Zabezpieczenie balkonów i okien przed wypadnięciem kociaka..

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 09, 2010 10:32 Re: Zabezpieczenie balkonów i okien przed wypadnięciem kociaka..

potrzebowałam komuś podesłać zabezpieczenie balkonu więc wstawię przy okazji i tu
viewtopic.php?f=1&t=54414&hilit=vanilka&start=345 na str 24 jest fotorelacja
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Czw gru 09, 2010 10:45 Re: Zabezpieczenie balkonów i okien przed wypadnięciem kociaka..

Czy ta firma potrafi zrobić coś ciekawszego w zwykłych standardowych oknach plastikowych, niż moskitiera (moja jest wzmocniona, ale kociaków raczej nie wytrzyma wiosną)? Coś mocniejszego?
Paluszek

Post » Pt maja 06, 2011 11:22 Re: Zabezpieczenie balkonów i okien przed wypadnięciem kociaka..

Chcę zamontować siatkę na balkonie, mieszkanie to niski parter, TBS. Obliczyłam, że potrzebuję ok. 13m.kw. siatki. I tu pojawia się problem: ADMINISTRACJA.
Mam napisać pismo do administracji z prośbą o wydanie zgody na zamontowanie siatki. Architekt i Prezes spółdzielni bardzo niechętnie podchodzą do tej sprawy. Twierdzą, że siatka zaburzy estetykę budynku, że taka konstrukcja, jako precedens na osiedlu mogłaby wywołać całą lawinę podobnych próśb i wtedy osiedle zacznie wyglądać koszmarnie. Jakich argumentów mogę użyć w piśmie, by tę całą biurokrację przekonać???
Czy ktoś miał podobny problem?

Katmandu

Od: Pon sty 11, 2010 22:51

Post » Pt maja 06, 2011 11:40 Re: Zabezpieczenie balkonów i okien przed wypadnięciem kociaka..

Napisz moze o sr......cych gołebiach, których odchody niszcza substancje budowlana. Ja jeszcze poniosłabym sprawe zabezpieczenia przed niepozadanymi goścmi (wiem, zadne zabezpieczenie, ale moze pomoze :wink: ). No i napisz, ze siatka praktycznie moze byc niewidoczna (o ile zyłka).
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Pt maja 06, 2011 11:44 Re: Zabezpieczenie balkonów i okien przed wypadnięciem kociaka..

Elewacja jest koloru beżowo-brązowego, gdyby siatka była np w kolorze piaskowym (podobno są takie, polietylenowe), to też znacząco nie odróżniałaby się od otoczenia. Nie rozumiem dlaczego to taki problem. Pani z administracji zaleciła mi nie zakładać siatki, tylko wychodzić z kotem na smyczy na spacery po osiedlu :?

Katmandu

Post » Pt maja 06, 2011 13:01 Re: Zabezpieczenie balkonów i okien przed wypadnięciem kociaka..

Ja po długich poszukiwaniach w Białymstoku lub okolic znalazłam 1 (słownie jedną) firmę która tym się zajmuje. Przyjechał bardzo miły chłopak, obmierzył a za 2 dni zamontował piękną wzmacnianą siatkę rybacką koloru beżowego. Widoczność tego prawie zerowa, kot bez porównania bezpieczniejszy, bo do tej pory, w najlepszym wypadku pewnie bym go leczyła na wszelkie możliwe złamania, jako że gołębi u nas dostatek. Sąsiedzi pisemko podpisali że nie mają nic przeciw takowemu ustrojstwu. Administracji o zgodę nie pytałam się bo i tak pewnie powiedzieliby że nie bo... nie a poza tym po co burzyć urodę bloku z lat siedemdziesiątych. A jak administracja się przyczepi zawsze mogę się tłumaczyć że lęgnących się w doniczkach gołębi tak jak w zeszłym roku nie życzę sobie na balkonie.
Zdjęcia balkonu zaprezentuję w terminie późniejszym.
ps.
Normalnie reklamę chłopakowi zrobię.
Jakby ktoś z Białegostoku lub okolic poszukiwał firmy zajmującej się osiatkowaniem balkonu to polecam firmę Rogmar. Dojazd na terenie miasta i pomiar bezpłatny, obsługa sympatyczna.
Dzieci są dla ludzi którzy nie mogą mieć kota
Obrazek

margotka57

Od: Pon lut 28, 2011 10:11

Post » Pt maja 06, 2011 13:14 Re: Zabezpieczenie balkonów i okien przed wypadnięciem kociaka..

