» Śro wrz 14, 2011 17:06
Re: KOCIA ARKA NOEGO - PILNIE dt/ds/$! Nówki! PILNE ogłoszenia!
Ja jestem gotowa.
Moje ostatnie działania z kwietnia 2011.
Poniżej treśc maila wysłanego do wszystkich członków i przewodniczącego Komisji Gospodarki Komunalnej Rozwoju Miasta, Planowania Przestrzennego i Ochrony Środowiska Rady Miejskiej w Radomsku.
Żadnej odpowiedzi się nie doczekałam.
Uważam jednak, że trzeba podtrzymywac korespondencję, aby radni wiedzieli, że RTOZ nie jest osamotnione. Wszelkie pisma wymagają jednak akceptacji Andżeliki, abyśmy jej nie namieszały. Andżelika musiałaby powiedzieć, o co można teraz prosić. Czy mamy tylko podtrzymywać atmosferę, czy też są szanse na jakieś konkrety.
"Szanowna Pani,
Poniżej przesyłam do Pani wiadomości kopię maila, przesłanego 5 kwietnia 2011 r. do Pana Jarosława Ferenca Przewodniczącego Komisji Gospodarki Komunalnej, Rozwoju Miasta, Planowania Przestrzennego i Ochrony Środowiska Rady Miejskiej w Radomsku.
Co prawda nie otrzymałam od Pani odpowiedzi w związku z przesłaniem Pani mailem kopii pisma wrocławskich wolontariuszy w sprawie pomocy dla RTOZ skierowanej na ręce przewodniczącego rady miejskiej. Wierzę jednak, że zna Pani dobrze problemy RTOZ i Towarzystwo to może liczyć na Pani pomoc w ich rozwiązaniu.
Z poważaniem
Szanowny Panie,
W lutym przesłałam do Pana informacji kopię listu skierowanego do Przewodniczącego Rady Miejskiej p. Jacka Gębicza oraz radnych Rady Miasta Radomsko zawierającego prośbę o pomoc w znalezieniu nowego lokalu dla Radomszczańskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami. List został podpisany przez ponad sto osób z Wrocławia – wolontariuszy i osób zainteresowanych problemem Towarzystwa.
W tym piśmie pozwalam sobie przedstawić Panu, jak obecnie wygląda sytuacja RTOZ.
Piszę do Pana w imieniu osób, które od dłuższego czasu pomagają RTOZ, korzystając z wirtyny internetowej Forum Miau. Wspieramy RTOZ nie tylko pomocą materialną, lecz także przy prowadzeniu akcji adopcyjnych, ponieważ bardzo dobrze znamy osoby zaangażowane w Radomsku w działalność RTOZ, a przede wszystkim znamy efekty tej pracy. Setki odłowionych i przekazanych do przytuliska RTOZ kotów, wyleczonych, wysterylizowanych i wyadoptowanych. Trudno przecenić wkład Towarzystwa w ograniczenie populacji bezdomnych zwierząt w Radomsku i okolicy.
1 kwietnia 2011 r. Towarzystwo straciło lokal, w którym prowadziło przytulisko dla bezdomnych zwierząt. Pozostały jeszcze koty, którym nie udało się znaleźć nowych domów mimo szerokiej akcji adopcyjnej. Koty te zostały rozwiezione po znajomych i przyjaciołach Towarzystwa, nie tylko w Radomsku, ale także w innych miastach.
W obecnej sytuacji Towarzystwo nie ma możliwości skutecznego działania.
W naszych listach i prośbach podkreślaliśmy znaczenie Towarzystwa dla rozwiązywania problemu bezdomnych i wałęsających się zwierząt, podkreślimy aspekt edukacyjny działalności Towarzystwa, a także fakt iż Towarzystwo utrzymywało się samo dzięki bezpłatnej pracy wielu wolontariuszy - nie tylko z Radomska.
Zwracaliśmy uwagę, że jest to organizacja pożytku publicznego, poprzez którą w rzeczywistości realizuje się idea obywatelskiego, samoorganizującego się społeczeństwa i że władze miasta, powołane przez obywateli, obywatelską inicjatywę winny hołubić i wspierać.
Próby zainteresowania władz miasta sprawami RTOZ wzbudziły szeroką dyskusję na forum witryny Radomsko24.pl, gdzie mieszkańcy miasta wyrażali opinie dotyczące problemu bezdomności i opieki nad bezdomnymi zwierzętami w Radomsku, w tym także dyskusję o schronisku dla bezdomnych zwierząt w Radomsku, które niestety jest niewydolne.
RTOZ nie przyjmuje opłat za opiekę nad bezdomnym zwierzęciem, wolontariusze nie pobierają pensji, sami oddają swój czas, pracę i pieniądze, aby wykonać potrzebną i sensowną prace, a przy okazji w dużym stopniu wyręczając miasto z nałożonych na nie ustawowo obowiązków.
Szanowny Panie, co jeszcze musimy powiedzieć i zrobić, aby władze miasta udzieliły RTOZ pomocy? Czy doczekamy się tylko odpowiedzi, iż sprawy zostaną rozpatrzone w przyszłości, a koty można oddać do schroniska.
Uprzejmie prosimy o konkretną odpowiedź, co Rada Miasta oraz Komisja Gospodarki Komunalnej, Rozwoju Miasta, Planowania Przestrzennego i Ochrony Środowiska zrobiły w celu udzielania Radomszczańskiemu Towarzystwu Opieki nad Zwierzętami pomocy w znalezieniu lokalu na prowadzenie przytuliska dla bezdomnych zwierząt.
Z poważaniem"