kuweta samoczyszcąca

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lip 29, 2017 20:11 Re: kuweta samoczyszcąca

No to popatrz na kastry o np taka:
https://www.narzedzianonstop.pl/budowla ... 10295.html

Albo taki pojemnik na kółkach z pokrywką (w której możesz wyciąć otwór przez który kot będzie wchodził)
https://www.aletofajne.pl/pl/p/Pojemnik ... IT-60L/728

Koniczynka47

Od: Wto lut 23, 2016 9:21

Post » Wto sie 01, 2017 12:24 Re: kuweta samoczyszcąca

milva b pisze:Oj mogłaś powiedzieć wcześniej ;) Ja miałam kuwetę z microban, odkrytą co prawda, ale materiał ten sam. Bardzo szybko się porysowała wewnątrz i zniszczyła.
A siki mojego ówczesnego kocura JayJaya śmierdziały w niej tak samo jak w innych kuwetach.

Oj Milva, Milva :D w pierwszej chwili zbagatelizowałam, ale zasiałas mi wątpliwosci i teraz nie wiem co robic :( bo ta kuweta wizualnie nie bardzo mi sie podoba chciałam ja tylko i wylacznie ze wzgledu ma microban i wielkosc. Nie zaplacilam jeszcze za nia :oops: bo mysle i mysle.
Zasiałas watpliwoasci to teraz doradz :)

Sytuacja wyglada tak. Jeden kot 5 kg olbrzym 2 jakies 10 tyg ok 600 gr. Wielkolud ma swoja kuwete, ktora i ja i on bardzo lubimy. Kuweta w łazience.
Teoretycznie nowa kuwata ma byc dla młodej. W tej chwili ma mała odkryta, taka rezerwowke w razie tymczasa. Kopie jak gornik CBE+ , ktory zakupiłam specjalnie dla niej,wiec wsadzilam kuwete do kartonu po zakupach z zooplusa. Obcielam zamkniecia wyciełam w jednym z bokow wejscie na wysokosci 12 cm tak jak w kuwecie i jest ok. Prawie czysciutko. Ale ten karton w pokoju drazni moje poczucie estetyki.

Z drugiej strony młoda juz 2 dnia zaczeła sie gramolic do krytej kuwety w łazience. Ledwo włazi, poniewaz wejscie wysokie tak jak w Twoich kuwetach 17cm, ale wlazi i korzysta na zmine z ta mała kuweta. Mnie to cieszy, bo mogłabym wywalic tego koszmarka i kupic kryta.
Pytanie tylko jaka?

Kuwety, ktore mi sie podbaja to Modco Flip, Catit i ewentualnie Cabrio z zooplusa.
Ale kazda z nich ma wg mnie jakies Wady.

1.Filp dla młodej przyszłosciowo byłby dobry, ale teraz za wysoki.
Z kolei boje sie, ze dla Leosia bedzie za mały. Tylko 40 cm szerokosci po zwenetrzenej. On przzwyczjony do 46. I niski 42 cm wysoki ale odchodzi dach i nozki. Ta, ktora teraz ma tez ma 42, ale bez nozek.
I mogłaby byc wyzsza, wtedy mogłabym sypac wiecej zwiru i kot miałby jeszcze luz.
I boje sie, ze ten dach sie pod Leonem zarwie, on lubi wskakiwac na kuwete, a widziałam w necie zdjecie kota, lezacego na tym dachu i ten dach az sie wygioł.

2. Catit fajny wysokiiiiiii i długiiiiiiiiiii, (ideal dla Leosia) w miare szeroki. Lesiowi mogłoby byc w nim wygodnie, tylko, ze to ma byc kuweta dla mlodej :oops: ktora raczej bedzie mała kotka.
Podoba mi sie wizualnie i funkcjonalnie. Wady: za wysokie wejscie dla młodej - 17cm, ludzie sie skarza, ze słaba jakosc. I ten filtr na wierzchu, ktory wiekszosc kotow wydrapuje.

