądów, dzieleniem się doświadczeniem, co oznacza, że każdy ma prawo się wypowiedzieć i każdy wybrać dla siebie stosowną radę.
Dwa: Mnie również wolno wyrazić żal z powodu kotów, które są narażane na poważne zaburzenia zdrowotne z powodu ich przekarmiania.
Powołujecie się na Dr n. wet. Dorotę Sumińską.
Ja dla siebie znalazłam inny autorytet: Dr n. wet. Sybillę Berwid, według której: "Zarówno koty utrzymywane w samotności, jak i trzymane w większych grupach mają tendencję do otyłości. Mechanizm jest na pozór podobny, chociaż przeważnie inny. Kot utrzymywany w samotności zazwyczaj rekompensuje sobie brak aktywności ciągłym podjadaniem z zawsze pełnej miski. Z kolei koty, które mają towarzystwo, i dzięki temu są bardziej ruchliwe, jedzą o przynajmniej 20 proc. więcej (jak podają badania naukowe) z powodu poczucia konkurencji i związanego z tym stresu. Oczywiście ciągle podjadają, jeżeli mają ku temu okazję (czyli pełną miskę). Dlatego wzięcie drugiego kota wcale nie gwarantuje zwiększenia dawki ruchu temu pierwszemu. (...) Wszystkie suche karmy renomowanych producentów są w 100 proc. kompletne i zbilansowane, jeśli podawane są w odpowiedniej ilości (określonej na opakowaniu). (...) Jeżeli zjadany jest nadmiar suchej karmy, problemy mogą wystąpić także z powodu nadmiaru energii, a nawet kumulacji niektórych witamin". a poza tym "Gdy się spojrzy na miskę przeciętnego kota, okaże się, że góra jedzenia, która tam leży, wystarczyłaby na co najmniej cztery dni. Kota z tak rozciągniętym żołądkiem i przeciążonym przewodem pokarmowym trzeba stopniowo przyzwyczajać do coraz mniejszych porcji pokarmu, aż dojdziemy do dawki sugerowanej przez producenta (...) Nie zostawiajmy paśnika pełnego jedzenia na cały dzień, bo naszemu kotu wcale to nie służy - poza tym kot to nie krowa, która musi mieć stały dostęp do pokarmu".
Dr n. wet. Sybilla Berwid
Zootechnik, doktor nauk weterynaryjnych (SGGW), doradca dietetyczny (IŻŻ) i specjalistka żywienia klinicznego (WUM). Autorka ponad 200 publikacji w prasie specjalistycznej i branżowej z dziedziny żywienia i pielęgnacji zwierząt domowych. Prowadzi liczne szkolenia i prelekcje. Specjalizuje się w zagadnieniach dotyczących żywienia i dietetyki zwierząt towarzyszących.
(dlaczego miałabym uznać, że poglądy Dr n. wet. Doroty Sumińskiej są właściwsze niż Dr n. wet. Sybilli Berwid?)
Ostatnio edytowano Sob mar 04, 2017 8:54 przez
Bestol, łącznie edytowano 1 raz