Gibutkowa pisze:Tymku - teraz już tylko tyle mogę dla Ciebie zrobić:
"11-go lutego na osiedlu (nazwa osiedla) został znaleziony młodziutki kocurek Tymek. Tymek został brutalnie skatowany (odcięto mu ponad połowę języka, brutalnie pobito, miał złamaną szczękę, był potwornie okaleczony) i pochowany żywcem w kartonowym pudełku (wyrzuconym na śmietnik). Niestety, pomimo usilnych starań weterynarzy, karmienia podskórnego (z powodu rozległych obrażeń dziąseł, żuchwy i języka Tymek nie mógł normalnie jeść) i troskliwej opieki ludzi wielkiego serca, do których trafił kociak, Tymek odszedł... W dniu 18 lutego Tymek przekroczył Tęczowy Most i zakończył swoje życie - pełne bólu i cierpienia. Tymek już nie cierpi. Jednak jego historia poruszyła wiele osób, które pomagały w jego leczeniu i którym los Tymka i innych zwierząt nie jest obojętny, osób, które nie godzą się na bestialskie traktowanie słabszych, bezbronnych istot. Tymek to kolejna ofiara ludzkiego okrucieństwa. To się musi skończyć!
Tymek został potwornie skatowany i pochowany żywcem na tym osiedlu - na Twoim osiedlu! Nie pozwól aby takie bestialstwo przeszło bez echa. Kto będzie następny? Twój kot, który wybiegł na chwilę z mieszkania? Twój pies, który jeszcze przed sekundą biegał beztrosko po trawniku? A może Twoje dziecko, które bawiło się w piaskownicy? Może staruszka wracająca ze spaceru? Ktoś kto dopuścił się takiego bestialstwa wobec bezbronnej, słabszej istoty nie będzie miał skrupułów... Tylko od Ciebie zależy czy na Twoim osiedlu słabsze, bezbronne istoty będą mogły czuć się bezpiecznie. Pomóż nam znaleźć sprawcę tego bestialskiego czynu aby nie mógł już skrzywdzić kolejnej niewinnej istoty. Jeśli nie dla Tymka - zrób to dla siebie i swoich bliskich.
Jeśli byłeś świadkiem tego okrutnego czynu lub wiesz cokolwiek o sprawcy tego bestialstwa skontaktuj się z nami:
(kontakt)
Nie bądź obojętny wobec przemocy! To dotyczy także Ciebie i Twoich najbliższych! Pomóż nam schwytać i ukarać sprawcę tego czynu, żeby już nikt, kto krzywdzi słabszych i bezbronnych, nie czuł się bezkarny! "
Proszę o uzupełnienie danych (nazwa osiedla, kontakt) i poprawki. Mogę wydrukować ogłoszenia.
Gibutku, tekst pisany z sercem, wiesz, że jestem fanka Twoich pomysłów, ale jeśli ma byc to plakat, to dla mnie za długi

. Tekst musi być na tyle krótki, zeby prze4ciętny czytacz przeczytał go w dwie-trzy sekundy. Przy tym dla osoby nie zajmujacej się kotami, zwierzętami - pojęcie np Tęczowy Most może wydac się egzaltowane. A ludzie raczej unikają egzaltowanych osób, a szczególnie jeśli to są "kociary". A po drugiej stronie bandzior, więc jak tu nie będą miały zaufania - to po co maja ryzykować.
Edytko - dla mnie Twój tekst jest piękny

, ale piszesz do np. zagonionej 40 -ki z siatami, czy faceta lat 25, który jest ok, ale koty to dla niego kosmos. Przepraszam za uwagi, oczywiście mogę nie mieć racji.
Przy czym pomysł z plakatem jest bardzo, bardzo dobry. Potrzebni sa świadkowie, koniecznie trzeba pogadać z tymi dziećmi. Tylko musi to zrobić osoba, do której mają zaufanie i warto, żeby był ktoś przy tym, kto oceni wiarygodnośc tego, co mówią - może Kruszyna, piszę o Kruszynie z racji zawodu.
Ja mogę zamiescić apel na forum wrocławskim GW, NAPISZĘ NA pw DO gOSI.
I jeśli jest potrzeba - przez 5 lat sądziłam w sądzie karnym, skazałam zreszta dwa razy za znęcanie się nad zwierzęciem.
Jeśli tylko podejmujemy decyzję, ze szukamy tego bydlaka, to co tylko bedę mogła i umiała pomogę. Z Dulencją bardzo warto się skontaktować, ma madrego podpowiadacza-prawnika.
A może jakiś art. w GW, czy Słowie - co o tym sądzicie, może by się udało.