3. Cabrio http://www.zooplus.pl/shop/koty/kuwety_ ... zne/162358

Wady: niskie wejscie i boki moze byc przed dnim piaskownica i moze przeciekac - Leos choc pewnie za mala dla niego i tak bedzie tam dupsko pchal :strach:
Zalety: Rozmiar taki jak Twojej, Wizualnie i kolorystycznie tez OK. Jak w obu poprzednich wygodne otwieranie, ale wejscie dlatego, ze niskie jest tez zaleta - idealne dla młodej.
Nie jest drogi, choc przez to moje zastanawianie sie promocja na niego juz sie skonczyła. I tak sie zastanawiam czy nie wziasc go dla młodej jako taka przejsciowke. Miałaby łatwiejsze wejscie, bo te 12 juz jest dla niej ciut przywysokie, a jak sie gramoli na te 17 to boje sie, ze sobie cos zrobi. Ale ona i tak tam lezie choc nikt jej nie prosi wrecz zabrania.
A kiedys kupic nowego Catita, z filtrem magic jak juz bedzie w Polsce i wtedy kuweta byłaby dobra dla obydwu, korzystałby kto by chec akurat miał, bo Leos do tej jej malej tez sie wpycha i piaskownice z pokoju mi robi :placz: . Moze ten nowy bedzie tez lepszy jakosciowo. https://www.kohepets.com.sg/catit-magic ... litter-box

A moze Ty masz jeszcze jakies inne kuwety dla kociakow. Byleby nie całkowicie otwarte. Nie lubie jak na wejsciu widac urobek, nawet w łazience, a 2 kuweta i tak docelowo bedzie stała, albo w przedpokoju jesli znajde miejce albo w pokoju.
“Jesteśmy tu na jakiś czas, któregoś dnia szlag nas trafi, to po co tak traktować wszystko poważnie.”

:kitty:

FarciKot

Od: Czw sie 04, 2016 18:15

Post » Wto sie 01, 2017 15:09 Re: kuweta samoczyszcąca

No to już Ci mówię, jak ja rozwiązuję problem z wysokim wejściem do dorosłych kuwet, gdy maluszki są już na tyle kumate by nich korzystać.
Otóż przed wejściem do kuwety ustawiam do góry dnem kuwetkę dziecięcą, taką niską, którą wcześniej maluszki mają jeszcze gdy mieszkają w kojcu.
Świetnie służy za stopień :)

Modko Flip mam, Cat It Jumbo też, bardzo trwałe i bardzo wygodne dla kotów.

Cabrio z zooplusa kupiła moja kumpela, która ma ode mnie dwie kotki. Kuweta połamała się przy trzecim myciu, straszny badziew.
Teraz kotki u kumpeli mają polecone przeze mnie kuwety Mypet z wejściem od góry, koty i kocia obsługa zadowolone :D

Jeszcze taka rada, kuwety kryte tradycyjne warto postawic wejściem do ściany, zostawiając jakieś 30 cm przestrzeni na wejście, wtedy nie widać co tam koty narobiły :) a same koty nie mogą wyskakiwać jak rażone piorunem i wynosić żwiru na 3 metry :lol:
U mnie Modko Flip i CatIt Jumbo tak właśnie są ustawione, żwiru na mieszkaniu brak. Z kuwet Mypet z wejściem od góry koty też praktycznie nic nie wynoszą.
Jedyne co codziennie odkurzamy z podłóg to kłaki psa i naszego dachowca.
Milva B
Obrazek
Nasze Koty: http://www.divine-cats.eu

milva b

Od: Czw mar 30, 2006 21:24

Post » Wto sie 01, 2017 15:31 Re: kuweta samoczyszcąca

Milva dziekuje :)

Z ustawianiem kuwety robie dokładnie tak jak Ty. Moja jest okragla wiec moge nia krecic na wszystkie strony, mimo ze nie ma drzwiczek goscie korzystajacy z łazienki nie widza co w niej jest.
Z mała kuweta jako stopien swietny pomysl. Moge wykorzystac to co mam :)
Catita Jumbo raczej im nie kupie, razem i tak nie beda tam łazili, a to na szerokosc kolos. Nie bardzo mam miejsce. No i zwiru to tam z tone chyba trzeba.
Ile sypiesz?
Jesli juz to "małego" on tez długi i wysoki, tylko wlasnie na te małe ludzie sie skarza, ze plastyk do Jumbo sie nie umywa - ponoc lipa i biala widzialam na zywo - masakra ta misa.
Moze te szare lepsze.

Filip podoba mi sie, ale czy ona jak ma zamkniety dach nie jest za niska?
I co z tym dachem u Ciebie, koty łaża po nim bez szkody dla dachu?

