Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 04, 2007 19:42

izaA pisze:Nie wiem...ale słyszałam o wegetarianach, których koty też są wegetarianami :lol: to pewnie karma wegetariańska dla kotów :lol:

i kroliczki i watrobki hoduja w ogrodku :D
bo z tej karmy wynika, ze sa pochodzenia roslinnego :D

ale niestety pomylilas sie - ta karma to Purina Cat Chow :D

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Sob sie 04, 2007 22:17

Tig_ra, wiesz coś może o suchym Almo Nature? Znalazłam w Zooplusie, składu polskiego nie mam, tanie nie jest, pisze, że min.26% świeżego mięsa, że holistyczna i że wszystkie produkty są mega ekologiczne, z własnych upraw itd.

Po angielsku (wersja organic chicken)

Ingredients

100% organic chicken meat (>26%), 100% organic whole rice, corn, poultry meal, fish meal, chicken fat, eggs, fish oil, linseed, yeast, 100% organic cheese, DL-Metionin, fructo-ligosaccharides, yucca, rosemary oil, Alfa-tocopherol mix.

Supplemented per Kg with: Vitamin A 25000 UI, Vitamin D3 1200 UI, Vitamin E 160 UI, Vitamin C, iron, zinc, manganese, cupric sulphate, selenium, beta-carotene, taurine 1500 mg/Kg.
Analytical tenors

Humidity: 8%; Raw protein: 31%; Raw fat: 21%; Raw ash: 6%; Raw fibre: 2%; Kalcium/Phosfor: 1,3-1,0. Energy: 4100 Kcal/kg
Po prostu Ania jestem :wink:

DamaKier

Od: Pon gru 26, 2005 23:02

Post » Sob sie 04, 2007 22:35

Dziękuję :D

szczerze powiem, ze nie znam sie na fretakach i nie wiem na ile one sa miesozrecami (?) ale kojrzy mi sie, ze raczej maja dluzszy przewod pokarmowy i nalezalo by zaliczyc je do wszystkozercow

Jest wręcz odwrotnie ;)
Koty w porównaniu z fretkami można uznać z wszystkożerców, fretka mają bardzo krótki przewód pokarmowy i szybkość trawienia wynosi ok 2-3 godzin stąd też kupki naście razy dziennie :wink:
Warzyw i owoców nie trawią, dlatego szukam karmy z jak najmniejszą ilością dodatków poch. roślinnego, Orijen super, ale sraczka nie z tej ziemi, teraz spróbuję felidea bo widzę, że na poziomie Orijen'a.
Dzięki jeszcze raz, na prawdę, bardzo by się przydało te posty wrzucić w osobny temat i podkleić, może się komuś nie podobać zdanie o "swojej" karmie (tak jak mi trochę mina opadła z tą pszenicą), ale takie opracowanie jest szalenie pomocne dla innych, początkujących kotomaniaków w szczególności.
Pozdrawiam.
Mój piesek - serduszko u moich stóp [*]

harpia

Od: Sob lis 15, 2003 23:43

Post » Sob sie 04, 2007 22:39

DamaKier pisze:Tig_ra, wiesz coś może o suchym Almo Nature? Znalazłam w Zooplusie, składu polskiego nie mam, tanie nie jest, pisze, że min.26% świeżego mięsa, że holistyczna i że wszystkie produkty są mega ekologiczne, z własnych upraw itd.

Po angielsku (wersja organic chicken)

Ingredients

100% organic chicken meat (>26%), 100% organic whole rice, corn, poultry meal, fish meal, chicken fat, eggs, fish oil, linseed, yeast, 100% organic cheese, DL-Metionin, fructo-ligosaccharides, yucca, rosemary oil, Alfa-tocopherol mix.

