Fisio Żoliborski - białaczka, drogi kotek [']

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 09, 2006 22:12

tomoe pisze:
Maryla pisze:Fisio poczuł się u mnie pewnie. Za pewnie. Pogonił moje koty, niektóre.

nic dziwnego, wszak on pan i władca jajeczny... Tnij te jaja, tnij! (Zeby tylko Staszek tego nie przeczytał, bo co on sobie o mnie pomyśli... :twisted: )

aż się sama sobie dziwię że ja to toleruję :roll:
jutro będę u weta to umówimy termin

na szafach też już był :roll:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Sob paź 14, 2006 17:19

Fisio ma białaczkę :cry:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Post » Sob paź 14, 2006 18:51

Maryla pisze:Fisio ma białaczkę :cry:

Maryla bialaczka to wcale nie jest wyrok wiem co mowie, bo wlasnie udalo mi sie uratowac mojego Pusia, ktory juz jest calkowicie zdrowy. Na forum jest wiele kotkow ktore maja lub mialy bialaczke tutaj masz watek
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=44530

Wszystko bedzie dobrze musi byc mocno trzymam kciuki za koteczka :ok: :ok: :ok:
Tajguś i Pusiaczek za TM.... już nie wierzę w cuda....

crisis

Od: Nie lis 27, 2005 19:08

Post » Sob paź 14, 2006 19:04

dzięki wątek przejrzałam
wcześniej nie czytałam bo nie lubię wątków "chorobowych"
teraz musiałam

na razie Fisia znów odizolowałam
cały czas śpi, znów ma lekką biegunkę
a poza tym nic mu nie jest - apetyt w górnych granicach normy :wink:

crisis, ja mam się czym martwić bo mam 9 nieszczepionych na białaczkę kotów
a Fisiowi spadły szanse na adopcję
gdyby miał zostać u mnie nie mogę go trzymać w łazience
a zaszczepienie moich kotów + leczenie Fisia to duży wydatek
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Post » Sob paź 14, 2006 19:50

Maryla, bardzo współczuje.
Biedny kiciuś :(
Moze sie uda, przy forumowym wsparciu wyleczyć Fisia.

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Sob paź 14, 2006 20:10

:(

Maryla, ludzki interferon, którym już sporo białaczkowych kotów wyleczono, na szczęście nie jest drogi. Napisz do galli pw, na właśnie prawie na pewno wyleczyła Nockę (ostateczne potwierdzenie - czyli drugi test za kilka miesięcy). Rozmawiałam z nią o tym niedawno i koszt jest naprawdę niewielki.
Tylko leczy się długo...

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Sob paź 14, 2006 20:20

Mysle, ze Fisiowi trzeba szukac domku, w ktorym nie ma innych kotkow, tak by bylo najlepiej.
Podaje mi jeszcze link do strony o bialaczce tam jest sporo informacji

http://vetserwis.pl/bialaczka.html

Ja mialam w domu 3 koty okazalo sie ze Tajgus jest chory ale nie zdazylismy go wyleczyc bo bylo ju za pozno, Pusio jego brat tez byl chory ale nie mial zadnych objawow wiec udalo sie go wyleczyc calkowicie pomogl mu koci interferon virbagen omega ale od razu mowie, ze byl on strasznie drogi. Tutaj kotki sa leczone takze ludzkim interferonem, ktory jest duzo duzo tanszy a przynosi efekty, jak czytalam strone ktora wczesniej ci podalam to widzialas liste. Z kolei Teddiczka przechodzila ta chorobe ale ja w sobie zwalczyla.

Poczytaj strone ktora podalam mozesz tez zajrzec na strone forum do kociego ABC tam tez znajdziesz inf.

Nie wiem co ci jeszcze napisac, ja raczej bym odizolowala od reszty kotow bo nigdy nie wiadomo, no mozna podac tez kotom cos na wzmocnienie, zeby tego nie zlapaly.
Tajguś i Pusiaczek za TM.... już nie wierzę w cuda....

crisis

Od: Nie lis 27, 2005 19:08

Post » Sob paź 14, 2006 20:56

Jana - z info od Jagielskiego wiem że nie wyleczył żadnego kota z białaczki
w pełni zdiagnozowanej białaczki
sam pozytywny test nie świadczy o chorobie
a jeśli kolejny test nie wykazuje białaczki to prawdopodobnie nie była białaczka
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Post » Sob paź 14, 2006 21:06

Maryla, ale Fisio ma białaczkę rozwiniętą czy tylko test dodatni? Bo to są dwie różne sprawy.