Myslałm o kuwecie typu Mypet, ale to ani dla młodej i o stawy Leoska tez sie boje. On niby nie jest taki ciezki bo tylko 5 kg, ale teraz po kastracji i na karmie dla kociakow, ktora mlodej wyzera :oops: - zmienil mu sie gust,uwielbia male chrupy i obojetnie czy suche czy namoczone a jak mały byl to udawał waznika i takimi gardził tylko duze chrupy dla dorosych jadł. Dopiero zaczał nabierac ciała. Robi sie taki masywny takze wole zeby nie musiał choc do kuwety skakac.
“Jesteśmy tu na jakiś czas, któregoś dnia szlag nas trafi, to po co tak traktować wszystko poważnie.”

FarciKot

Post » Wto sie 01, 2017 15:51 Re: kuweta samoczyszcąca

A miał ktoś:
https://hubuform.pl/pl/p/Kuweta-dla-kot ... -biala/119
Wszystkie inne kuwety nie odpowiadają mi wizualnie :(

a.m

Od: Czw lis 03, 2016 11:20

Post » Wto sie 01, 2017 16:11 Re: kuweta samoczyszcąca

Oj tam, oj tam, kot musi mieć trochę ruchu, niech skacze do kuwety ;) Mój Drucik ma 16,5 roku wskakuje do kuwety i lata po kocich półkach pod sam sufit.
Był moment, gdy mieliśmy pierwsze trzy mioty, że zaczął się obżerać karmą dla kociąt i upasł się jak prosiak, ale teraz ma sylwetkę sportowca :)

A wracając do Catit nie porównywałam nigdy Jumbo do zwykłej, więc nie wiem o ile ta zwykła jest gorsza. Moją Jumbo mam już bardzo długo i oprócz kilku rys na dnie wygląda jak nowa. Odnośnie ilości żwiru, nie chcesz wiedzieć ile zużywamy miesięcznie :roll: Ja też bym wolała nie wiedzieć........

Flip u mnie ma daszek w połowie złożony, dlatego że koty wybijają się z kuwet skacząc na okno w łazience lub na dach kabiny nawannowej i jakoś bałam się że w końcu pokrywy połamią.
Milva B
Obrazek

milva b

Post » Wto sie 01, 2017 16:15 Re: kuweta samoczyszcąca

Edit, znalazłam :)
Rysiu i Marchewka z Rudomi mają faktycznie te kuwety :)
http://rudomi.pl/index.php/2016/05/kuwe ... opoopeedo/

Z opisu Magdy i recenzji wynika, że u mnie by się nie sprawdziła. Wejście ze nisko, miałabym piaskownicę i nasikane na zewnątrz.
Milva B
Obrazek

milva b

Post » Wto sie 01, 2017 16:32 Re: kuweta samoczyszcąca

Ja juz sie boje teraz ryzykowac droższych zakupow, bo juz mialam tyle nietrafionych kocich zakupów na przestrzeni ostatnich miesięcy, że fiu fiu. Tylko potem problem, żeby to sprzedać. Teraz chcę sprzedać domek i nic...

a.m

Post » Wto sie 01, 2017 16:39 Re: kuweta samoczyszcąca

Ja to jajo to bardziej widze jako legoisko,

A co do mojej kuwety to chyba rzuce moneta - nie moge sie zdecydowac ;/
To żle, bo jak 1 wybierałam to od razu wiedziałam, ze ta i zadna inna. I to był dobry wybor. Ale nie chce 2 takich samych. Dobrze by było miec cos ciut wiekszego.
Moze kotom bardziej sie spodoba - beda miały wybor.
O Catitach czytałam opinie i w zooplusach wszelkiej nacji i na forum brytkowym. Ludzie maja i małe i Jumbo to maja porownanie.
I maja stare Catity i nowe. Jumbo ponoc sie nie zmienilo, ale małe Catity ponoc coraz gorsze, a moze tylko jakas trefna partia była.
Tak sie pocieszm tylko ;)

FarciKot

Post » Wto sie 01, 2017 16:44 Re: kuweta samoczyszcąca

a.m pisze:Ja juz sie boje teraz ryzykowac droższych zakupow, bo juz mialam tyle nietrafionych kocich zakupów na przestrzeni ostatnich miesięcy, że fiu fiu. Tylko potem problem, żeby to sprzedać. Teraz chcę sprzedać domek i nic...