Katmandu - ja bym napisała pismo i powołała się na wszystko, co przyjdzie mi do głowy.
Jakieś ustawy o ochronie zwierząt, o ochronie mienia (kot to wszak Twoje mienie ;) ), im więcej paragrafów, tym lepiej.
A jeśli to nic nie da, to jest jeszcze wyjście - konstrukcja nie przytwierdzona na stałe do elewacji. Nawet mam pomysł, jak by to miało wyglądać, gdybyś była zainteresowana, to narysuję i wrzucę :)

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Pt maja 06, 2011 19:20 Re: Zabezpieczenie balkonów i okien przed wypadnięciem kociaka..

Poproszę!
może ewentualnie na takie rozwiązanie chętniej by się zgodzili. Jutro spróbuję napisać jakoś sensownie to pismo i zobaczymy co z tego wyniknie.

Katmandu

Post » Pon maja 16, 2011 11:15 Re: Zabezpieczenie balkonów i okien przed wypadnięciem kociaka..

witam, mam podobny jak Katmandu problem tyle że z zarządem wspólnoty. Jeśli udało się sprawę jakoś załatwić bądź ominąć problem, to proszę o informację.

Pozdrawiam

Dariush

Od: Pt maja 13, 2011 13:45

Post » Pon maja 16, 2011 11:20 Re: Zabezpieczenie balkonów i okien przed wypadnięciem kociaka..

Odpowiadam, bo siatkę założyłam w sobotę :)
Gdy poszłam do administracji z pismem, Pani, która tam pracuje kazała mi jednak założyć siatkę "bez zgody". Stwierdziła, że zastanawiali się nad tym długo i gdybym złożyła oficjalne pismo, to wydaliby decyzję odmowną. Siatka już jest, jest praktycznie niewidoczna. Teraz pozostaje mi mieć nadzieję, że ani prezes, ani nikt z mieszkańców nie zgłosi sprzeciwu. W takiej sytuacji dostanę decyzję o natychmiastowym demontażu....

Katmandu

Post » Sob maja 21, 2011 19:06 Re: Zabezpieczenie balkonów i okien przed wypadnięciem kociaka..

No i to jest wlasnie Polska...

Szczerze mowiac jak to czytalam to od razu pomyslalam, ze niepotrzebnie sie pytasz o zgode. Mnie to nawet nie przyszlo do glowy. Wolnoc Tomku w swoim domku.

margaretka2002

Od: Śro lis 11, 2009 22:38

Post » Wto kwi 10, 2012 19:19 Re: Zabezpieczenie balkonów i okien przed wypadnięciem kocia

a ja mam pytanie. Nie chce osiatkować balkonu, chciałabym coś w rodzaju moskitiery na drzwi balkonowe, otwieranej. Aby kot na balkon nie wychodził. Wie ktoś może gdzie takie cudo zdobędę?

groszek1983

Od: Pon kwi 09, 2012 19:51

Post » Wto kwi 10, 2012 19:21 Re: Zabezpieczenie balkonów i okien przed wypadnięciem kocia

groszek1983 pisze:a ja mam pytanie. Nie chce osiatkować balkonu, chciałabym coś w rodzaju moskitiery na drzwi balkonowe, otwieranej. Aby kot na balkon nie wychodził. Wie ktoś może gdzie takie cudo zdobędę?

Zapytaj w firmach produkujących żaluzje. Oni często mają o ofercie moskitiery, czasem otwierane też.
Obrazek

miszelina

Post » Wto kwi 10, 2012 19:26 Re: Zabezpieczenie balkonów i okien przed wypadnięciem kocia

mają tylko zwykłe na owady, kot raczej to zmasakruje chyba.
Kota mam od tygodnia dopiero więc się nie znam :)

groszek1983

Od: Pon kwi 09, 2012 19:51

Post » Wto kwi 10, 2012 19:43 Re: Zabezpieczenie balkonów i okien przed wypadnięciem kocia

groszek1983 pisze:mają tylko zwykłe na owady, kot raczej to zmasakruje chyba.
Kota mam od tygodnia dopiero więc się nie znam :)

Ja mam założoną na okna taką moskitierę. I kotów nie interesuje wcale, no ale one są już dorosłe.

Można ewentualnie skonstruować samemu ramę odpowiedniej wielkości i obić mocną siatką, np. taką gęstą na kury, tylko jakiś spec musiałby się wypowiedzieć odnośnie mocowania, żeby dało się otworzyć. Podwójny zawias chyba.
Obrazek

miszelina

[poprzednia][następna]