ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 30, 2011 10:47 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Maciej Malec, Przychodnia Weterynaryjna
Tczew, al. Zwycięstwa 11, tel. 058 7770033

Popytaj jeszcze znajomych o niego, ale jest polecany, a przynajmniej był.

Idź koniecznie go odrobaczyć. Ja wcześniej napisałam o odrobaczaniu bardzo ogólnikowo, ale koleżanki ładnie wyjaśniły konkretnie i dokładnie.

selya

Od: Pon sie 22, 2011 16:18

Post » Wto sie 30, 2011 10:51 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Jak zasugerować weterynarzowi,by dobrze odrobaczył kota?

Mieszkam w miasteczku o nazwie TCZEW byłabym wdzięczna za pomoc w odnalezieniu,jednak wątpie że komukolwiek się uda,bo opinie są bardzo różne, niby polecają na waszej stronie Malca,ale ja mu nie ufam.

Mam mu powiedzieć,że ma dawać mu tą PASTĘ?CZY MOŻE TABLETKI OD RAZU?

KATGRAL co masz na myśli pisząc "towarzystwo" ??

DO MALCA NIE PÓJDĘ,to jest za daleko.No i nie wiem,czy taki dobry. A iść chcę zaraz,własnie zaraz!

XenaCatWomen

Od: Pon sie 29, 2011 12:51

Post » Wto sie 30, 2011 10:52 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Ja wiem, że jest sezon kociakowy, ale może poszukać kici innego DT?
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Wto sie 30, 2011 10:54 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

XenaCatWomen pisze:Jak zasugerować weterynarzowi,by dobrze odrobaczył kota?

Mieszkam w miasteczku o nazwie TCZEW byłabym wdzięczna za pomoc w odnalezieniu,jednak wątpie że komukolwiek się uda,bo opinie są bardzo różne, niby polecają na waszej stronie Malca,ale ja mu nie ufam.

DO MALCA NIE PÓJDĘ,to jest za daleko.No i nie wiem,czy taki dobry. A iść chcę zaraz,własnie zaraz!

Niestety to jedyny polecany wet w okolicy, są jakieś fundacje w Tczewie? Ja mam swojego weta dzięki jednej fundacji, mogłabyś zadzwonić i zapytać

"towarzystwo" to małe kocie i psiak.

Xena - ja mieszkam w Łodzi i do weta jeżdżę przez calusieńkie miasto.. ale wiem, że tam dobrze i dość tanio zajmą się moimi zwierzowcami :)
TUTAJ MOŻESZ ZOBACZYĄ JAK DALEKO MAM DO WETA
Ostatnio edytowano Wto sie 30, 2011 11:02 przez selya, łącznie edytowano 2 razy

selya

Od: Pon sie 22, 2011 16:18

Post » Wto sie 30, 2011 10:59 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Lista wetów w Tczewie:
http://www.vetopedia.pl/weterynarz-11-5 ... Tczew.html

Niestety nie wiem, który jest dobry i polecany :|
Obrazek

Gochulec

Od: Pon maja 30, 2011 12:49

Post » Wto sie 30, 2011 11:05 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Ok idę do najbliższego weta,trzymajcie kciuki.

XenaCatWomen

Post » Wto sie 30, 2011 11:06 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

XenaCatWomen pisze:Jak zasugerować weterynarzowi,by dobrze odrobaczył kota?

Posłuchaj, przede wszystkim się uspokój :) już, zaraz nie musi oznaczać w tej sekundzie :)

Wdech wydech, wdech wydech NO :)

Prze towarzystwo rozumiem wszystkie zwierzaki które masz. Dla każdego bedzie co innego bo są różnych gatunków, w różnym wieku, różnej wagi.

Z psem jest prościej, zważyć psa i dobrać tabletę, podać i z głowy. Za pół roku powtórzyć i tak regularnie! Kupiłabym Milbemax, droższy ale podobno bardzo dobry

Z kotem musisz zdać się na weta! jeśli poza wetem który był tu wymieniany nie masz innego w okolicy to lepszy ten niż żaden! Kociak musi być odrobaczany stopniowo, od 4 tygodnia co 2 tygodnie

W około 7-8 tygodniu życia się szczepi pierwszy raz MUSI TO BYĆ MINIMUM 7 DNI PO ODROBACZENIU tak więc szczepi się między odrobaczeniami

tutaj masz wątek o odrobaczaniu

viewtopic.php?t=86719

Zaczęłabym od pasty, a potem tabletki dostosowane do wieku i wagi malucha
Obrazek