No za domek, ktory sama zrobilas z kilku desek (nie wim czy z nowych czy z odzysku z palet) to chcesz niezła kase. Czterysta złotych. Dlatego ciezko sprzedac.
I wybacz szczerosc - nie oszukujmy sie on nie jest ładny. Ma bardzo brzydkie wejscie za niskie moim zdaniem.
Ja sam laik ładniwejszy bym zrobiła. Gdyby miał inne wejscie i otwierana gore czy drzwi mogłby tez słuzyc jaka osłone na kuwete.
Mi sie ten konkretny domek absolutnie nie podoba https://www.olx.pl/oferta/designerski-d ... mRAEq.html
choc podobne tak. O ten np juz lepszy http://mavelo.pl/2014/04/diy-kociabudka/

Edit:
Ps. Przepraszam cene na 35O juz obizyłas. Ale to i tak duzo jak za takie niewiadomo co.
Ostatnio edytowano Wto sie 01, 2017 16:59 przez FarciKot, łącznie edytowano 2 razy

FarciKot

Post » Wto sie 01, 2017 16:58 Re: kuweta samoczyszcąca

FarciKot pisze:
a.m pisze:Ja juz sie boje teraz ryzykowac droższych zakupow, bo juz mialam tyle nietrafionych kocich zakupów na przestrzeni ostatnich miesięcy, że fiu fiu. Tylko potem problem, żeby to sprzedać. Teraz chcę sprzedać domek i nic...

No za domek, ktory sama zrobilas z kilku desek (nie wim czy z nowych czy z odzysku z palet) to chcesz niezła kase. Czterysta złotych. Dlatego ciezko sprzedac.
I wybacz szczerosc - nie oszukujmy sie on nie jest ładny. Ma bardzo brzydkie wejscie za niskie moim zdaniem.
Ja sam laik ładniwejszy bym zrobiła. Gdyby miał inne wejscie i otwierana gore czy drzwi mogłby tez słuzyc jaka osłone na kuwete.
Mi sie ten konkretny domek absolutnie nie podoba https://www.olx.pl/oferta/designerski-d ... mRAEq.html
choc podobne tak. O ten np juz lepszy http://mavelo.pl/2014/04/diy-kociabudka/

Wybacz, ale nie będę się do tego odnosić, bo wyraźnie widać jak niewiele wiesz :ok: :mrgreen:
A lekceważący sposób w jaki się odnosisz do pracy innych jest według mnie po prostu słaby i powoduje, że nie stanowisz partnera do rozmowy :mrgreen:

Miłego popołudnia.

a.m

Post » Wto sie 01, 2017 17:02 Re: kuweta samoczyszcąca

Nie musisz sie odnosic. Wiem, ze sie chwalisz, ze robisz z palet meble na zamowienie, niby cos tam aranzujesz, uwazasz sie za wielka znawczynie w tym temacie czy architekta wnetrz, ale wiesz.................................... sa gusta i gusciki :mrgreen:

Absolunie nie odnosze sie lekcewazaco do czyjejs pracy. Byłam po prostu szczera, moze do bolu, ale tylko szczera.
Popyt rowna sie podaz. Inaczej sie nie da. Nie ma popytu na bohomazy to ciezko sprzedac. Ja za takie cos wstydziłabym sie 100 zawołac, ale Ty uwazasz, ze to desingerskie dzielo.
Moze masz po prostu zbyt wysokie mniemanie o wartosci swego dziela dla innych, a nie ja lekcewazacy stosunek do Twojej pracy.
Rowniez miłego zyczę :D

FarciKot

Post » Wto sie 01, 2017 17:52 Re: kuweta samoczyszcąca

Miłego dnia:)

a.m

Post » Wto sie 01, 2017 18:46 Re: kuweta samoczyszcąca

FarciKot pisze:
A co do mojej kuwety to chyba rzuce moneta - nie moge sie zdecydowac ;/

Nie rzucaj a zamawiaj i zrób kuwetową sesje zdjęciową, bo ja zaraz cały pieniądz wydam na tego pierda i zabraknie xD

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Wto sie 01, 2017 19:19 Re: kuweta samoczyszcąca

a.m pisze:A miał ktoś:
https://hubuform.pl/pl/p/Kuweta-dla-kot ... -biala/119
Wszystkie inne kuwety nie odpowiadają mi wizualnie :(

Na taras (duży balkon) to i owszem się nadaje (jak na zdjęciach), ewentualnie do hallu czy salonu kąpielowego.
Całkiem ładna, ale cena nie do zaakceptowania, i żeby ładnie była wyeksponowana wymaga przestrzeni
ja mam taką:Obrazek

Koniczynka47

Od: Wto lut 23, 2016 9:21

[poprzednia][następna]