Supplemented per Kg with: Vitamin A 25000 UI, Vitamin D3 1200 UI, Vitamin E 160 UI, Vitamin C, iron, zinc, manganese, cupric sulphate, selenium, beta-carotene, taurine 1500 mg/Kg.
Analytical tenors

Humidity: 8%; Raw protein: 31%; Raw fat: 21%; Raw ash: 6%; Raw fibre: 2%; Kalcium/Phosfor: 1,3-1,0. Energy: 4100 Kcal/kg

kurcze 8O :lol:
dalam linka do kattovitu w zooplusie i jak widze wszyscy tam dzisiaj buszowali :lol:
taka sobie ona jest, jak na te cene - widzialam ja wczesniej, ale mnie nie zachwycila - no jak zwykle bilans poprawny, ale...
moze jest i mega ekologiczna, jednak jakos tej "holistycznosci" po niej nie widac, z ciekawszych rzeczy jedynie ser 100% organiczny jest :D
mieso swieze, a wiec procent jego zostanie nedzny ok. 8 i troche maczki drobiowej i rybnej
do doopy z taka karma
wspominalam o niej przy okazji greenfisha, ze wlasnie firmy nastawione na robienie dobrej mokrej karmy, sucha traktuja drugoplanowo, przetwarzajac ew. niewykorzystane w procesie wytworczym resztki
wiesz to jadalne jest z cala pewnoscia, moze nawet kotom smakowac, zrodlem bialka jest nie tylko mieso, ryz i kukurydza ale takze ow ser i jajka, wiec na pewno wiekszosc jest pochodzenia zwierzecego, pod tym wzgledem nie jest zle - dla mnie osobiscie - za malo miesa i calkowity praktycznie brak warzyw
niech oni zostana jednak przy karmach mokrych - te sa znakomite ;)

tig_ra

Post » Sob sie 04, 2007 22:41

harpia pisze:Dziękuję :D

szczerze powiem, ze nie znam sie na fretakach i nie wiem na ile one sa miesozrecami (?) ale kojrzy mi sie, ze raczej maja dluzszy przewod pokarmowy i nalezalo by zaliczyc je do wszystkozercow

Jest wręcz odwrotnie ;)
Koty w porównaniu z fretkami można uznać z wszystkożerców, fretka mają bardzo krótki przewód pokarmowy i szybkość trawienia wynosi ok 2-3 godzin stąd też kupki naście razy dziennie :wink:
Warzyw i owoców nie trawią, dlatego szukam karmy z jak najmniejszą ilością dodatków poch. roślinnego, Orijen super, ale sraczka nie z tej ziemi, teraz spróbuję felidea bo widzę, że na poziomie Orijen'a.
Dzięki jeszcze raz, na prawdę, bardzo by się przydało te posty wrzucić w osobny temat i podkleić, może się komuś nie podobać zdanie o "swojej" karmie (tak jak mi trochę mina opadła z tą pszenicą), ale takie opracowanie jest szalenie pomocne dla innych, początkujących kotomaniaków w szczególności.
Pozdrawiam.

a to przepraszam :oops: :)
wobec tego moze sprobuj z Felidae :D

tig_ra

Post » Nie sie 05, 2007 17:12

To ja poproszę jeszcze EAGLE PACK Holistic Select Duck & Rice Cat Formula :oops:

Skład:
Suszone mięso z kaczek, brązowy ryż, tłuszcz z kurczaka (zachowujący trwałość dzięki mieszance tokoferoli kwasku cytrynowego), mączka owsiana, glutenowa mączka kukurydziana, lucerna, suszony powietrzem zielony groszek, nasiona siemienia lnianego, produkt z suszonych jaj, pomada pomidorowa, suszona pulpa buraczana, suszone drożdże browarne, wątróbka drobiowa, suszona marchew, sól, chlorek potasu, olej z ryby menhaden, quinoa, suszone jagody, suszone jabłka, ziemniaki, chlorek choliny, suszone żurawiny, tauryna, chlorowodorek glukozaminy, inulina, mniszek lekarski (pochodzący z naturalnej hodowli), kelp (wspaniałe źródło ponad 60 składników odżywczych), witamina A, witamina D3, witamina E, witamina B12, ryboflawina (wit. B2), niacyna (wit. PP), pantotenian wapnia, kwas foliowy, chlorowodorek pirydoksyny (wit. B6), tiamina, biotyna (wit. H), ekstrakt z rozmarynu, kwas askorbowy (wit C.), dl-metionina, inositol, polisacharydowy kompleks cynku, żelazo, mangan, miedź i kobalt, jodek wapnia, selenian sodu, węglan wapnia, ekstrakt z juki Schidigera, Lactobacillus Acidophilus i Casei, Enterococcus Faecium, Bacillus: Subtillus, Lichenformis i Coagulins, Aspergillus Oryzae i Niger.

