Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt cze 23, 2023 13:19 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Marzenia11 pisze:
zapietanaguzik pisze:
Marzenia11 pisze:
zapietanaguzik pisze:Szkoda, że nie ma informacji czy to koty z jednego domu, czy niezwiązane ze sobą.

Z Trojmiasta.
Obawiam sie ze to bedzie ten wirus.

Tak tak, wiem, ale czy z jednego domu, czy przebywały ze sobą - bo jeśli nie, to na pewno takie wyniki są jeszcze bardziej niepokojące.

Znajoma wet powiedziala ze w Trojmiescie jest duzo dzikiego ptactwa, mewy kaczki itp i one moga byc źródłem wirusa. Lecz tez mowi, ze zwala pewnie wszystko na dzikie ptactwo zamiast powiedziec, ze puscili partie drobiu zakażonego wirusem..
W warszawie na wczoraj wieczor zero przypadkow.

Jeśli ubój drobiu następuje przed ujawnieniem się objawów to cały "urobek" jest zakażony, a podejrzanego nie ma. Może się znajdzie winowajca bo jak wprowadzi nowe pisklęta do chowu, one prawdopodobnie padną.
PODFORUM MEDIÓW PRAWICOWYCH, ZAPYTAJ POPRZEZ PW

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Pt cze 23, 2023 13:20 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Katarzynka01 pisze:
Marzenia11 pisze:
zapietanaguzik pisze:
Marzenia11 pisze:
zapietanaguzik pisze:Szkoda, że nie ma informacji czy to koty z jednego domu, czy niezwiązane ze sobą.

Z Trojmiasta.
Obawiam sie ze to bedzie ten wirus.

Tak tak, wiem, ale czy z jednego domu, czy przebywały ze sobą - bo jeśli nie, to na pewno takie wyniki są jeszcze bardziej niepokojące.

Znajoma wet powiedziala ze w Trojmiescie jest duzo dzikiego ptactwa, mewy kaczki itp i one moga byc źródłem wirusa. Lecz tez mowi, ze zwala pewnie wszystko na dzikie ptactwo zamiast powiedziec, ze puscili partie drobiu zakażonego wirusem..
W warszawie na wczoraj wieczor zero przypadkow.

Jeśli ubój drobiu następuje przed ujawnieniem się objawów to cały "urobek" jest zakażony, a podejrzanego nie ma. Może się znajdzie winowajca bo jak wprowadzi nowe pisklęta do chowu, one prawdopodobnie padną.

No tak tylko mieso powinno chyba byc badane, czy nie?
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*),Belcia(*),Krzysiek!(*),Czunia(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pt cze 23, 2023 13:23 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

myślicie, że jak kot przesiaduje w mieszkaniu na parapecie w osiatkowanym oknie, bez kontaktu z parapetem zewnętrznym to istnieje ryzyko zarażenia? Czy lepiej na razie mu tego zabronić?
Oraz czy jeżeli zrobię mieszankę z drobiu oczywiście gotowanego to rozumiem, że wątróbkę też gotuję? A co z jajami?
jestem z Gdańska i boje się :(
Ostatnio edytowano Pt cze 23, 2023 13:27 przez darianna1, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

darianna1

Od: Pt gru 25, 2015 13:16

Post » Pt cze 23, 2023 13:24 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Necz pisze:I czy drób obecny w konserwach / suchej karmie może zawierać wirusa, czy w procesie obróbki został on wyeliminowany? Ktoś potrafi odpowiedzieć na te pytania?

Podpinam się pod to pytanie.
Obrazek

zapietanaguzik

Od: Śro cze 24, 2009 17:58

Post » Pt cze 23, 2023 13:29 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Mięso gotować można, moje akurat jedzą, chociaż wolą surowe, ale jeśli konserwy czy suche mogą zawierać to świństwo, to będzie jakaś tragedia, bo drób jest w różnych postaciach w większości karm gotowych.

Necz

Od: Nie wrz 03, 2006 11:06

Post » Pt cze 23, 2023 13:30 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

zapietanaguzik pisze:
Necz pisze:I czy drób obecny w konserwach / suchej karmie może zawierać wirusa, czy w procesie obróbki został on wyeliminowany? Ktoś potrafi odpowiedzieć na te pytania?

