Wawa- JEEP - wyrok-czekam na odpis. Warto walczyć!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sie 18, 2013 20:13 Re: Wawa- 4mczne.. lamlie i kokcydia:((potrzebuje pomocy fin

Na lamblie możesz poprosić weta o Fenbenat, tanio wyjdzie i jest szansa, że zjedzą go w karmie, jeśli przez parę dni wcześniej nie dostaną mokrego.

viewtopic.php?t=29017#p1244240
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Nie sie 18, 2013 20:21 Re: Wawa- 4mczne.. lamlie i kokcydia:((potrzebuje pomocy fin

mziel52 pisze:Na lamblie możesz poprosić weta o Fenbenat, tanio wyjdzie i jest szansa, że zjedzą go w karmie, jeśli przez parę dni wcześniej nie dostaną mokrego.

viewtopic.php?t=29017#p1244240

tylko że fenbenatu trzeba duzo nasypać - dawałam wolnozyjącym w mokrej karmie, nie wszystkie zjadały. Ale faktycznie dobry pomysł, zapomniałam o nim.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pon sie 19, 2013 11:10 Re: Wawa- 4mczne.. lamlie i kokcydia:((potrzebuje pomocy fin

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Pon sie 19, 2013 18:03 Re: Wawa- 4mczne.. lamlie i kokcydia:((potrzebuje pomocy fin

faktyczne ostrość średnia ale nie dziwię się :D ogarnąć tych szczęściarzy i zrobić im ostre zdjecia graniczy z cudem :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: . Super maluchy :P
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

kasia1568

Od: Śro cze 12, 2013 14:37

Post » Wto sie 20, 2013 18:44 Re: Wawa- 4mczne.. lamlie i kokcydia:((potrzebuje pomocy fin

Rozmawiałam z wet - nie ma szans na inne postępowanie niż rozpoczęcie walki z pierwotniakami u wszystkich maluchow. Podobno zarowno kokcydia, ale szczegolnie lamblie jest trudno znaleźć w probce (dlatego jest to osobno platne badanie) więc skoro u mnie wyszły (tzn u kociakow) to musi ich być mega duzo, mega inwazja. nie ma sensu robić teraz osobnych badań.
Trzeba zacząć od kokcydii, szykuje zatem walkę z paskudztwem. musze się nastawić psychicznie bo ja bardzo cieżko znoszę łapania i wszelkie "przemocowe" działania względem kotow, ich stres. Wiem, ze to będzie regres w oswajaniu, ale nie ma wyjścia.
czyli najpierw kokcydia - trzy dni z rzedu, każdemu do pyska baycox. Albo w domu 8O :strach: :strach: :strach: albo w gabinecie :roll: :strach: Po dwoch tygodniach powtorka.
Na razie jestem mocno podłamana, całokształtem - maluchami, Rudą Łapą, Milenką...sobą też.

Marzenia11

Post » Wto sie 20, 2013 19:12 Re: Wawa- 4mczne.. JEEP NA KOLANACH!!! MRUCZY!!! :))))

Jeep na kolanach!!!!! MRUCZY!!!! Łazi koło mnie i nadstawia lepek do głaskania a potem włazi na kolana :piwa: :piwa: :piwa: Tylko jeszcze nie ma wyrobionego zdania na ten temat bo zawija ogone w rózne strony, w gore i w dół, no majta na maksa. :D

wracam do zabawy :ok: :ok: :ok:

Marzenia11

Post » Wto sie 20, 2013 20:24 Re: Wawa- 4mczne.. JEEP NA KOLANACH!!! MRUCZY!!! :))))

Marzenia11 pisze:Jeep na kolanach!!!!! MRUCZY!!!! Łazi koło mnie i nadstawia lepek do głaskania a potem włazi na kolana :piwa: :piwa: :piwa: Tylko jeszcze nie ma wyrobionego zdania na ten temat bo zawija ogone w rózne strony, w gore i w dół, no majta na maksa. :D

wracam do zabawy :ok: :ok: :ok:

brawo, brawo :!: :!: :!: :!: :1luvu: :1luvu: :1luvu: Tak trzymać :piwa: :piwa:

