SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro wrz 17, 2008 20:07

Owszem, jak kupowałam tą puszkę w krakvecie to pisało, że zawiera ok. 10-20% mięsa, cena jest atrakcyjna, wiec kupiłam puszkę dziczyzna i drób.
Skład:Mięso i zwierzęce produkty uboczne( minimalnie 4% dziczyzny, 4% drobiu), zboże, ekstrakty białka roślinnego, substancje mineralne, cukry.Analiza: Białko 7,5%, Tłuszcz 4%, Błonnik 0,5%, Popiół 2,5%, Zawartość wody 81%.
Co o tym dokładnie myślicie? Dla mnie jest to na miarę whiskasa może trochę lepsze. To co mnie dziwi to to, że kicia zjada to chętniej o kitkata, itp.
Kari125

Post » Pon wrz 22, 2008 22:21

Jeszcze o małych gourmetach 85g - przyjrzałam się składowi na opakowaniach - procentowa zawartość białka waha się od 7 do 11% - najwięcej wychodzi w musie. Również zawartość tłuszczu - w musie najwięcej do 7%, w kawałkach 3,5%.
Warto czytać etykiety, a nie tylko opisy w necie, bo często spotykam się z opcją "kopiuj" "wklej" i duplikacją jednego opisu na wszystkie smaki, nie bacząc na różnice w składzie.

Z profilum kitten salmon mam bardzo dobre doświadczenia - ryby=kwasy omega 3 i 6 = piękna skóra i sieść, się moje czarne tymczasy błyszczały aż miło, a sierść satyna :lol:
Przyzwyczajać kota do rybnych karm, warto, będą naprawdę piękne dzięki omedze.

Radzę uważać z lightem acany - mało który kot to lubi, jeśli miałaby być pierwszym zakupem, lepiej mniejsze opakowanie i sprawdzić, czy kot to ruszy. Za to ładnie jedzą lighta sanabelle, royala i profilum weight management.

Z mokrej polecam animondę carny, bozitę w kartonach i leonardo - duuużo mięsa i białka.

Swoim kotom suche mieszam, nie są grube, więc stoi cały czas - jakiś proplan, hill's (bo samego nie chciały ruszyć), profilum, royal, sanabelle.
Z mokrego - bozita, kattovit, czasem felix niemiecki, schmusy. Dla małych tacki animondy kitten i carny, tacki miamora. Jak były malutkie to pasztety miamora plus kattovita performance.
Próbuję ostatnio nowego royala, digestive- takie krążki z dziurką, dla Fila, bo często wymiotuje i problemy z żołądkiem. I nawet chętnie go je.
Ciekawa jestem, czy ktoś dawał digesive'a?

Ostatnie odkrycie to przysmak, paluszki edelcata - dałyby się pokroić....

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03

Post » Wto wrz 30, 2008 20:43 IAMS

Witam! Zauważyłam, że karma IAMS jest bardzo polecana.
Dziś znalazłam to w Internecie... http://www.petatv.com/tvpopup/video.asp ... speed=_med

MagdaMagda

Od: Wto wrz 30, 2008 20:37

Post » Wto wrz 30, 2008 21:00

Ja też ostatnio dowiedziałam się strasznych rzecz o o Iams... :roll: Nigdy nie dawałam jej na szczęście moim kotom. :roll:

Ten filimik mnie wzruszył bardzo...Szczególnie to miauczenie na końcu. :cry: http://pl.youtube.com/watch?v=zZbsFCaRffc Ten też... http://pl.youtube.com/watch?v=lGt7HkzNC ... re=related :cry:

http://pl.youtube.com/watch?v=Yw0frqCfL-U ....................

Lucky13

Od: Sob wrz 01, 2007 10:13

Post » Śro paź 01, 2008 1:45

Na dogo znalazłam wykaz firm testujących i nie na zwierzętach:

http://dogomania.pl/forum/showthread.php?t=535&page=380

niestety, animonda i Orijen i Royal Canin, Hills, Purina, Miamor i wiele innych znanych, dobrych - jest na czarnej liście
Ktoś wie, jak jest z testowaniem w Royalu i wymienionych wyżej?

Nie testuje m.in. Bozita, Bosch sanabelle, Leonardo.

Sis

Post » Śro paź 01, 2008 9:22

Wczoraj zamówiłam dla moich potworów bezzbożową (więc pod tym wzgledem podbna do Orijena który baaardzo im służy) karmę Taste of the Wild - Rocky Mountain Felina Formula. Z dziczyzną, lososiem, warzywami i owocami. Zobaczymy co na to powiedza, bo skład i analiza zawartości skladników odzywczych wyglądają suuuper :D

Swoją drogą, wysle do nich maila z pytaniem jak to jest u nich. Szkoda, że Orijen testuje... :?

slapcio

Od: Śro paź 31, 2007 12:51

Post » Sob paź 18, 2008 10:53

Co jest lepsze: mokra bozita czy animonda carny?

Trochę zgłupiałam, jak się dowiedziałam, że w bozicie jest wieprzowina... Animonda jest na wołowinie, to może lepsza?