FUNDACJA STAWIAMY NA ŁAPY - NASZ WĄTEK NA FB https://www.facebook.com/stawiamynalapy/

katgral

Od: Pt gru 29, 2006 19:04

Post » Wto sie 30, 2011 11:09 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Kociętom podaje się pastę - łatwiejsza do połknięcia, nie powoduje ślinotoku, nie zadławi się nią i łatwiej odmierzyć dawkę na masę kotka. Myślę, że każdy wet zrobi co potrzeba, jeśli mu powiesz, że chcesz odrobaczyć pastą (sprawdź w necie nazwy past, żebyś wiedziała, co dostanie i na jakie robale działa -znalazłam to: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=74644). Poza tym jeśli ma pchły, to konieczne będzie spryskanie i natarcie futrzaka frontline'm - pchły są nosicielami glist kocich. Są jeszcze preparaty do stosowania na kark, ale są dosyć drogie.

Co do karmienia - jeśli mleko jest problemem (koszt beaphara ok 35 zł u weta lub w sklepie) i nie wiadomo jakie dawać, a na pewno nie krowie, to proponuję kaszkę mleczno-ryżową dla niemowląt Bobovita - rozrabia się ją do konsystencji mleka i kot spokojnie może to pić bez ryzyka dostania biegunki (moje dwie kocice wykarmiłam kaszkami od kilkudniowych kociąt - nie chciały modyfikowanego), a poza tym jest delikatna i reguluje pracę jelit. Koszt to ok 7-10 zł za torebkę, która wystarczy Ci na naprawdę długo... i kurczaka zamiast najtańszej saszetki...

Kejt74

Od: Nie lut 21, 2010 16:22

Post » Wto sie 30, 2011 11:30 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

1.Odrobaczyć kota-dawkę iech lepiej dobierze mu weterynarz-bo na oko będzie cięzko zwłaszcza ,że ie wiadomo ile to kocię ma.
2.Kuweta może być z miski,ale równie dobrze sprawdza się(u takiego malucha) z kartonu.
3. Jesli chcesz mieć pewność ,że kociak je mięso to jak piszą dziewczyny najtaniej kupić kurczaka i zmielić-na pewno wyjdzie taniej niż saszetki i biegunek mieć nie powinien, jeśli kociak świetnie sobie radzi z jedzeniem saszetek i będzie jadł mięso-to ja bym raczej dawała wodę -mniejsze prawdopodobieństwo biegunek.

4. A jeśli idzie o to skąd wiemy dlaczego dany produkt jest dobry ainny nie: ze składu :wink: który jest podany na każdym opakowaniu, im więcej mięsa tym lepsza karma-proste.

KOTEK1988

Od: Sob mar 01, 2008 15:30

Post » Wto sie 30, 2011 12:24 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

WSZYSTKO PRZECIWKO MNIE I KOTU. :evil:

Właśnie wróciłam od weterynarza. WSZYSTKO NA ZŁOŚĆ!!! :x Weterynarz dał kotu coś o konsystencji rzadkiej żółtej pasty o nazwie Virbac - Vetminth,musiałam kociakowi jeszcze trochę sama wkładać palcem do buzi bo mu wyleciało :/ ,i co najgorsze:

KOT ZWYMIOTOWAŁ jakieś 20-30 minut po podaniu pasty!!! :evil: Weterynarz jeszcze stwierdził,że gdy zwymiotuje mam znów przyjść... Wydać kolejne 10 zł by kot zwymiotował?

Nie wiem co zrobić!!!Kot zwymiotował karmą z saszetki którą zjadł dziś po raz pierwszy,jednak to oczywiste że zwymiotował także pastę.

Co teraz?

XenaCatWomen

Post » Wto sie 30, 2011 12:36 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

no cóż, jeśli chcesz kota odrobaczyć, to pewnie nie zostaje Ci nic innego, jak proceder powtórzyć :wink:

Ta pasta to najprawdopodobniej Pyrantelum (poprawcie mnie, jeśli istnieje też jakaś inna żółta na odrobaczanie)
Dużo tego dostał? Znaczy ile mniej więcej ml w strzykawce, przyjrzałaś się może? I wszystko zwymiotował?

