Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Nazwa: Catosal 10%
Skład: butafosfan 100 mg, witamina B12 (cyjanokobalamina) 0,05 mg, w 1 ml.
Właściwości farmakologiczne: Zawarte w preparacie związki: butafosfan i wtamina B stymulują w komórkach syntezę DNA, białka oraz ATP i innych 12bogatoenergetycznych związków fosforanowych. Zabezpieczają prawidłową funkcję komórek układu immunologicznego, mięśni szkieletowych, a także przemianę materii i erytropoezę. Witamina B12 bierze udział w metabolizmie metioniny i kwasów tłuszczowych, zapobiegając degradacj włókien nerwowych i przeciwdziałając odkładaniu kwasów tłuszczowych w osłonkach nerwowych.
Wskazania: Zaleca się stosowanie preparatu przy zaburzeniach przemiany materii, osłabieniu, wyniszczeniu i wyczerpaniu organizmu wskutek np. niedożywienia, przebytych chorób pasożytniczych i zakaĽnych, ciężkich porodów, jak i po różnego rodzaju zabiegach operacyjnych, przy zaburzeniach czynności wątroby, zewnątrzwydzielniczej niewydolności trzustki, schorzeniach żołądka i jelit mogących prowadzić do upośledzenia wchłaniania witaminy B z przewodu pokarmowego, w niedokrwistości megaloblastycznej, przy neuropatiach i osłabieniu 12aktywności skurczowej mięśni szkieletowych różnego pochodzenia, a także przy leczeniu niektórymi antybiotykami, np. neomycyną i sulfonamidami z trimetoprimem.
Postać: roztwór
Producent: Bayer
Agn pisze:Tak BTW - ile to jest 'jednostka'?
galla pisze:Agn pisze:Tak BTW - ile to jest `jednostka`?
Kocia jednostka to 50 ml.
Z banku krew jest najlepsza, bo jest od przetestowanych, regularnie szczepionych kotów. No i ma oznaczoną grupę. Jedyny problem jest z ceną
Agn pisze:Z tego, co wiem od Never - odmówiono jej transfuzji tłumacząc, że wyniki badań krwi nie kwalifikują kota do przetoczenia. I że jeśli się upiera, to może leczyć kota gdzie indziej.
Gibutkowa pisze:Ja bym tą odmowę poprosiła na piśmie
Gibutkowa pisze:Ja bym tą odmowę poprosiła na piśmie
galla pisze:avild pisze:A podali B12?
A po co podawać B12, jak nie ma niedoborów?
avild pisze:Gibutkowa pisze:Ja bym tą odmowę poprosiła na piśmie
I co z nią można zrobić? Do sądu podać? O błąd w sztuce?![]()
avild pisze:galla pisze:avild pisze:A podali B12?
A po co podawać B12, jak nie ma niedoborów?
Rzuć okiem kilka postów wyżej - nie na niedobór, ale niedokrwistość.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 228 gości