FFA-schronisko kat-------wolontariat str 19 nabor

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sty 15, 2008 18:55

annskr pisze:FFA ma siedzibę w Katowicach, wywalczyła u prezydenta miasta zmiany w schronisku - zmiany korzystne dla zwierząt.

Jeśli chodzi o wolontariat - to zdecydowanie lepszy jest oficjalny, taki, który ma zagwarantowane prawa. Inaczej wolontariusze i ich działalność zależy do dobrej woli kierownictwa schroniska - wolontariusze mogą być np zmuszani do przemilczania nieprawidłowości, bo jeśli nie - to nie zostaną wpuszczeni.
Nie znaczy to, że sugeruję taką sytuacje w Katowicach, ale każdy nieoficjalny układ stwarza pobobne możliwości.

Ale formy wolontariatu oficjalnego mogą być także ograniczone przypuśćmy tylko do wyprowadzania psów na spacer, bo wydaje mi się, że to w odpowiedniej umowie ze schroniskiem określa się zakres działania wolontariatu i co wolotariuszom będzie mozna, jeśli w ramach wolontariatu nie będzie mozna przykładowo wyciagać chorych kociaków, które w warunkach domowych byłoby mozna uratować to co stanie się z nimi w schroniski, czy weterynarz zdoła je wyleczyć w warunkach schroniskowych...Ja osobiście nie łudziłabym się, też miałam kociaki zabrane ze schroniska i pomimo opieki mojej i weterynarza, dobrego wyżywienia - codziennych kroplówkach, antybiotykach nie udało mi się ich uratować. Czy można się dowiedzieć co przyszłym wolontariuszom będzie można a co będzie bezwzględnie zakazane :?:

terenia1

Od: Nie paź 15, 2006 20:23

Post » Wto sty 15, 2008 18:59

Terenia rany - kierowniczka ma te umowy weźcie i przeczytajcie!
Czytanie ich nie zobowiązuje do podpisania :lol:

dedi

Od: Pt maja 26, 2006 10:39

Post » Wto sty 15, 2008 19:00

Jakoś widzę, że nikt z szanownej organizacji nie raczy się wypowiedzieć na ten temat.
Naprawdę chciałabym wiedzieć na czym polega wolontariat w schronisku. Zresztą najbardziej nurtujące mnie pytania zadałam w poprzednim poście.
Ja nie mam wglądu do tych umów, ponieważ do Katowic mam dość daleko, a naprawdę interesuje mnie sprawa wolontariatu w schroniskach.

33aneta

Od: Pt gru 07, 2007 19:33

Post » Wto sty 15, 2008 19:10

dedi pisze:Terenia rany - kierowniczka ma te umowy weźcie i przeczytajcie!
Czytanie ich nie zobowiązuje do podpisania :lol:

Dorotko, ale mnie nie chce się jechać do Katowic bo tam nie jeżdźę od dawna - pytam bo chyba mogę zapytać, nie rozumiem dlaczego nie chcesz tego napisać tylko każesz mi jechać do schroniska. Pytam z czystej ciekawości bo jestem ciekawa jak taka umowa jst skonstruowana i tyle :D

terenia1

Od: Nie paź 15, 2006 20:23

Post » Wto sty 15, 2008 20:17

Nie moge pisac o czymś czego nie widziałam na oczy ;)
przykro mi, ze nie moge zaspokoić ciekawości niektórych osob, ale przeciez nie bedę zmyslać.
Umowy ma kierowiczka schronu

dedi

Od: Pt maja 26, 2006 10:39

Post » Wto sty 15, 2008 20:21

dedi pisze:Nie moge pisac o czymś czego nie widziałam na oczy ;)
przykro mi, ze nie moge zaspokoić ciekawości niektórych osob, ale przeciez nie bedę zmyslać.
Umowy ma kierowiczka schronu

czyli nie bedziesz nalezec do grupy "oficjalnego wolontariatu? ?
czy malo Cie to obchodzi w ogole? :roll:

dobrze byloby znac tresc umowy, dawanej do podpisania, ale to moja wlasna uwaga :roll:

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Wto sty 15, 2008 21:46

Ja mam tylko pytanie w kwestii formalnej, czy to oznacza, że FFA będzie tych wolontariuszy kontrolować, opiniować, decydowac co i jak maja robić? Czy będzie decydować o tym kto może byc wolontariuszem, a kto nie? I z kim będą podpisywane umowy?
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto sty 15, 2008 22:13 kot

w poscie powyzej podalam maila i numer gg osoby ktora zajmuje sie u nas wolontariatem i do niej prosze kierowac wszelkie pytania.