I przede wszystkim: USPOKÓJ SIĘ!!!
To nie pomoże ani Tobie, ani kotu!

edit: ups, przepraszam, dopiero teraz doczytałam, że był to Vetminth :oops:
[/url]Obrazek
Kupując w naszym sklepie pomagasz zwierzakom. Sklep SzopFilantrop. Karmy dla kota, żwirek, karmy dla psa, akcesoria dla zwierząt
Fundacja Stawiamy na Łapy

mikela

Od: Czw sty 13, 2011 20:33

Post » Wto sie 30, 2011 12:40 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

A nie dostał tej pasty zbyt wcześnie po posiłku? Mnie kiedyś wet uprzedzał, aby pomiędzy podaniem leku na odrobaczanie a posiłkiem były przynajmniej ze dwie godziny przerwy, bo może wymiotować.
[/url]Obrazek
Kupując w naszym sklepie pomagasz zwierzakom. Sklep SzopFilantrop. Karmy dla kota, żwirek, karmy dla psa, akcesoria dla zwierząt
Fundacja Stawiamy na Łapy

mikela

Od: Czw sty 13, 2011 20:33

Post » Wto sie 30, 2011 12:43 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

JEDYNYM sensownym rozwiązaniem,jakie rpzyszło mi do głowy,to poczekac aż kot zrobi pierwszą kupę i zobaczyć,czy będą w niej robaki.Jeśli robaki będą,to powtórzę,a jeśli nie to nie.Zgadza się?
Coś z tego leku napewno się strawiło,przynajmniej mam taką nadzieję...

Jeśli chodzi o to,ile dostał,dostał dość sporo,nie wiem ile,ale cały pyszczek mu to zalało i jeszcze trochę wyleciało.A czy zwymiotował wszystko,skad mam wiedzieć?Mówię,zwymiotował mięsem z puszki,no ale ta pasta też musiała tam być.

XenaCatWomen

Post » Wto sie 30, 2011 12:47 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

katgral pisze:
taki maluch MUSI być odrobaczany stopniowo, najpierw delikatnie pastą do pyszczka (odradzam Vetmint), potem tabletkami. Dobry jest milbemax DLA KOCIĄT.

EDIT: może rzeczywiście nie iść teraz na kolejne odrobaczenie. Myślałam że kot zwymiotował całą pastę, w takim wypadku kolejne odrobaczenie od razu może dać ryzyko przedawkowania

wrrrr, jeśli zwymiotował może być zatkany robalami, musisz niestety raz jeszcze do weta. DOKŁADNIE odmierzona dawka do pyszczka + potem parafina nadająca się do spożycia do kupienia w aptece (podać ze 3 ml po 3-4 godzinach) NIECH MNIE KTOŚ POPRAWI JEŚLI POPIERNICZYŁAM DAWKĘ
Ostatnio edytowano Wto sie 30, 2011 12:52 przez katgral, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

FUNDACJA STAWIAMY NA ŁAPY - NASZ WĄTEK NA FB https://www.facebook.com/stawiamynalapy/

katgral

Post » Wto sie 30, 2011 12:50 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

XenaCatWomen pisze:JEDYNYM sensownym rozwiązaniem,jakie rpzyszło mi do głowy,to poczekac aż kot zrobi pierwszą kupę i zobaczyć,czy będą w niej robaki.Jeśli robaki będą,to powtórzę,a jeśli nie to nie.Zgadza się?
Coś z tego leku napewno się strawiło,przynajmniej mam taką nadzieję...

Nie nie zgadza się. kocięta odrobacza się co dwa tygodnie przez kilka miesięcy więc raz nie wystarczy, za 2 tyg kolejny, potem za 2 tyg kolejne itd itd. Wcale nie musisz widzieć robali w kale, moga być ale nie muszą, nie zmienia to faktu że cykl odrobaczeń MUSI zostać zachowany

XenaCatWomen pisze:
Jeśli chodzi o to,ile dostał,dostał dość sporo,nie wiem ile,ale cały pyszczek mu to zalało i jeszcze trochę wyleciało.A czy zwymiotował wszystko,skad mam wiedzieć?Mówię,zwymiotował mięsem z puszki,no ale ta pasta też musiała tam być.

8O

znalazłam na forum dawkowanie:
1 cm na 2 kg to jest 0,5 cm na kg, 0,15 cm na 300 gram. Bardzo zarobaczonym kociakom podaje sie pol porcji i od razu po 3-4 godzinach parafine, zeby szybko wydalily martwe robaki.

PODAJ PARAFINĘ!
Obrazek

katgral

[poprzednia][następna]