Bilbo, Murka, Fili, Toto [*]

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt lip 17, 2020 13:28 Re: Chory Bilbo, Toto [*]

Obawiałabym się Triaditis Syndrome.

Glukoza obniżona, miałabym ją w przyszłości na względzie.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Pt lip 17, 2020 16:01 Re: Chory Bilbo, Toto [*]

Oby nie. Zobaczymy. Bilbo poza jednym epizodem biegunkowym w lutym lub marcu 2019 nie chorowal. Tzn. walczyliśmy 2 miesiące ze stanem zapalnym po kastracji i to bylo wszystko. Toto tak ciężko chorował, a Bilbu nic nie dolegało. Jedynie co, to jest takim niejadkiem. Mało co mu smakuje. Nigdy nie musialam chować czy wydzielać jedzenia kotom. Za to prawie zawsze wyrzucam niedojedzone porcje.

Hanig

Od: Pt sty 04, 2019 10:27

Post » Nie lip 19, 2020 15:51 Re: Chory Bilbo, Toto [*]

Obrazek

Obrazek

Największa przyjemność Totka - glaskanie po brzuszku.

Hanig

Post » Nie lip 19, 2020 21:06 Re: Chory Bilbo, Toto [*]

Oj jaki byl zadowolony i odprezony. Zycie to ponoc tylko chwile. Trzeba pamietac te dobre. :201481
Fredziu, Fredziulku
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Pon lip 20, 2020 17:48 Re: Chory Bilbo, Toto [*]

Śliczny Toto.

Jak się dziś Bilbo czuje?
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Post » Pon lip 20, 2020 20:20 Re: Chory Bilbo, Toto [*]

Dziękuję. Bilbo chyba dobrze. Zachowuje się juz prawie normalnie. Prawie, bo kilka nocy nie spał u mnie w pokoju, tylko w miejscach, gdzie chowal się Toto. W niedzielę wybylam na godzinę i po powrocie nie moglam znaleźć kota. Szukalam go wszędzie, nawet w szafach, pralce, zmywarce, wolałam, nic. Tak się balam, że coś złego się stało. Po ochłonięciu poszlam sprawdzic jeszcze jedno miejsce, gdzie chowal się Toto jak mial koci katar, czyli w dawnym pokoju syna, w kanapie. Z boku kanapy, w połączeniu miedzy górną i dolną czescią jest luźny materiał, umożliwiający swobodne składanie i rozkładanie kanapy. I tamtędy Toto wchodził do skrzyni z pościelą. Włożyłam rękę w dziurę i natknęłam się na łepetynę Bilba. Łobuz jeden, nawet się nie odezwał. Jeszcze jutro antybiotyk. Ale podjada narwaną trawę i kupę zrobil dzisiaj w części normalną, a w części rzadszą z trawą i kłakami. Ta trawa juz podeschła, chyba muszę wyrzucić. Niepokoi mnie jeszcze to, że dużo pije. I dużo sika. Dzisiaj wprawdzie mniej , ale wczoraj i przedwczoraj bardzo dużo. No i nie je suchej karmy, tylko mokrą. A przed tą biegunką za suchą dałby się pokroić, a na mokrą miał długie zęby. To akurat raczej na zdrowie mu wyjdzie.

Hanig

Post » Pon lip 20, 2020 22:17 Re: Chory Bilbo, Toto [*]

Duże picie i duże siusianie są np. przy cukrzycy.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon lip 20, 2020 22:30 Re: Chory Bilbo, Toto [*]

Myślę, że może nie tyle Bilbo chowa się w miejscach Toto, ile to są po prostu bardzo dobre kryjówki z punktu widzenia kota i chowa się, bo się źle czuje. Albo ma dość leczenia :(

Oby szybko wyzdrowiał :ok:
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Post » Wto lip 21, 2020 16:30 Re: Chory Bilbo, Toto [*]

jolabuk5: No właśnie: cukrzyca! Dzwonilam nawet do lecznicy i mówiłam o swoich obawach. Usłyszałam, że poziom glukozy 77 mg/dl
jest idealny (nie wiem w takim razie po co norma 100-130) i że wzmożone picie może byc spowodowane zgagą występującą przy stanie zapalnym żołądka.
Ostatnio edytowano Wto lip 21, 2020 17:28 przez Hanig, łącznie edytowano 1 raz

Hanig

Post » Wto lip 21, 2020 17:02 Re: Chory Bilbo, Toto [*]

