Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob cze 24, 2023 0:00 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Taka ciekawostka z lutego 2023.
https://radiogdansk.pl/wiadomosci/regio ... estrykcje/

A tutaj tabelka z ogniskami ptasiej grypy u drobiu i ptaków w Polsce (wystarczy kliknąć w rok)
https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/hpai

usia83

Od: Sob cze 17, 2017 22:15

Post » Sob cze 24, 2023 4:26 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

pabolo86 pisze:Napisałem pierwszego posta na tej grupie, aby dowiedzieć się o to co pytałem w nim. Nie uzyskałem żadnej odpowiedzi a temat jest poważny gdyż pracowałem 3 lata, aby pomóc innym przy wirusie, ale u ludzi. Sam mam 2 koty i się o nie martwię, chciałem tylko porady. A dla Was ważniejsze jest pisanie o tym że w jakiś sieciach dostępne jest mięso z aligatora itp. Wiecie cwaniakowanie cwaniakowaniem, ale to jest dopiero początek i mam nadzieję że się skończy na heheszkasz. Pozdro
sorry, ale zadałeś pytanie, na które nikt nie zna odpowiedzi. Nie znamy odpowiedzi na to, czy to na bank ptasia grypa wywołuje te ostre przebiegi i czy wszystkie i dlaczego, a jakim cudem ma ktoś wiedzieć, czy są przypadki bezobjawowe, albo o lekkim przebiegu. Wyżej w wątku masz informację, że WHO odnotowało do tej pory 2 przypadki zakażenia grypą ptasią u kotów- nawet stąd łatwo można wyciągnąc wniosek, że brak jest jakichkolwiek badan na temat zakazeń bezobjawowych, czy z lekkim przebiegiem, bo nikt w przypadku lekkiego przebiegu nie wysyła materiałow do specjalistycznych badań wirusowych.
Obrazek

maczkowa

Od: Pon gru 03, 2018 16:47

Post » Sob cze 24, 2023 7:04 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

usia83 pisze:Na razie podaję surową wołowinę.

Zwróć tylko uwagę na to czy mięso nie jest z miejsc gdzie znajduje się również drób (jest przetwarzany), bo jeśli jest np. z mięsnego w którym obok leży drób to ryzyko przeniesienia patogenów jest bardzo duże, to jest wymagane prawem by drób był oddzielony od innych mięs, ale co z tego skoro sprzedawcy nie zawsze przestrzegają podstawowych zasad i ten przedział jest jedynie symboliczny bo sprzedawczyni najpierw gmyra w drobiu a potem tą samą ręką bierze różne kawałki wołowiny i pokazuje kupującemu do wyboru.

Ponieważ faktycznie u kilku zbadanych kotów w tkankach znaleziono wirusa ptasiej grypy - do czasu wyjaśnienia sprawy faktycznie warto wziąć mięso surowe bardzo na cenzurowane, drób absolutnie.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob cze 24, 2023 7:15 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

pabolo86 pisze:Napisałem pierwszego posta na tej grupie, aby dowiedzieć się o to co pytałem w nim. Nie uzyskałem żadnej odpowiedzi a temat jest poważny gdyż pracowałem 3 lata, aby pomóc innym przy wirusie, ale u ludzi. Sam mam 2 koty i się o nie martwię, chciałem tylko porady. A dla Was ważniejsze jest pisanie o tym że w jakiś sieciach dostępne jest mięso z aligatora itp. Wiecie cwaniakowanie cwaniakowaniem, ale to jest dopiero początek i mam nadzieję że się skończy na heheszkasz. Pozdro
Nie bardzo zauważasz ile istotnych informacji pojawiło się tutaj w ciągu tych kilku dni. Na swoje pytania odpowiedzi też tu znajdziesz jeśli uważnie wszystko przeczytasz zamiast z góry zakładać że ktoś będzie się bawić w sekretarkę i relacjonować Jaśnie Panu przebieg dyskusji. Smacznego krokodyla.
Najlepiej ogarniam tematy: Behawiorystyka(kot-kot + kot-ludź), FIP(leczenie + lekarstwa), Transfuzje(oznaczanie grupy krwi + banki krwi), grafika komputerowa, strony internetowe, html, css, php, bazy danych, meble ogrodowe xD