Przyzwyczaiłam kotę do bozity, ale teraz mam wątpliwości... :? Animondy nie chciała jeść w ogóle, więc nie chciałabym jej zmieniać :(

Co myślicie o purinie cat chow? Na allegro 20kg za 99zł widziałam, to strasznie tanio (myślę o dziczkach). W składzie mają tylko, np. że są składniki mięsne (w tym 4% kurczaka), roślinne (w tym 2% soi)i rybne (w tym 2% łososia) (tak w uproszczeniu). Ale nie piszą jakie są proporcje tych składników (tzn. ile całościowo mięsa jest). Nie za dużo soi BTW? Analizę mają bardzo ładną (białko 34, tłuszcze 12).

Elaszka

Od: Śro mar 01, 2006 19:23

Post » Śro paź 22, 2008 17:01

witam:)
czy ktoś mógłby mi doradzić jakąś karmę dla kociaka 4-5 miesięcy z wrażliwym brzuszkiem, po kittenach RC, profilum i puriny cat chow ma bardzo luźne śmierdzące kupy, o gazach już nie wspomnę :evil:
kociak był odrobaczony, teraz je purine cat chow kitten pomieszaną 1:1 z sensible RC i kupy są prawie normalne ale wzdęcia ma nadal...jak przez 3 dni jadł tylko sensibla to ich nie było, ale to karma od 1 roku :roll:
oprócz niego mam jeszcze 2 kotki w tym samym wieku i z nimi żadnych problemów nie ma...nie licząc demolki totalnej w domu :twisted:

zarzaneri

Od: Pon lip 14, 2008 10:24

Post » Śro paź 22, 2008 17:45

Po Acanie kitten czy adulcie podobno nie ma wzdęć. Świetna karma, ale nie każdy kot ją lubi.
Można też spróbować sanabella kitten.

Purina cat chow jest lekko barwiona, ma w składzie soję (koty jej nie trawią) i na pierwszym miejscu w skladzie zboża, czyli zbóż jest najwięcej. Dla dziczków niezła, ale nie jest wysokich lotów karma.

Sis

Post » Śro paź 22, 2008 17:50

Od siebie dodam...
RC Weaning Immunity&digest - suche, dla kociaków 4 tyg-4 m-ce, ja dawałam gdy kupy od odrobaczaczy były rzadkie i paskudne. Poprawiło się po tej karmie.
Etyka szacunku dla życia nakazuje nam wszystkim poszukiwać sposobności, by za tyle zła, wyrządzonego zwierzętom przez ludzi, pośpieszyć im z jakąkolwiek pomocą. Albert Schweitzer
Jeśli komuś zalegam z płatnością, bądź wysyłką proszę o pw.
Rózne różności.

hydra_pl

Od: Nie cze 08, 2008 8:16

Post » Śro paź 22, 2008 17:56

Co do tego testowania, to postawiłabym jeszcze pytanie, na czym to testowanie polega.. Bo czym innym jednak jest testowanie np. ludzkich kosmetyków, które z natury rzeczy nie są przeznaczone dla skóry zwierząt, a czym innym np. testowanie smaku karmy czy nawet optymalnego składu poprawiającego np. stan futra, o ile oczywiście już ta pierwsza testowana wersja jest dobra, następne to tylko ulepszenia.
No i warunki w jakich żyją te zwierzęta.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Śro paź 22, 2008 17:56

zgadza się, też fajna karma, ale jeśli miał wzdęcia po RC to po tej też mogą być

szwedzka wieprzowina jest wolna od wirusa, powodującego chorobę Aujeszky'ego, bozita jest całkowicie bezpieczna

Sis

Post » Śro paź 22, 2008 18:00

Dopiero teraz spojrzałam na ten filmik o Iamsie, no nie, to już nnwręcz doświadczenia na zwierzętach :(

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Śro paź 22, 2008 18:01

Iams testował o to, by obniżyć koszty produkcji karmy, czyli zastąpić drogie naturalne składniki tańszymi (np. zamiast mięsa - zapychacz pulpa buraczana), przy zachowaniu ceny karmy. Mało szlachetne pobudki, by wycinać zdrowym zwierzakom nerki, kawałki jelit, mięśni - do celów testów, a potem zwierzaki usypiać (nie chodziło o karmy lecznicze, co z trudem ale może bym zrozumiała).
Btw. z tego co wiem, Iams i Eukanuba na rynek UE jest lepszej jakości.
W Europie ostrzejsze normy.
Ciekawe, czy kanadyjska Acana i Orijen nie jest odpowiedzią właśnie na amerykański junk food kociego i psiego żarcia.

Sis

Post » Śro paź 22, 2008 18:53

zarzaneri pisze:witam:)
czy ktoś mógłby mi doradzić jakąś karmę dla kociaka 4-5 miesięcy z wrażliwym brzuszkiem, po kittenach RC, profilum i puriny cat chow ma bardzo luźne śmierdzące kupy, o gazach już nie wspomnę :evil:
kociak był odrobaczony, teraz je purine cat chow kitten pomieszaną 1:1 z sensible RC i kupy są prawie normalne ale wzdęcia ma nadal...jak przez 3 dni jadł tylko sensibla to ich nie było, ale to karma od 1 roku :roll:
oprócz niego mam jeszcze 2 kotki w tym samym wieku i z nimi żadnych problemów nie ma...nie licząc demolki totalnej w domu :twisted:

Moja kocia uwielbiała Oliver's Cat Kitten miała piękne futerko i zero problemów z trawieniem, jak przeszła sterylkę to karmę dałam drugiemu młodemu kociakowi i też uwielbiał i bezproblemowo było dlatego mogę polecić :)

alus1

Od: Śro wrz 03, 2008 16:26

[poprzednia][następna]