Może się reszta gromadki zapatrzy 8) :D

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Wto sie 20, 2013 20:27 Re: Wawa- 4mczne.. JEEP NA KOLANACH!!! MRUCZY!!! :))))

Wspaniale!!! :dance: :dance2: :dance: :dance2:
To niech reszta szybko korzysta z Jeepowego przykładu :ok:
Aż nabrałam ochoty, żeby kociaki odwiedzić :wink:
Kto ma koty, ten ma kłaki.
Trufelka & Merci & Wuzetek alias Pączusie Dwa i Sucharek

Fairy 20.12.15 :( Kocurra 24.01.2019 :( Skierka 6.10.2022 :( Mori 20.07.2023 :( Banshee 8.06.2024 :(

Petroniusz

Od: Wto sty 13, 2004 12:22

Post » Wto sie 20, 2013 20:43 Re: Wawa- 4mczne.. przygotowania do walki z kokcydiami.

Co do odrobaczania, nie da się schować pigułki w kawałku czegoś dobrego? Surowej wołowiny, wątróbki, tuńczyka, gotowanej ryby, smacznej karmy w pasztecie? Ja podwórzowym dawałam nieraz, i to przez parę dni, i działało. Ważne, żeby koty były lekko przegłodzone, czyli na początku wizyty, i dawać należy od razu całej czwórce, żeby sobie nie wyjadły nawzajem. Raz dwa pakiecik z tabletką przed nos. razem z drugim kawałkiem czystym. Przysmaki zabierasz z domu przygotowane w folii aluminiowej, na miejscu wkładasz w nie tabletki, lepiej nierozkruszone. Rybą i pasztetem się oblepia, w mięsie bądź wątróbce czubkiem noża robisz dziurkę, tam wciskasz i obwijasz. Oczywiście kilka kawałków trzeba mieć na zapas, gdyby kot niechcący wypluł.

mziel52

Post » Śro sie 21, 2013 8:13 Re: Wawa- 4mczne.. przygotowania do walki z kokcydiami.

mziel52 pisze:Co do odrobaczania, nie da się schować pigułki w kawałku czegoś dobrego? Surowej wołowiny, wątróbki, tuńczyka, gotowanej ryby, smacznej karmy w pasztecie? Ja podwórzowym dawałam nieraz, i to przez parę dni, i działało. Ważne, żeby koty były lekko przegłodzone, czyli na początku wizyty, i dawać należy od razu całej czwórce, żeby sobie nie wyjadły nawzajem. Raz dwa pakiecik z tabletką przed nos. razem z drugim kawałkiem czystym. Przysmaki zabierasz z domu przygotowane w folii aluminiowej, na miejscu wkładasz w nie tabletki, lepiej nierozkruszone. Rybą i pasztetem się oblepia, w mięsie bądź wątróbce czubkiem noża robisz dziurkę, tam wciskasz i obwijasz. Oczywiście kilka kawałków trzeba mieć na zapas, gdyby kot niechcący wypluł.

Nie da się tak. Bo na kokcydia są jedynie dwa leki - jeden mozna dawać w karmie, ale wtedy daje się go przez całe dwa tygodnie, potem dwa tygodnie przerwy i znów daje się dwa tygodnie. Bardzo uciążliwe i dodatkowo on jest wysoce toksyczny. Natopmiast drugi to baycox, to jest zawiesina, biała, o mdławo-słono-gorzkim smaku - dlatego trzeba do pyska, inaczej nie zjedzą. Podaje się go jedyniue przez 3 dni i po 2 tyg znów powtórka.