Krzesimir

Od: Czw maja 25, 2023 4:02

Post » Sob cze 24, 2023 7:22 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Pogdybam.
UK, ptasia grypa dosc masowo od jesieni, tysiace ptakow wybite, przez zime czesciej niz zazwyczaj spotykalismy padle dzikie ptaki.
Odpukac, cisza w temacie naglych zachorowan i zejsc.
Jak wyglada sprawa w krajach osciennych? Bo mozna zalozyc, ze jesli wirus, mutacja, to moze byc trudne utrzymanie scisle w granicach formalnych.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Sob cze 24, 2023 7:43 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Blue pisze:

Zwróć tylko uwagę na to czy mięso nie jest z miejsc gdzie znajduje się również drób (jest przetwarzany), bo jeśli jest np. z mięsnego w którym obok leży drób to ryzyko przeniesienia patogenów jest bardzo duże, to jest wymagane prawem by drób był oddzielony od innych mięs, ale co z tego skoro sprzedawcy nie zawsze przestrzegają podstawowych zasad i ten przedział jest jedynie symboliczny bo sprzedawczyni najpierw gmyra w drobiu a potem tą samą ręką bierze różne kawałki wołowiny i pokazuje kupującemu do wyboru.

Ponieważ faktycznie u kilku zbadanych kotów w tkankach znaleziono wirusa ptasiej grypy - do czasu wyjaśnienia sprawy faktycznie warto wziąć mięso surowe bardzo na cenzurowane, drób absolutnie.

Blue, faktycznie! W moim spozywczaku drob i inne mieso jest w jednej gablocie, a pani nie zmienia rekawiczki podajac mieso.
Pakowane jest bezpieczniejsze?
Jak to wyglada w chlodniach? Tez drob jest razem z innym miesem?
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*),Belcia(*),Krzysiek!(*),Czunia(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Sob cze 24, 2023 7:56 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Marzenia11 pisze:
Blue pisze:

Blue, faktycznie! W moim spozywczaku drob i inne mieso jest w jednej gablocie, a pani nie zmienia rekawiczki podajac mieso.

W chłodniach to wygląda klasycznie po polsku. Drób jest osobno tylko jeśli kolega szefa który pracuje w sanepidzie da cynk, że zbliża się kontrola.

FuterNiemyty pisze:Pogdybam.
UK, ptasia grypa dosc masowo od jesieni, tysiace ptakow wybite, przez zime czesciej niz zazwyczaj spotykalismy padle dzikie ptaki.
Odpukac, cisza w temacie naglych zachorowan i zejsc.
Jak wyglada sprawa w krajach osciennych? Bo mozna zalozyc, ze jesli wirus, mutacja, to moze byc trudne utrzymanie scisle w granicach formalnych.

To dlatego ptasia grypa mi tu nadal bardzo nie pasuje. Mimo kolejnych doniesień, że u chorych kotów wykryto właśnie tego wirusa. Przebieg choroby też nie pasuje do grypy. A przede wszystkim to że zachorowania występują tak często i na tak dużym obszarze, ale jednocześnie wyraźnie trzymają się terytorium Polski. Przecież dla ptaków np granica na Odrze to żadna granica. Nie mówię tu o Bugu, bo Białoruś ma teraz inne problemy, ale Niemcy bardzo dbają o swoje domowe zwierzaki a do tego biurokracja tam jest bardzo skrupulatna i nie zamiata się spraw pod dywan. A mimo to nie ma raportów o zakażeniach u nich.
Najlepiej ogarniam tematy: Behawiorystyka(kot-kot + kot-ludź), FIP(leczenie + lekarstwa), Transfuzje(oznaczanie grupy krwi + banki krwi), grafika komputerowa, strony internetowe, html, css, php, bazy danych, meble ogrodowe xD

Krzesimir

Od: Czw maja 25, 2023 4:02

Post » Sob cze 24, 2023 7:58 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Krzesimir pisze:To dlatego ptasia grypa mi tu nadal bardzo nie pasuje. Mimo kolejnych doniesień, że u chorych kotów wykryto właśnie tego wirusa. Przebieg choroby też nie pasuje do grypy. A przede wszystkim to że zachorowania występują tak często i na tak dużym obszarze, ale jednocześnie wyraźnie trzymają się terytorium Polski. Przecież dla ptaków np granica na Odrze to żadna granica. Nie mówię tu o Bugu, bo Białoruś ma teraz inne problemy, ale Niemcy bardzo dbają o swoje domowe zwierzaki a do tego biurokracja tam jest bardzo skrupulatna i nie zamiata się spraw pod dywan. A mimo to nie ma raportów o zakażeniach u nich.

