» Czw sty 05, 2006 23:50
Witam
Dla Zutora:
jedynie olej parafinowy nie jest wchłaniany z przewodu pokarmowego, ale nie można go zbyt długo podawać.
Oleje roślinne są bez wyjątku wszystkie trawione i nie mogą być stosowane jako środki przeczyszczające. Oczywiście powinny być składnikiem diety, ale w rozsądnych granicach.
Dla Enduro:
Owszem spotkałem się z tą metodą, nie jest to prawdą, że nie można przy jej zastosowaniu wyciąć wszystkiego.
W tym miejscu wszystko zależy od preferencji operatora i to że jej nie stosuję wcale nie znaczy, że jest metodą gorszą od cięcia w lini białej.
Może ktoś wypowie się kto ma kotkę w taki sposób zoperowaną, chętnie poznam opinię właścicieli.
Dla Zakoconej:
Raczej nie mieszałbym w ten sposób rodzajów karm.
Royal ma jedną karmę na przewlekłą niewydolność nerek - renal.
Hills dzieli swoje karmy na dwa rodzaje: na niewydolność wczesną, wyrównaną - k/d i niewydolność późną, niewyrównaną, z kodem bodajże u/d.
Proponuję karmę dobrać głównie do preferencji smakowych kota. Mam tu osobiście pozytywne doświadczenia z renalem, jednak o tym i tak decyduje kot.
Jak na moje skromne doświadczenia to o ile kot zdecydował się na pobieranie karmy to nie jest konieczne pilnowanie dziennej dawki co do grama. Mam pod swoją opieką koteczkę, która zjada 200% dziennej dawki a mocznik i kreatynina z poziomów 250 i 7,2 ustabilizowały się teraz na 135 i 2,1. Myślę, że to nie tylko zależy od zawartości białka, ale także od odpowiedniego stosunku aminokwasów, wtedy białko wchłania się w wysokim procencie, a tylko mała jego część zużywana jest na potrzeby energetyczne organizmu, przy których powstają trujące związki.
Nie ma potrzeby by ipakitine stosować razem z gotowymi dietami leczniczymi, raczej stosował bym ją jako dodatek do karmy niskobiałkowej przygotowanej własnoręcznie, ale zastosowanie razem z karmą leczniczą nie jest błędem.
Maciek