BIAŁA KOTKA SISI

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 28, 2009 21:17

andzelika1952 pisze:Jeszcze jedno - czy kotka miała badania w kierunku wirusowego zapalenia otrzewnej ?

nie miała a jakie sa objawy prosze napisz coś więcej
Obrazek Obrazek

monika74

Od: Czw gru 25, 2008 14:45

Post » Sob mar 28, 2009 21:23

jeżeli myślisz o Fip to żadne objawy na to nie wskazują,wyniki w poniedziałek wiele wyjasnią ale nie ma goraczki,wypadającej powieki,żadnych płynów w otrzewnej,zaburzenia równowagi, porażenia, oczopląsu i innych typowych dla tej choroby objawów,więc to nie to
Obrazek

gayae

Od: Sob sty 13, 2007 15:10

Post » Sob mar 28, 2009 21:31

Miałam ostatnio kotka z FIP - nie miał tylko apetytu i co jakiś czas dostawał temp. do 39,7 . Po podaniu antybiotyku i sterydu , wit. była poprawa i znowu to samo . Marniał w oczach i tak odszedł za TM. Wyniki też były w normie. FIP potwierdził test.

andzelika1952

Od: Śro wrz 03, 2008 16:39

Post » Sob mar 28, 2009 21:34

Białe koty często mają wadę wrodzoną serca - kardiomiopatię przerostową.
Objawy chorobowe mogą wskazywać na tą przypadłość.
Kardiomiopatię łatwo zdiagnozować wykonując usg serca.
USG to prosty, nieinwazyjny zabieg, a pozwoli albo wykluczyć albo potwierdzi diagnozę.
Wy się na mnie wściekacie, a ja po prostu nie mogę pojąć jak można "na wyczucie", bez zdiagnozowania, ładować w kota różne leki, specyfiki - które mogą pomagać, ale mogą szkodzić. Np. nawadnianie kota w podejrzeniu zapalenia płuc ? Nie miałabym odwagi ! Zapalenie płuc może powodować wysięk w płucach i nawadnianie pogorszy sprawę. No dobrze, już przestaję się "wymądrzać", ale zadziwiacie mnie, naprawdę (bez urazy) - ja bym nie miała odwagi eksperymentować na tak chorym (podobno) kocie.
Podajecie tak różne objawy choroby, tak rózne sposoby "leczenia", jakby chodziło o kilka chorób, kilka kotów, sama nie wiem, ale to dziwne.
A najgorsze, że kotu jak wynika z wpisów - nic to wszystko nie pomaga.
Grażyna.
P.S.
W moim domu koty (każdy) mają komfortowe warunki, jest spokojnie, niestresująco - jak mi się sugeruje. I mam na wszystko tyle czasu, ile potrzeba aby każdy był zadbany. Nie pracuję zawodowo, a w schronisku mam wypróbowanych pracowników. Dom mam duży, miejsca dla wszystkich wystarczająco - więc proszę bez jakichś dziwnych sugestii, skoro nie wiecie jakie stwarzam podopiecznym warunki.Zwierzakami w moim domu opiekują się zresztą wszyscy domownicy.

Grażyna-kg

Od: Pt mar 27, 2009 8:15

Post » Sob mar 28, 2009 21:37

wspólczuję,ale uparcie będę się trzymac wersji że to tylko postresowe zaburzenia łaknienia,a na dodatek,ponieważ Monika zasługuje na tytuł panikarza roku,nawet nie chcę myślec jak teraz następną noc zarwie bo będzie kotke obserwowała
jezeli test jest miarodajny,to oczywiście mozna go w poniedziałek zrobic z resztą wyników,zdecyduje wet
Obrazek

gayae

Od: Sob sty 13, 2007 15:10

Post » Sob mar 28, 2009 22:04

andzelika1952 pisze:Jeszcze jedno - czy kotka miała badania w kierunku wirusowego zapalenia otrzewnej ?

Jakiego rodzaju badanie?

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Sob mar 28, 2009 22:05

andzelika1952 pisze:Miałam ostatnio kotka z FIP - nie miał tylko apetytu i co jakiś czas dostawał temp. do 39,7 . Po podaniu antybiotyku i sterydu , wit. była poprawa i znowu to samo . Marniał w oczach i tak odszedł za TM. Wyniki też były w normie. FIP potwierdził test.

