Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Madie pisze:No dobra, przeczytałam dość dokładnie.
To co ja bym zrobiła:
-wdrożyła karmienie pozajelitowe
-zapytała weta o leki osłonowe na żołądek i jelita
-poczekała aż się unormuje wszystko
-zaczęła od tego co pisze mziel (kleiki, siemię lniane (glut) itd) ale jeszcze na kroplówkach
-stopniowo wprowadzała dietę np. intestinal/gotowane mięso/etc (ale monodietę obserwując kota)
Madie pisze:Nie mogę się zgodzić co do tych kroplówek. Kot powinien być tyle na kroplówkach ile potrzeba. Czasami potrzeba dłużej. Ja wiem, że koty tego nie lubią, że jest to kosztowne i kłopotliwe, ale warto zawalczyć.
Madie pisze:Hmm, jest mi bardzo przykro, że oboje z Filemonem cierpicie. Wierz mi. Jestem także ostatnią osobą którą do upadłego męczyła by zwierzę.
Natomiast trochę nie rozumiem. Jeśli kroplówki są odpowiednio często podawane ( i to odpowiednie kroplówki, ringer, duphalyte itd) to powinno być jak z czlowiekiem w szpitalu, głód nie jest taki straszny. Ile razy dziennie i co konkretnie Filemon w tych kroplówkach dostaje?
Zgadzam się, już nawet za moich czasów wspominało sie i odchodziło od metody głodówki jeśli kot przy trzustce chciał jeść. Jest tylko jedno "ale". Kot musi mieć choć trochę ustabilizowaną sytuację pokarmową. Nie można w lejącego się kota pakować jedzenia (nawet jeśli okazuje objawy głodu) i liczyć, że przyniesie to odpowiednie skutki. To oczywiście moje zdanie.
Drugiego kota można karmić osobno, ja miałam 3 inne i też był nie lada wyczyn. Wiem, też że mój kot reagował bardzo źle na jazdę do weta. Więc nauczylismy sie robić kroplówki w domu sami, dożylne też. Jeździliśmy raz na 4 dni na wymianę wenflonu, a że trwało to godzinami (kroplówki 3 x dziennie) to albo któreś z nas brało urlop, albo "pracowało" zdalnie. Jakbyśmy nie byli w stanie tak działać to oddałabym kota do kliniki 24/7. Wszystko żeby dać mu szansę.
Madie pisze:Przykro mi bardzo, że jesteście w takiej sytuacji. Może rzeczywiście wizyta u polecanego lekarza da jakiś pozytywny skutek. Mocne kciuki za Was
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 58 gości