Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sie 03, 2007 20:22

Jeżeli chodzi o mokre, to zawsze było dobrze. I jak czytam w tym wątku to w suchym miałam okres "błędów i wypaczeń" :oops: ale nigdy nie były to karmy supermarketowe.
Bazylek 27.03.2012 [*] Ludzik 11.03.2015 [*] Julia 19.09.2021 [*] Bułka 9.10.2021 [*] Barszczyk 15.03.2022 [*] Na pewno do Was przyjdę, na pewno.
Obrazek

1969ak

Od: Nie kwi 22, 2007 12:33

Post » Sob sie 04, 2007 11:06

obiecane mokre - Animonda Carny Kitten

Zusammensetzung: Fleish und tierishe Nebenerzeugnisse (85% vom Rind, 10% Huhn, 5% Kaninchen), Mineralstoffe.
Inhaltstoffe: Rohprotein 11%, rohfett 5,5%, Rohfaser 0,3%, Rohasche 1,5%, Feuchtigkeit 80%. Zusatzstoffe pro kg: Vit D3 200IE, Vit E 60 mg

koniec

:)

cortunia

Od: Wto lis 07, 2006 17:36

Post » Sob sie 04, 2007 11:15

Właśnie mojej małej dziś kupiłam, i zjadła z apetytem. :wink: . Nic lepszego u nas nie ma, póki co..
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Sob sie 04, 2007 11:37

cortunia pisze:obiecane mokre - Animonda Carny Kitten

Zusammensetzung: Fleish und tierishe Nebenerzeugnisse (85% vom Rind, 10% Huhn, 5% Kaninchen), Mineralstoffe.
Inhaltstoffe: Rohprotein 11%, rohfett 5,5%, Rohfaser 0,3%, Rohasche 1,5%, Feuchtigkeit 80%. Zusatzstoffe pro kg: Vit D3 200IE, Vit E 60 mg

koniec

:)

w suahilli nie bylo? :twisted:
i pozjadaly Ci sie literki "c" :D
no i co tu komentowac? 100% miesa i miesopodobnych w tym 85% wol, 10% kurak i 5% trusia :mrgreen: plus mineraly
bialka 11% tluszczu 5,5 % wlokna 0,3% popiol 1,5% wilgotnosc 80%
witamina D i E i schluss :D

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Sob sie 04, 2007 11:43

Hmmm.
Powiadacie, że RC jest be.
Moje oba koty to "kamieniarze", lecą non-stop na RC Urinary. Sierść piękna, kupy całkiem-całkiem fajne :twisted: Regularne badania krwi-pełne, są książkowe.
Jakakolwiek zmiana suchej karmy skutkuje natychmiastowym zapaleniem dróg moczowych :(
Nie ma niestety innej karmy weterynaryjnej, bądź do takiej nie dotarłam, która zapobiegałaby obu rodzajom kamieni.

To tylko tak jako ciekawostka :)
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Sob sie 04, 2007 11:53

tig_ra pisze:w suahilli nie bylo? :twisted:
i pozjadaly Ci sie literki "c" :D
no i co tu komentowac? 100% miesa i miesopodobnych w tym 85% wol, 10% kurak i 5% trusia :mrgreen: plus mineraly
bialka 11% tluszczu 5,5 % wlokna 0,3% popiol 1,5% wilgotnosc 80%
witamina D i E i schluss :D

nie
jeszcze po wlosku jest hiszpańsku i duńsku chyba ;D
i wiem, że mi pozjadalo, zawsze zjada :):)

a te mięsopodobne to miesopodobne czy też kości,. pióra i insze??

cortunia

Od: Wto lis 07, 2006 17:36

Post » Sob sie 04, 2007 12:02

Cortunia, tak nie na temat zupełnie, ale moje GG to 387777 :)
Obrazek

Boo

Post » Sob sie 04, 2007 12:07

Boo77 - od niedawna wiem, że Otis też ma kryształy :( Na razie kupiałam mu Hillsa s/d :?

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Sob sie 04, 2007 12:25

Tig_ro

Ja bardzo ładnie, pięknie proszę o "rozszyfrowanie" tych karm, druga jest fretkowa, ale bardzo mi pomoże poznanie jej "od podszewki" Z drugą karmą nie patrz proszę, że jest fretkowa, skład się liczy bo fretki karmimy również kocimi karmami (np. Acana, Purina Pro Plan...)