Marzenia11

Post » Śro sie 21, 2013 8:14 Re: Wawa- 4mczne.. JEEP NA KOLANACH!!! MRUCZY!!! :))))

asia2 pisze:

na razie patrzy z obrzydzeniem :roll: :mrgreen:

Marzenia11

Post » Śro sie 21, 2013 8:16 Re: Wawa- 4mczne.. JEEP NA KOLANACH!!! MRUCZY!!! :))))

Petroniusz pisze:Wspaniale!!! :dance: :dance2: :dance: :dance2:
To niech reszta szybko korzysta z Jeepowego przykładu :ok:
Aż nabrałam ochoty, żeby kociaki odwiedzić :wink:

zapraszam nieustannie :D

Jeep oczywiście potem już nie chciał być głaskany, uciekał, ale myślę, ze przełom jest i spokojnie mogę już to ogłosić. Szkoda tylko, ze przez podawanie leków będzie regres, no ale cóż... wyjscia nie ma.

Marzenia11

Post » Śro sie 21, 2013 8:40 Re: Wawa- 4mczne.. JEEP NA KOLANACH!!! MRUCZY!!! :))))

Marzenia11 pisze:
asia2 pisze:

na razie patrzy z obrzydzeniem :roll: :mrgreen:

no nie mów... :D :D
Jeep straci pozycje w stadzie przez swoje zachowanie :D :D :D

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Czw sie 22, 2013 16:17 Re: Wawa- 4mczne.. JEEP NA KOLANACH!!! MRUCZY!!! :))))

Walki z kokcydiami dzień 1.
W rolach glownych asia2 :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: oraz kociaki.

Jeep - pierwszy zwiał, prosto do łazienkki, wskoczył od gory za pralkę. Ale latwo wylazł, wskoczył do wanny, potem spięty, ale dał sobie podać gorzkie swiństwo.

kangusia - ugłaskiwana na wannie, w rogu, pynio wcisnięte w ścianę. Zablokowana dwiea parami rąk udało się wcisnąć do pyszczka, a potem nawet jeszcze troszkę wyglaskac na kolanach.

Nissan - akcja w przedpokoju. Najpierw szafka, potem proba wyciagnięcia w efekcie ktorej Nissan wspiął się po wejściowych drzwiach pod sam sufit. Pogryzł Asi ręce (krew na koszulce) , ale został ujarzmiony. Przycisnięty grzbietem do podłogi, przy uzyciu dwoch par rąk lek podano.

Toyotka - ze dwie godziny siedziala za kuchenką gazową. W końcu zdecydowałysmy o odsuwaniu mebli kuchennych, uciekla do przedopokoju. Akcja szafka, wyciąganie, bo poba podania w szafce się nie powiodla. Najgorzej reaguje na gorzki smak, jedna porcja leku ;poszła w przestrzeń, ale miałyśmy zapas. Potem uciekła drapiąc mnie okropnie i wskoczyła na półkę z książkami, tam glaskana. Nawet ją wzięłam na rece i przyuliłam, ale byla spięta.

Czas trwania akcji: 11-16.30 8O

Teraz wrocilam na chwilę, nic nie zjedzone, ale w końcu Jeep przyszedł i Kangusia. toyotka z przerazenia schowała się pod pokrowiec na kanapę i jest przekonana, ze jej nie widać.

Marzenia11

Post » Czw sie 22, 2013 16:32 Re: Wawa- 4mczne.. JEEP NA KOLANACH!!! MRUCZY!!! :))))

Koty najlepiej zwabić jednocześnie do łazienki, czymś extra. Może już waleriana by zadziałała. Im szybciej podasz lek, tym mniej się zestresują. Przygotowane porcje zawiesiny powinny wcześniej leżeć w łazience. Kropisz w wannie walerianą i przestajesz zwracać uwagę na łazienkę. Zajmujesz się czymś innym, niezwiązanym z kotami. Kiedy wejdą wszystkie, zamykasz towarzystwo. Bierzesz ręcznik i wszedłszy do łazienki po kolei nakrywasz nim delikwentów. Nakryty nie wierzga, bo traci orientację. Owiniętego trzymasz za skórę przez ręcznik i podajesz lek.
Można też próbować unieruchomić koty w taki sposób:
http://www.youtube.com/watch?v=rgArX3_2IAM

mziel52

[poprzednia][następna]