Analiza
Białko min. - 32,0%
Tłuszcz min. - 20,0%
Włókno max. - 3,9%
Wilgotność max. - 10,0%
Popiół max. - 6,2%
Magnez max.- 0,09%
Wapń min. - 1,2%
Fosfor min. - 1,0%
Witamina A min. - 22,000 jm/kg
Witamina D3 min. - 1,600 jm/kg
Witamina E min. - 125 jm/kg
Tauryna min. - 0,17%
Chlorowodorek glukozaminy min. - 41 g/kg
Omega 6 min. - 3,5%
Omega 3 min. - 0,42%
Mój piesek - serduszko u moich stóp [*]

harpia

Od: Sob lis 15, 2003 23:43

Post » Nie sie 05, 2007 17:16

Halooo czy ktoś zamawiał już Felidae? I jak to kotom smakuje?
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Nie sie 05, 2007 18:15

harpia pisze:To ja poproszę jeszcze EAGLE PACK Holistic Select Duck & Rice Cat Formula :oops:

na str. 22 masz juz omowione wszystkie trzy rodzaje ;)

tig_ra

Post » Nie sie 05, 2007 18:16

Karolka pisze:Halooo czy ktoś zamawiał już Felidae? I jak to kotom smakuje?

moim smakuje nawet
zreszta musi :twisted: tak samo jak orijen :wink:

tig_ra

Post » Nie sie 05, 2007 18:19

tig_ra pisze:

moim smakuje nawet

Tigra, mogłabyś mi wysłać garść chrupek w kopercie? :oops: Zwrócę za znaczek i parę dkg karmy. Próbek jeszcze mi nie przysłali... a Nuśka kręci nosem na wszystko.
Obrazek

Karolka

Post » Nie sie 05, 2007 18:33

Karolka pisze:
tig_ra pisze:

moim smakuje nawet

Tigra, mogłabyś mi wysłać garść chrupek w kopercie? :oops: Zwrócę za znaczek i parę dkg karmy. Próbek jeszcze mi nie przysłali... a Nuśka kręci nosem na wszystko.

zamowilam wczoraj :D
jak przyjdzie paczka - sluze uprzejmie
poprzednie zapasy dawno wyzarte, teraz jemy orijena, jak chcesz moge Ci przeslac?

tig_ra

Post » Pon sie 06, 2007 20:07

Dzięki tig_ra za Almo Nature, myslałam, ze to coś ciekawego, bo tak wszystko ładnie opsiane, ze naturalne, ekologiczne itp. A co do Zooplusa to znalazłam go już wcześniej, bardzo fajny sklep, ciesze się, że i do nas już trafił.

Tig_ra, a Felidae zamawiałas może z ich stronki oficjalnej?
Po prostu Ania jestem :wink:

DamaKier

Od: Pon gru 26, 2005 23:02

Post » Pon sie 06, 2007 23:06

tig_ra pisze:
Karolka pisze:
tig_ra pisze:

moim smakuje nawet

zamowilam wczoraj :D
jak przyjdzie paczka - sluze uprzejmie
poprzednie zapasy dawno wyzarte, teraz jemy orijena, jak chcesz moge Ci przeslac?

Dziękuję. Orijena mamy u wetki w sklepiku. Nie idzie :roll:
Obrazek

Karolka

Post » Wto sie 07, 2007 7:53

[:/quote]
Dziękuję. Orijena mamy u wetki w sklepiku. Nie idzie :roll:[/quote]

Czy możesz rozwinąć tę myśl?

SEER
Najpiękniesze są Brytyjczki, ogromne brytyjczyki.

seer

Od: Sob gru 30, 2006 23:07

Post » Wto sie 07, 2007 8:06

seer pisze:[:/quote]
Dziękuję. Orijena mamy u wetki w sklepiku. Nie idzie :roll:

Czy możesz rozwinąć tę myśl?

SEER[/quote]
odpowiem za Karolkę:
"nie idzie" - znaczy że kot nie tyka, nie je, albo zje dwie chrupki i odchodzi od miski obrażony.
Behemot tak samo zareagował na Orijena. i parę innych marek suchej karmy też ;-). uroki wybrednego i obrażalskiego kota. głodować kota nikt nie chce a na siłę danego rodzaju chrupek wcisnąć się nie da.

beheta

Od: Czw lis 02, 2006 21:46

[poprzednia][następna]