Jeśli zachorowania brałyby się z mięsa, to wyjaśniałoby, czemu dzieje się to tylko w Polsce. Mięso może trafiać na rynek polski po prostu.
Obrazek

zapietanaguzik

Od: Śro cze 24, 2009 17:58

Post » Sob cze 24, 2023 8:01 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Skoro w chlodniach jest do.kitu to oznacza koniec dawania surowego miesa kotom? Producenci gotowych karm zacieraja rece...
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*),Belcia(*),Krzysiek!(*),Czunia(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Sob cze 24, 2023 8:23 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Mieso polskie trafia na rozne rynki.
Korzystamy z polskich (zakladamy, ze polskich) indykow i wieprzowiny od lat, w wersji gotowanej i parzonej dla kotow.
Nie widze za bardzo mozliwosci ani sensu zmiany, puszki/saszetki sa akceptowane jako uzupelnienie, a nie ma zadnej pewnosci co do uzytych skladnikow.
Mam wrazenie, ze nie da sie przewidziec wszystkiego, uchronic przed zyciem, a tak gwaltowne zmiany w zywieniu komfortowe nie sa.

FuterNiemyty

Post » Sob cze 24, 2023 8:44 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Stary artykuł, ale aktualny. Bez emocji wszystko o ptasiej grypie i kotach. Obecne zdarzenia potwierdzają to w pełni.
http://swiatkotow.pl/strefa-wiedzy/arty ... copIBxHz4g
Ostatnio edytowano Sob cze 24, 2023 9:09 przez mziel52, łącznie edytowano 1 raz
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Sob cze 24, 2023 8:47 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Marzenia11 pisze:
Blue pisze:

Blue , dzięki za radę. To jest bardzo ważne.

W mięsnym, gdzie kupuję czasami wędlinę jest jedna lodówka na wędliny a druga na resztę mięsa. Wszystko leży obok siebie, drób, wieprzowina, wołowina.

Też już myślałam o pakowanych próżniowo na tackach. Tylko tu też nie ma się wiedzy gdzie to wcześniej leżało.

Na razie czekam do pn na info z Puław. Potem zobaczę co dalej.

usia83

Od: Sob cze 17, 2017 22:15

Post » Sob cze 24, 2023 8:57 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Pytanie, jak dlugo stosowac obostrzenia, jak to ma wygladac w praktyce?
Jak wyglada realne ryzyko, czy nie bylby to przerost formy nad trescia, jak w przypadku covid?
Wg wskazan:
https://www.cdc.gov/flu/other/flu-in-ca ... 2Dto%2Dcat).
czlowiek moze byc rownie dobrze sprawca zachorowan kotow.

FuterNiemyty

Post » Sob cze 24, 2023 9:02 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Koty żyją akurat tyle, żeby zdążyły spleść się z naszym życiem i zapaść
głęboko w serce. Potem je łamią. Ale ile warte byłoby życie bez nich...

Dwie baby i rudy ...

tosiula

Od: Sob lut 24, 2007 17:42

Post » Sob cze 24, 2023 9:09 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Czy zaobserwowano wzmożoną śmiertelność kotów wolnożyjących w okolicach, gdzie nastąpiły zgony kotów włascicielskich ? np w okolicach Trójmiasta ?
Bo jeśli nie, to wyglądałoby na to, że zagrożeniem jest tylko mięso ze sklepu, a nie np padłe mewy (i wszystkie inne ptaki poza hodowlanymi), wiewiórki, myszy czy inne podatne na ptasią grypę zwierzęta...
I tez zagrożeniem jest to, co przyniesiemy na rękach i butach, ale już nie to po czym biegają koty wolnożyjące...
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

[poprzednia][następna]