Trochę dziwny ten niski cukier, zwykle w stresie jest mocno podwyższony. Dlatego dodatkowo oznacza się fruktozaminę, ktorej podwyższenie wskazuje na cukrzycowe pochodzenie wysokiego cukru.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw sie 20, 2020 9:04 Re: Bilbo, Murka, Toto [*]

No cóż... Pojawiła sie w naszym domu Murka. Koteczka 6-7 tygodniowa. Malutka, rezolutna, biegająca i skacząca jak pchełka. Ma apetyt, ale dużo śpi. Pobawi sie trochę, pokręci, przyłoży główkę i momentalnie zasypia. Obyło się bez izolacji. Bilbo ją od razu zaakceptował. Inaczej ją traktuje niż Totka, delikatniej. Mam do Was pytanie. Ile taki mały kotek może dostać do jedzenia? Jednorazowo i na dzień? Dostaję sprzeczne informacje, od wydzielania małych porcji do dawania jeść bez ograniczeń. Mała 3-go dnia dostała rozwolnienie i powiedziano mi, że to od przekarmienia, a daję 5-6 razy dziennie ok. 25-30 gram paszteciku. Czy to za dużo?

Hanig

Post » Czw sie 20, 2020 11:37 Re: Bilbo, Murka, Toto [*]

Kotka mogła dostać rozwolnienia z powodu zmiany diety bądź sposobu karmienia, z powodu stresu, jak i z przekarmienia.
Ja daję osobne posiłki dokładnie wyliczone. Dla części dorosłych kotów wypada to w ciągu dnia ok. 150 g (mam nieduże koty). Maluchy zazwyczaj jedzą więcej niż dorosłe, więc myślę, iż podana przez Ciebie ilość nie jest zła. Ja bym pewnie zostawiła tak przez kilka dni, aż brzuch się przyzwyczai i później modyfikowała zależnie od potrzeb. Chyba że będzie coraz gorzej i kotka zacznie się odwadniać, wtedy bym rozważyła zmniejszenie ilości (oprócz suplementów łagodzących objawy).
Jaki kotka ma brzuszek? Duży, mały, wzdęty, twardy, bolesny, miękki? Zawsze pełen czy tylko po posiłku?
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Post » Czw sie 20, 2020 11:57 Re: Bilbo, Murka, Toto [*]

Kotka trafiła do nas tydzień temu w piątek. Miała duży i twardy brzuszek. Teraz ma mniejszy. Nie jest bolesny. Rośnie po posiłku. Już rozwolnienia nie ma, kupka uformowana, ale rzadsza.

Hanig

Post » Czw sie 20, 2020 13:48 Re: Bilbo, Murka, Toto [*]

Akurat jestem zwolennikiem dawania kociak (i zdrowym kotom bez nadwagi) jedzenia bez ograniczeń... Jeżeli Pchełka będzie Ci dalej piszczeć o jedzenie to możesz troszeczkę zwiększyć porcje (np. po 5 g więcej na porcję). Pamiętaj, że zazwyczaj w którymś momencie kociaki potrafią jeść więcej niż dorosłe koty!

Sierra

Od: Sob cze 13, 2020 22:51

Post » Czw sie 20, 2020 14:03 Re: Bilbo, Murka, Toto [*]

dużo spi, bo to jeszcze niemowlaczek koci, dzieciaczek :) A odrobaczyłaś ją? Bo to też konieczne.

Tez uważam, że maluchom trzeba dawać bez ograniczeń- w rozsądnych granicach. Z tym, że to dopiero, jak kicia sie przyzwyczai do innego jedzenia, początkowo ostrożnie. Bo jeśli nagle zacznie jeść znacznie bardziej wartościowe, kaloryczne jedzenie i bez ogroniczen faktycznie może dosatć sraczki. dawałabym 4-5 porcji takich nawet większych, zobaczysz, czy kicia przestaje jesc w jakimś momencie, czy czuje sytość i odchodzi od miski, mimo, ze coś tam jest, czy je do wypęku, nieważne, ile dasz. Jeśli to ostatnie, trochę ograniczałabym.

Hanig, super, że znaleźliście miejsce w domu i sercach na nowego i to potrzebującego kociaka :))

Mureczko, super trafiłaś i sprawuj się tam grzecznie ;)
Obrazek

maczkowa

Od: Pon gru 03, 2018 16:47

[poprzednia][następna]