Podpinam się pod to pytanie.

https://www.lodr-bratoszewice.pl/strony/ptasia-grypa
Wygląda, że na mięsie w lodówce wirus żyje dłużej.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pt cze 23, 2023 13:31 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Marzenia11 pisze:No tak tylko mieso powinno chyba byc badane, czy nie?

Nie robi się takich badań "profilaktycznie". Żeby to miało sens trzeba by robić codzienne badania każdego kurnika.
Znajomy mówi, że nie musi być to ptasia grypa, może być świnska. I do tego zmutowana (jedna i druga).

Tak mi przyszło do głowy. Skoro przypadki są z Pomorza, to może akurat trafił się jakiś zakażony kurnik. Region ten sam, może był ten sam dostawca.

Katarzynka01

Post » Pt cze 23, 2023 13:32 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

darianna1 pisze:myślicie, że jak kot przesiaduje w mieszkaniu na parapecie w osiatkowanym oknie, bez kontaktu z parapetem zewnętrznym to istnieje ryzyko zarażenia? Czy lepiej na razie mu tego zabronić?
Oraz czy jeżeli zrobię mieszankę z drobiu oczywiście gotowanego to rozumiem, że wątróbkę też gotuję? A co z jajami?

jaja też muszą być całkiem ugotowane. Wirus ginie w powyżej 72 stopniach.

ziuku

Od: Nie wrz 11, 2022 11:31

Post » Pt cze 23, 2023 13:33 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Wiecie może czy karmę kocią można gotować? :/ Moje mają dietę weterynaryjną, nie mogę ich tak sobie przestawić na coś innego :/
Obrazek

zapietanaguzik

Od: Śro cze 24, 2009 17:58

Post » Pt cze 23, 2023 13:34 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

ziuku pisze:
darianna1 pisze:myślicie, że jak kot przesiaduje w mieszkaniu na parapecie w osiatkowanym oknie, bez kontaktu z parapetem zewnętrznym to istnieje ryzyko zarażenia? Czy lepiej na razie mu tego zabronić?

jaja też muszą być całkiem ugotowane. Wirus ginie w powyżej 72 stopniach.

i takie żółtko na twardo wtedy się daje? :O
ono ma jeszcze jakieś wartości dla kota?
Obrazek

darianna1

Od: Pt gru 25, 2015 13:16

Post » Pt cze 23, 2023 13:35 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

zapietanaguzik pisze:Wiecie może czy karmę kocią można gotować? :/ Moje mają dietę weterynaryjną, nie mogę ich tak sobie przestawić na coś innego :/

Wszystko można, pytanie - czy kot to zje?
Karma weterynaryjna nie musi zawierać drobiu, wybierz inną

Katarzynka01

Post » Pt cze 23, 2023 13:38 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Katarzynka01 pisze:
zapietanaguzik pisze:Wiecie może czy karmę kocią można gotować? :/ Moje mają dietę weterynaryjną, nie mogę ich tak sobie przestawić na coś innego :/

98% karm ma drob. M9noproteinowe tylko nie maja a one niekoniecznie sa weterynaryjne..
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*),Belcia(*),Krzysiek!(*),Czunia(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pt cze 23, 2023 13:40 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

zarówno suche i mokre jest poddawane obróbce termicznej, więc teoretycznie powinno być ok.

ziuku

Od: Nie wrz 11, 2022 11:31

Post » Pt cze 23, 2023 13:42 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Przypominam, większość karm jest z Niemiec, więc z naszą sytuacją epidemiologiczną chyba nie ma związku.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pt cze 23, 2023 13:44 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Marzenia11 pisze:
Katarzynka01 pisze:

98% karm ma drob. M9noproteinowe tylko nie maja a one niekoniecznie sa weterynaryjne..

Ja kupuję karmy z rybami. Nie dopatrzyłam się tam drobiu. Poza tym one nie są produkowane w Polsce.
Ktoś kiedyś pisał na forum, że karmy dla kotów są produkowane na podstawie znacznie bardziej restrykcyjnych przepisów niż konserwy dla ludzi.

Katarzynka01

[poprzednia][następna]