Jaki test? Czyżby wynaleziono wreszcie jakąś nowość, która może potwierdzić FIP?
Ostatnio edytowano Sob mar 28, 2009 22:07 przez PcimOlki, łącznie edytowano 1 raz

PcimOlki

Post » Sob mar 28, 2009 22:05

:D MOIM zdaniem nie ma co kotce wymyslac chorob!!!!bedzie miała wyniki,okaze się.no niestety w Swinoujsciu klinika to nie ASPICA.. więc :) wyniki w poniedziałek.ja tez słyszałam ze białe koty to głuchota slepota....buu moze starczy już. MOIM ZDANIEM TO STRES DAJCIE JEJ CZAS!!!MAM pytanko do Grazyna po co tak usilnie szukasz białego kota?>????

cypisek

Od: Czw lut 26, 2009 18:44

Post » Sob mar 28, 2009 23:25

MONIKA Ty się nie denerwuj!!! Przejmij kontrole, zadawaj pytania wet musi odpowiedzieć! Wydaje Ci sie że torpedowanie pyt weta to coś złego? Nie daj się zbyć! Martwisz się o małą Sisi= musisz wszystko wiedzieć!!! Masz książeczke? Załóż, niech wpiszą wszystko co podają! Wyniki podłącz. Trzymam kciuki za badania!!!

dominikanna1

Od: Wto lis 04, 2008 0:21

Post » Nie mar 29, 2009 0:02

ja tez trzymam mocno kciuki :ok: :ok: :ok:

wiora

Od: Czw sty 24, 2008 0:19
Lokalizacja: leszno:) /Baile Atha Cliath/Malta-Ibi patria, ubi bene

Post » Nie mar 29, 2009 0:31

cypisek pisze::D MOIM zdaniem nie ma co kotce wymyslac chorob!!!!bedzie miała wyniki,okaze się.no niestety w Swinoujsciu klinika to nie ASPICA.. więc :) wyniki w poniedziałek.ja tez słyszałam ze białe koty to głuchota slepota....buu moze starczy już. MOIM ZDANIEM TO STRES DAJCIE JEJ CZAS!!!MAM pytanko do Grazyna po co tak usilnie szukasz białego kota?>????

8O 8O 8O
Głuchota, ślepota, durnota - jeden pies.

PcimOlki

Post » Nie mar 29, 2009 7:06

cypisek pisze::D MOIM zdaniem nie ma co kotce wymyslac chorob!!!!bedzie miała wyniki,okaze się.no niestety w Swinoujsciu klinika to nie ASPICA.. więc :) wyniki w poniedziałek.ja tez słyszałam ze białe koty to głuchota slepota....buu moze starczy już. MOIM ZDANIEM TO STRES DAJCIE JEJ CZAS!!!MAM pytanko do Grazyna po co tak usilnie szukasz białego kota?>????

Nie całkiem białego - ma być z szarym ogonkiem i plamką szarą na łebku.
Ma być kocurek.
Nie mogę nic więcej mówić, bo już ryczę.
Grażyna.

Grażyna-kg

Post » Nie mar 29, 2009 7:15

PcimOlki pisze:
andzelika1952 pisze:Miałam ostatnio kotka z FIP - nie miał tylko apetytu i co jakiś czas dostawał temp. do 39,7 . Po podaniu antybiotyku i sterydu , wit. była poprawa i znowu to samo . Marniał w oczach i tak odszedł za TM. Wyniki też były w normie. FIP potwierdził test.

Jaki test? Czyżby wynaleziono wreszcie jakąś nowość, która może potwierdzić FIP?

Test jest "stary jak świat" - standardowy. Niestety, nie jest do końca miarodajny, bo reaguje pozytywnie na antyciała koronawirus (w krwi), a z korona styczność miała większość bezdomnych, w dzieciństwie chorujących. Gdy na przedziałce zaznaczy się jedna "kreseczka", to "na dwoje babka wróżyła", dopiero wyrażne dwie kreski - 95 % FIP.

Grażyna-kg

Post » Nie mar 29, 2009 7:46

Grażyna-kg pisze:
PcimOlki pisze:

Test jest "stary jak świat" - standardowy. Niestety, nie jest do końca miarodajny, bo reaguje pozytywnie na antyciała koronawirus (w krwi), a z korona styczność miała większość bezdomnych, w dzieciństwie chorujących. Gdy na przedziałce zaznaczy się jedna "kreseczka", to "na dwoje babka wróżyła", dopiero wyrażne dwie kreski - 95 % FIP.

Chyba raczej 95% kontakt z koronawirusem, a nie 95% FIP...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Nie mar 29, 2009 7:50

Co do białek kotki, to mam od dawna "zamówienie" adopcyjne, ale OCZYWIŚCIE NIE DAŁABYM do adopcji chorego zwierzaka.
Kocurka chcę dla siebie, prywatnie. takiego jak opisałam, wiek 4-6 mies.
Grażyna.

Grażyna-kg

[poprzednia][następna]