Purina Pro Plan Kitten

TYPOWA ANALIZA:
białko 42.0%, tłuszcz 21.0%, popiół 7.0%, kwas linolowy 2.5%, włókno 1.5%, wapń 1.3%, fosfor 1.0%, magnez 0.1%, miedź (jako siarczan miedzi) 23mg/kg

SKŁADNIKI:
kurczak(20%), ryż(14%), odwodnione proteiny wieprzowe, glutenowa mączka kukurydziana, odwodnione proteiny drobiowe, tłuszcz zwierzęcy (konserwowany tokoferolami), kukurydza, digest, skoncentrowane białko ryb, glutenowa mąka pszenna, suszone jajko, drożdże, tran rybi, chlorek potasu, węglan wapnia, chlorek choliny, chlorek sodu, substancje mineralne. Cynk (siarczan cynku) 200mg/kg, selen (selenek sodu) 0,12mg/kg. Dodatki dopuszczone w UE: beta-karoten, tokoferol pochodzenia naturalnego, kwas orto-fosforowy

oraz:

Bosch Totally Ferret Activ

Typowa analiza:
Białko surowe min. 36,0 %; Tłuszcz surowy min. 22 %; Włókno surowe max. 1,5 %; Wapń min. 1,2 %; Fosfor min. 1,05 %; Sód min. 0,25 % (bez soli kuchennej!!!); Woda max. 10,0 %

Pozostałe składniki (na kg):
Witamina A: 20 000 j.m.; Witamina D3: 1 800 j.m.; Witamina E: 300 mg; Miedź 14 mg; Tauryna 3 000 mg i wiele innych witamin i pierwiastków śladowych niezbędnych dla zdrowia fretki, z których najważniejsze to: witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina B12, biotyna, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, cholina, witamina K, kwas foliowy, witamina C, żelazo, cynk, mangan, kobalt, jod, selen, potas, metionina, lizyna, karnityna, kwasy tłuszczowe Omega.

Jako przeciwutleniacza używamy naturalnego tokoferolu (wit. E).

Skład surowcowy:
Sproszkowane mięso drobiowe, ryż, tłuszcze drobiowe, krajanka buraczana, rozdrobniona pszenica, kukurydza, sproszkowane ryby, otręby ryżowe, ekstrakt z mięsa, drożdże piwne, sproszkowana wątroba, jęczmień, siemię lniane, rzepa, tłuszcz rybny, węglan wapnia, chlorek potasu.

Poniżej wersja Baby powyższej karmy:

Typowa analiza:
Białko surowe min. 42,0 %; Tłuszcz surowy min. 24,0 %; Włókno surowe max. 1,5 %; Wapń min. 1,30 %; Fosfor min. 1,15 %; Sód min. 0,30 % (bez soli kuchennej!!!); Woda max. 10,0 %

Pozostałe składniki (na kg):
Witamina A: 22 500 j.m.; Witamina D3: 1 850 j.m.; Witamina E: 350 mg; Miedź 15,5 mg; Tauryna 3 500 mg i wiele innych witamin i pierwiastków śladowych niezbędnych dla zdrowia fretki, z których najważniejsze to: witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina B12, biotyna, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, cholina, witamina K, kwas foliowy, witamina C, żelazo, cynk, mangan, kobalt, jod, selen, potas, metionina, lizyna, karnityna, kwasy tłuszczowe Omega. Jako przeciwutleniacza używamy naturalnego tokoferolu (wit. E).

Skład surowcowy:
Sproszkowane mięso drobiowe, rozdrobniona pszenica, krajanka buraczana, tłuszcze drobiowe, sproszkowane ryby, ekstrakt z mięsa, otręby ryżowe, drożdże piwne, sproszkowana wątroba, jęczmień, siemię lniane, tłuszcz rybny, rzepa, chlorek potasu, węglan wapnia.

Będę niezmiernie dźwięczna :oops:
Ostatnio edytowano Sob sie 04, 2007 12:27 przez harpia, łącznie edytowano 1 raz
Mój piesek - serduszko u moich stóp [*]

harpia

Od: Sob lis 15, 2003 23:43

Post » Sob sie 04, 2007 12:27

izaA pisze:Boo77 - od niedawna wiem, że Otis też ma kryształy :( Na razie kupiałam mu Hillsa s/d :?

O fakt, Hills też na oba rodzaje działa. A kiedyś szukałam to chyba nie było. No ale cena też jest niezła :? Moje na razie zostaną na RC zwłaszcza, że do niczego nie można się przyczepić :)
Obrazek

Boo

Post » Sob sie 04, 2007 12:28

Boo77 pisze:Hmmm.
Powiadacie, że RC jest be.
Moje oba koty to "kamieniarze", lecą non-stop na RC Urinary. Sierść piękna, kupy całkiem-całkiem fajne :twisted: Regularne badania krwi-pełne, są książkowe.
Jakakolwiek zmiana suchej karmy skutkuje natychmiastowym zapaleniem dróg moczowych :(
Nie ma niestety innej karmy weterynaryjnej, bądź do takiej nie dotarłam, która zapobiegałaby obu rodzajom kamieni.