Jana

Post » Sob paź 14, 2006 21:13

Jana pisze:Maryla, ale Fisio ma białaczkę rozwiniętą czy tylko test dodatni? Bo to są dwie różne sprawy.

miał robione badanie krwi i test
z badania krwi nic nie wyszło, trochę podwyzszone parametry wątrobowe
nie widziałam tych wyników tylko o nich słyszałam, bo są dopiero dziś zrobione, wet też nie widział
poza tym nie ma żadnych objawów choroby - nieznacznie podwyższona temp (może stres?), zakłaczone jelita (kupa twarda i rzadka - razem)
ale ma powiększone wszystkie węzły chłonne - wet powiedział że są wielkości orzeszków - dlatego zrobiliśmy badania i test
poszliśmy tak naprawdę na kastrację a wróciliśmy po pobraniu krwi
wet zbadał też dokładnie Fisiowi brzuszek bo nie lubi gdy go tam dotykam - warczy i pogryza mnie - ale nic podejrzanego nie stwierdził

i to tyle

oczywiście zagadka: czy nie miał powiększonych węzłów gdy 2 tygodnie temu szczepił go wet? czy może nie zauważył?
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Post » Sob paź 14, 2006 21:15

Maryla - to chyba jednak jest do wyleczenia :wink: Jagielski pewnie miał na myśli pełnoobjawową białaczkę, kiedy faktycznie jest już późno.

Jana

Post » Sob paź 14, 2006 21:20

Jana pisze:Maryla - to chyba jednak jest do wyleczenia :wink: Jagielski pewnie miał na myśli pełnoobjawową białaczkę, kiedy faktycznie jest już późno.

mam taką nadzieję

byłabym wdzięczna gdyby ktoś mógł mnie zawieźć z Fisiem do Jagielskiego we wtorek lub w środę wieczorem
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Post » Sob paź 14, 2006 21:23

Maryla, wierze, ze Fisia da sie calkowicie wyleczyc.
Trzymam za to kciuki z calych sil! I przesylam duzo cieplych mysli.

piegusek

Od: Śro wrz 07, 2005 20:38

Post » Sob paź 14, 2006 21:41

Maryla pisze:Jana - z info od Jagielskiego wiem że nie wyleczył żadnego kota z białaczki
w pełni zdiagnozowanej białaczki

Bo dr Jagielski nie wie jeszcze, że na Białobrzeskiej mają pacjenta z najprawdopodobniej wyleczoną białaczką, czyli Nockę :wink:
Będę musiała dr Blanc przy okazji powiedzieć, żeby mu przekazała informację o pierwszym, po leczeniu, negatywnym teście Nocki.
O pełnym wyleczeniu będziemy mogli mówić dopiero, gdy drugi test też będzie ujemny, ale to dopiero na przełomie listopada i grudnia.
Nocka miała obydwa testy pozytywne, miała objawy, powiększone węzły, chorowała nam bardzo, w lecznicy byliśmy po 5 razy w tygodniu.
Tygrynio od mamucika był bardzo chory, on już prawie umierał. Mamucik podjęła walkę i wygrała. Tygrynio jest negatywny teraz. Leczony był ludzkim intornem, tak jak Nocka. I jeszcze sporo innych kotów tak było leczonych.
Koszt intronu to 29 zł za ilość intronu potrzebną na 100 dawek (cena z Białobrzeskiej).
Rozmawiałam kiedyś z dr Blanc o leczeniu białaczki i doszłyśmy do wniosku, że niska liczba wyleczeń wynika najprawdopodobniej z niewielkiej liczby właścicieli podejmujących walkę z tą chorobą. Dr Blanc mówiła mi, że właściciele robią test, wychodzi pozytywny i ludzie nic z tym nie robią. Pewnie, że nie da się każdego przypadku białaczki wyleczyć. Ale myślę, że całkiem sporo kotów chorych na białaczkę mogłoby być już zdrowymi, gdyby zostało podjęte leczenie (to tylko moja teoria oczywiście :wink: ).
Maryla, gdybyś potrzebowała jakichś informacji, gdybym mogła jakoś pomóc dzięki wiedzy praktycznej, która nabyłam podczas choroby Nocki, to pisz.
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Sob paź 14, 2006 22:06

Maryla- Kaska wyleczyła swoją pannę z białączki. Trochę to trwało, ale ostatnio test był negatywny.
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

[poprzednia][następna]