» Czw paź 01, 2015 19:01
Re: Tulinek ,czyli kot, który... ma zapytanie -poradzi ktoś?
Tak, łysienie. Plamy na łapkach, na boczku (jednym), na mostku, natomiast na końcówkach uszu i w okolicach oczu sierść jest po prostu przerzedzona.
Były badania w kierunku tarczycy i wątroby. Ale właściwie miały one tylko potwierdzić, a raczej wykluczyć problemy hormonalne, bo zmiany te reagują na steryd, wszystko się goi, zarastają łyse miejsca, okolice oczu. No i prawdopodobnie problemy hormonalne dają zmiany bardziej symetryczne.
Stanęło na tym, że to alergia. Tylko na co, skoro raczej jedzenie zmieniane nie było praktycznie nigdy, żwirek też, chemia wciąż taka sama. Pogorszenie zmian nastąpiło podczas upałów, o ile pozostałe koty schodziły z balkonu, kiedy słońce najostrzej działało, tak Krzyś spał tam praktycznie cały czas, codziennie. Ja mam problemy ze skórą podczas upałów, dlatego przyszło mi do głowy, że kot może mieć podobny problem. Powinnam dostać tabletki sterydowe do podawania przez kilka tygodni, ale Krzyś jest niestety nieobsługiwalny, dlatego dostał zastrzyk dziś, następne w sobotę i w przyszłym tygodniu.
W maju 2013 temu Krzyś miał podobne objawy, tzn. łyse plamy w różnych miejscach, jednak dużo mniej i były one mniejsze. Wtedy zostało zdiagnozowane zapalenie skóry, były kąpiele, nacieranie, a raczej próby nacierania, no i steryd z antybiotykiem. Wszystko pięknie się wygoiło i na długi czas był (ze skórą) spokój.
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023
Zarejestruj się na
FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!
Wiewiórki i inne ptaki