Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 02, 2010 18:18 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

ziuta.m pisze:cieszę się że wszystko dobrze. Mój póki co narazie dobrze tylko rzadko sika ale to może taka jego natura. Niedługo badania konrolne moczu.

za dobry wynik badania potrzymam :ok: :ok: :ok:

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Pt gru 03, 2010 7:07 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

tillibulek pisze:
ziuta.m pisze:cieszę się że wszystko dobrze. Mój póki co narazie dobrze tylko rzadko sika ale to może taka jego natura. Niedługo badania konrolne moczu.

za dobry wynik badania potrzymam :ok: :ok: :ok:

dzięki przyda się bo z tą moją sierotką różnie bywa
Obrazek
Mój kochany Micek :)

ziuta.m

Od: Czw sie 19, 2010 7:34

Post » Czw gru 09, 2010 19:53 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Ja mam pytania dot, karmy rc urinary. Czy jak ją zje zdrowy kot, to może zaszkodzić?
Czy kotu mającemu problemy ze struwitami można podawać tę karmę stale?
Morfeusz znowu ma kryształy. Mam go trzymać na diecie miesiąc i potem zrobić powtórne badanie. Ale problem powrócił, więc zastanawiam się, czy jest karma którą można podawać stale i która będzie ograniczać powstawanie kryształów....

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Pt gru 10, 2010 8:14 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Sihaja pisze:Ja mam pytania dot, karmy rc urinary. Czy jak ją zje zdrowy kot, to może zaszkodzić?
Morfeusz znowu ma kryształy. Mam go trzymać na diecie miesiąc i potem zrobić powtórne badanie. Ale problem powrócił, więc zastanawiam się, czy jest karma którą można podawać stale i która będzie ograniczać powstawanie kryształów....

ja nie jestem jakąś doświadczoną osobą ale mogę napisać co ja wiem na podstawie mojego kota, oczywiście z góry uprzedzam że mogę się mylić. Mój kotek na problemy od czterech lat, wet stwierdził, że ma organizm który produkuje kamienie. Był leczony ale nie dostawał specjalnej karmy, problem powracał co pół roku. W mońcu inny wet kazał podawać royala urinary. Jadł ciągle przez rok i problem nie powrócił. Za to ostatnio złapał jakąś infekcję jelitową i po badaniach inna wetka kazała odstawić urinary bo zawiera dużo soli i kazała przejść na hillsa c/d, bo kotek ma zmiany w nerkach i boi się że sól z urinary może uszkodzić nerki. teraz od kilku miesięcy jest na c/ d mieszane z i/d. Na pytanie czy zdrowy kot może jeść karmę urinary odpowiem, że wydaje mi się że nie. Na pytanie czy kot może stale ją jeść odpowiem że mój jadł przez rok i było ok. Urinary jest dobrą karmą, teraz obecnie testuję hillsa.
Obrazek

ziuta.m

Post » Pt gru 10, 2010 15:40 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Dzięki za odpowiedź :) Dzisiaj będę u weta to jeszcze z nim pogadam....

Sihaja

Post » Pon gru 13, 2010 10:36 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Polecam nową karmę Brit - parametry jak urinary (cena 3 razy mniejsza :wink: ).
Można zamówić w Animalii.
Animalia pisze:Białko 34%, tłuszcz surowy 12%, włókno surowe 5%, wilgotność 10%, popiół surowy 7,5%, wapń 0,8%, fosfor 0,7%, magnez 0,047%.

http://animalia.pl/produkt,19901,38,Brit_Premium_Cat_Adult_Sterilised.html

-Anula-

Od: Pt kwi 20, 2007 14:58

Post » Pon sty 03, 2011 19:12 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Sihaja pisze:Ja mam pytania dot, karmy rc urinary. Czy jak ją zje zdrowy kot, to może zaszkodzić?

to zależy jeszcze jakie Urinary Hd - rozpuszcza kryształy.
Jak już kryształy znikną, aby utrzymać efekt trzeba się przestawić na SO.

Mój Rudy długo był na RC urinary SO i nic się nie działo - wyniki dobre.
Kotka podjadała mu urinary i ona też miała dobre wyniki.
Nie powinno to być normą, że zdrowy kot zawsze podjada bo to w sumie karma lecznicza, ale jak sporadycznie zje chrupka to nic nie powinno się stać.