To tylko tak jako ciekawostka :)

pisalam, ze niestety nie moge sie wypowiadac na temat diet leczniczych, choc teraz juz po malu nabywam niestety dowiadczenia zwiazanego z dietami przy PNN
ale ...
nie oznacza to, ze nie wiem, ze diety inne niz produkowane przez RC istnieja :D
za cala pewnoscia karma urinary jest rowniez firmy Kattovit i z tego, co wiem polecano ja ze wzgledu na smakowitosc oraz dobre dzialanie
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ovit/31100
Nutram urinary
http://www.krakvet.pl/nutramcat-urinary ... -8315.html
Trovet ASD
http://www.krakvet.pl/trovet-antistruvi ... -2348.html
i zapewne jeszcze wiele innych

a o pieknej siersci wspominalam wczesniej - niekoniecznie musi pochodzic ona wylacznie z dobrej diety - w przypadku karm o zbyt malej zawartosci miesa - producenci zwiekszaja suplementacje kwasow omega 3 i 6 oraz biotyny - zauwaz, ze wszyscy karmiacy whiskasem jako pierwszy argument wysuwaja piekny wyglad i blyszczaca siersc :D
i tak jak napisalam wczesniej - z kota nawet weganina zrobisz, podajac mu dodatkowo tauryne, kwasy tluszczowe, witamine B12 oraz jeszcze pare innych niezbednych dodatkow- tylko po co :?: :?:

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Sob sie 04, 2007 12:40

Ten Kattovit ma świetną cenę jak na karmę leczniczą 8O
Boo7 jak przeliczyłam Hillsa i RC w krakvecie to różnica na kg wyszła chyba tylko 3 zł...a jak poczytałam co bywa skuteczniejsze, to zdecydowałam się na początek na Hillsa właśnie.

izaA

Post » Sob sie 04, 2007 12:59

Izo - a jest Hills większy niż 2 kg? Bo w "mojej" animalii jest tylko dwu kilówka i wychodzi za ok 35zł za kilo, gdzie przy 6 kg RC mam go za 21zł.

Co do wymienionych karm powyżej. Trovet działa na sturwity, Nutram na szczawiany, a Kattovit nie bardzo wiadomo na które. Do tego, przyjmując teorię o kolejności składu karmy, Trovet na pierwszym miejscu ma kukurydzę i ogólnie dużo zbóż, mięsa niby 40% ale ta kukurydza i zboże nie bardzo mi leżą.
Widzę ti_gra, że jesteś na "nie" co do RC i tak jak z kota nie zrobisz weganina, tak Ty nie przyjmiesz tego, że ktoś ma na ten temat inną opinię.
Sierść moich kotów nie jest tu najważniejszą sprawą, ważne są ich drogi moczowe które czują się bardzo dobrze na RC. Koty je lubią. Piękna sierść, jak nigdy, jest tylko miłym "skutkiem ubocznym".
A 100% mięso koty dostają. Więc nie robię z kotów wegetarian.
Z resztą myślę, że dodatki do karm pod postacią tauryny, witamin, kwasów tłuszczowych itp zbrodnią nie są.
Nigdzie nie napisałam, że RC tylko i wyłącznie. Napisałam, że moje koty dobrze sie na niej czują, są zdrowe i bardzo ją lubią. I jak do tej pory nie znalazłam karmy działającej na oba rodzaje kamieni. Teraz wiem, że jest Hills więc i jego następnym razem wypróbuję. O ile znajdę go w lepszej cenie niż ta którą widzę. Bo przy dwóch "kamieniarzach" niestety i cena jest dla mnie ważna.
Obrazek

Boo

Post » Sob sie 04, 2007 13:12

Nie wiem jak z wielkością worków niestety...ja porównywałam cenę RC 1,5 kg z Hillsem 2 kg...bo mam nadzieję, że u mnie to tylko przejściowe :lol: Myślę, że porównania Tigry dotyczą głównie karm bytowych, a tu od RC są po prostu lepsze i tańsze...karmy urinary mają przede wszystkim leczyć...i to w tym przypadku jest najważniejsze i właściwie koniec kropka...niestety na podstawie składu nie można powiedzieć 100% że akurat ta pomoże a inna nie...dlatego też miałam dylemat, którą kupić jako pierwszą...po studium wątków kryształowych doszłam do wniosku, że skoro na te koty, na które nie zadziałało RC podziałał Hills -to zacznę od niego...na ogół każdy wet proponuje właśnie RC na początek...siła reklamy i dostępności. RC jest w każdym gabinecie 8)

izaA

Post » Sob sie 04, 2007 13:14

Howg!
Obrazek

Boo

[poprzednia][następna]