Ona jest na biezaco zorientowana w postepie prac nad utworzeniem oficjalnego wolontariatu w schronisku w Katowicach.

wszytskie zainteresowane strony czyli Um , Kierowniczka schroniska i weterynarz otrzymali projekt wolontraiatu przygotowany przez Fundacje i prace nad całokształtem trwaja.

pini1

Od: Nie cze 30, 2002 19:56

Post » Wto sty 15, 2008 22:26

Jest to wszystko dla mnie szokujące.
Przecież w Katowicach działa prężnie grupa osób zaangazowanych w schronisko. Mają efekty wymierne ciężkiej pracy. Czy to nie one powinny miec pierwszeństwo w tworzeniu takiego wolontariatu? Może im należy stworzyc warunki do prowadzenia takiego wolontariatu?
Troche przypomina mi to sytuację, jakby ktoś wszedł do mnie do domu i powiedział, przejmuję dom, możesz tu ptrzychodzić , ale tylko od 23 do 6 rano, ja nim lepiej pokieruję.
Czy fundacja nie może zająć sie innymi, opuszczonymi i zapomnianymi schroniskami? Nie znam Sląska, ale jakieś są na pewno.
Jak mogą się dziać takie rzeczy?????????
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Wto sty 15, 2008 23:11 kot

[quote="magicmada"]Jest to wszystko dla mnie szokujące.
Przecież w Katowicach działa prężnie grupa osób zaangazowanych w schronisko. Mają efekty wymierne ciężkiej pracy. Czy to nie one powinny miec pierwszeństwo w tworzeniu takiego wolontariatu? Może im należy stworzyc warunki do prowadzenia takiego wolontariatu? "--cytuje tu magicmade

Swiete słowa dlaczego ta preznie dzialajaca grupa nie dazyla do utworzenia oficjalnego wolontariatu i nie starala sie o to?
dlaczego nie skorzystaly z tej szansy ?
dlaczego nie walczyły o warunki do prowadzenia wolontariatu?
my o poprawienie warunkow w schronisku walczymy ponad rok ---
rozbudowa kociarni , zaprowadzenie identyfikacji zwierzat, wolontariat to kolejny nie ostatni stopien naszej walki.

kazdy kto bedzie chcial pomoc i dzialac w schronisku musi miec taka szanse --wszyscy rowna szanse i o to nie przestaniemy walczyc.

przykro czytac jak niektore osoby napastliwie i emocjonalnie reaguja ale taka specyfika tego forum.

pini1

Post » Wto sty 15, 2008 23:13

Pewnie były zajęte pracą na rzecz kotów a nie załatwianiem papierków. Tak sobie myślę.
Myslę, że fundacja mogłaby im służyc pomocą w sprawach formalnych, a nie przychodzić na gotowe, kiedy w koła tyle nieszczęscia nietkniętego, nie objętego pomocą.
Ostatnio edytowano Wto sty 15, 2008 23:15 przez magicmada, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

magicmada

Post » Wto sty 15, 2008 23:14 kot

i chwała im za to :)

pini1

Post » Wto sty 15, 2008 23:17 Re: kot

pini1 pisze:i chwała im za to :)

pewno tak skwitujmy czyjąś realną pracę i jej efekty. Gratuluję nonszalancji, mozna poznać prawdziwą miłośniczkę zwierząt.
Obrazek

magicmada

Post » Wto sty 15, 2008 23:20 kot

cytuje magicmade zmieniomy post:

Pewnie były zajęte pracą na rzecz kotów a nie załatwianiem papierków. Tak sobie myślę.
Myslę, że fundacja mogłaby im służyc pomocą w sprawach formalnych, a nie przychodzić na gotowe, kiedy w koła tyle nieszczęscia nietkniętego, nie objętego pomocą." konie cytatu.

lepsze skwitowanie niz zmienianie wypowiedzi po przeczytaniu innej.

Fundacja zawsze chetnie słuzy pomoca w sprawach formalnych komukolwiek , kto sie do niej zwróci.

dla mnie EOT .

W licytowanie sie kto jest jakim miłosnikiem kotów wybacz nie bede wchodzic.

pini1

Post » Wto sty 15, 2008 23:28

zmiana cytatu polegała na dodaniu jednego zdania, nie chciałam wprowadzać zamętu do wątku.
Moge miec swoje zdanie i je wyrazić.
Obrazek

magicmada

[poprzednia][następna]