U mojego kota opórcz przestawienia na RC Urinary w początkowym okresie kiedy SUK się pojawiło miał podawany też Uropet żeby ph szybko zbić. Dostawał też wtedy relanium.
Jak już wyniki były w miarę dobre przestawiliśmy go na Kalm aida. Ponoć SUK to też choroba ducha nie tylko ciała ;)
Uropet był stopniowo wycofywany. Z czasem też i z Urinary HD na rzecz SO. Teraz już jest nawet na normalnej karmie.
Minął rok, Rudy ma wyniki moczu wzorowe.
Obrazek Obrazek

evalla

Od: Pon lis 05, 2007 19:46

Post » Pon sty 03, 2011 22:01 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

ziuta.m pisze:... Za to ostatnio złapał jakąś infekcję jelitową i po badaniach inna wetka kazała odstawić urinary bo zawiera dużo soli i kazała przejść na hillsa c/d, bo kotek ma zmiany w nerkach i boi się że sól z urinary może uszkodzić nerki....

Jak ona wpadła na to, że kot ma zmiany w nerkach?

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Wto sty 11, 2011 11:36 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

PcimOlki pisze:
ziuta.m pisze:... Za to ostatnio złapał jakąś infekcję jelitową i po badaniach inna wetka kazała odstawić urinary bo zawiera dużo soli i kazała przejść na hillsa c/d, bo kotek ma zmiany w nerkach i boi się że sól z urinary może uszkodzić nerki....

na początku podejrzewała że to nerki, ponieważ w moczu było i stale jest białko, do tego prześwietlenie i usg wykazało powiększone nerki.
Obrazek

ziuta.m

Post » Wto sty 11, 2011 17:12 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

ziuta.m pisze:
PcimOlki pisze:

na początku podejrzewała że to nerki, ponieważ w moczu było i stale jest białko, do tego prześwietlenie i usg wykazało powiększone nerki.

A nie wpadła, że przy takim podejrzeniu przydały by się badania krwi z profilem nerkowym?

PcimOlki

Post » Śro lut 02, 2011 18:28 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Czy to możliwe, żeby w ciągu 2 tygodni pojawiły się kryształy??
Robiłam 2 tygodnie temu badanie moczu Morfeuszowi - kryształów brak. Więc z urinary przeszliśmy na RC light. Po 2 tygodniach zrobiliśmy badanie kontrolne - kryształy liczne, chociaż, jak to pani vet powiedziała małe.... :roll:

Sihaja

Post » Śro lut 02, 2011 20:03 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

podawanie RC urinary to sprawa raczej idąca w miesiące i odstawia się stopniowo. Jeśli to świeża sprawa to może za szybko wróciliście do poprzedniej karmy.
Obrazek Obrazek

evalla

Od: Pon lis 05, 2007 19:46

Post » Śro lut 02, 2011 20:45 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Sihaja pisze:Czy to możliwe, żeby w ciągu 2 tygodni pojawiły się kryształy??
Robiłam 2 tygodnie temu badanie moczu Morfeuszowi - kryształów brak. Więc z urinary przeszliśmy na RC light. Po 2 tygodniach zrobiliśmy badanie kontrolne - kryształy liczne, chociaż, jak to pani vet powiedziała małe.... :roll:

Obecność kryształów podlega fluktuacjom. Raz mogą być, innym razem nie. U Olka, który swojego czasu miał głazy z piaskiem w pęcherzu, kryształy w moczu wykryto jednokrotnie, w momencie silnie podwyższonego pH.

PcimOlki

Post » Śro lut 02, 2011 20:48 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

No, toście mnie nie pocieszyli...
To może lepiej zrobić usg? Jeżeli ma jakies kamienie, to chyba wyjdzie... chociaż mam nadzieję, że kamieni nie ma...

Sihaja

Post » Śro lut 02, 2011 21:12 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Nie wiem - być może, jeśłi wyniki badań krwi i moczu są niepokojące. Jeśli nie, prawdopodobnie wystarczy odpowiednia ilość wody + ew. dokwaszanie. Ja dokwaszałem żurawiną i w ciągu roku pęcherz oczyścił się.

PcimOlki

[poprzednia][następna]