tosiula pisze:A jakiś czopek przeciwwymiotny?
Tosiulka zastrzyk był. Czekamy na efekty.
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
villemo5 pisze:tosiula pisze:A jakiś czopek przeciwwymiotny?
Tosiulka zastrzyk był. Czekamy na efekty.
najszczesliwsza pisze:Nagłe wymioty u mojego Azora oznaczały obce ciało/zatrucie. U kota znajomej nowotwór żołądka.
!
villemo5 pisze:Czyli ranigast można stosować u kotów? Mój pomysł był trafiony?
http://img442.imageshack.us/img442/8677/beznazwy1gq.jpg
To teraz po kolei.
Wyniki są z 27. 03. 2012.
Objawy zaczęły się wczoraj.
Komentarz do wyników.
Gdy kot był bezobjawowy moją pierwsza myślą była pierwsza faza białaczki [wysokie limfocyty, leukocyty poniżej normy, kiepskie wyniki czerwonokrwinkowe - poza jednym - poziom hemoglobiny wysoki]. Dlatego nalegałam na testy na FIV/FeLV.
Po rozmowie z Agą już wiem, że testy 'nie pokazały niczego' dosłownie - nie pojawił się pasek kontrolny, więc wynik testów pozostaje nieustalony. [Bez komentarza umiejętność wykonywania testów paskowych przez weta.]
Gdy pojawiły się objawy, nieco inaczej spojrzałam na wyniki badan krwi. Wysokie limfocyty przy obniżonych leukocytach wskazują na wirusówkę o działaniu immunosupresyjnym - w połączeniu z uporczywymi wymiotami, brakiem apetytu [plus to, że podejrzewać należy, że kot domowy, raczej nie był wychodzący, dość zadbany - ergo, kto wie czy był szczepiony] - najprawdopodobniejsza wydaje się PP.
Na razie leczenie jest poprawne, bo nic więcej poza antybiotykiem, przeciwwymiotnym i płynami - niezależnie od przyczyn - nie bardzo da się zrobić. Dołożyłabym do tego witaminy z gr.B.
Wg. mnie bardzo wskazane by było podanie małemu TFX, bo jeśli założenie jest słuszne [to o PP] to za chwilę zaczną spadać również limfocyty i organizm nie będzie miał się czym bronić.
jasdor pisze:Sprawy gardłowe? Może on coś ma "po drodze" i to nie są sprawy pokarmowe, tylko gardłowe ?
jasdor pisze:Sprawy gardłowe? Może on coś ma "po drodze" i to nie są sprawy pokarmowe, tylko gardłowe ?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Google [Bot] i 315 gości