16 letnia kotka - dziwne objawy

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw gru 05, 2024 9:01 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

mziel52 pisze:Musi mieć chude, lekkostrawne jedzenie. Filet z indyka rozgotowany z ryżem czy animondę inestinal z indykiem. Cykl kroplówek, czyli płynoterapie, osłonowo na soki żołądkowe alugastrin.

Oj tych kroplówek to było aż nad to. I fakt - jak nie je to jedyne wyjście, ale gorzej było z lokalizacja problemu.

Wiesz, ile można się leczyć bez żadnej poprawy w końcu :)

Ale mam newsa!

Przez noc z każdej miseczki ze szwedzkiego stołu coś zjadła. Piła jeszcze więcej.

Za wcześnie na jakieś wielkie och i ach, ale trochę odżyła, towarzyszyła mamie rano jak ogarniała sie do pracy.
Dziś kontrola. W kontakcie! :D

mateuszmah1

Od: Pon sty 30, 2017 22:01

Post » Czw gru 05, 2024 10:33 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

mateuszmah1 pisze:
mziel52 pisze:Musi mieć chude, lekkostrawne jedzenie. Filet z indyka rozgotowany z ryżem czy animondę inestinal z indykiem. Cykl kroplówek, czyli płynoterapie, osłonowo na soki żołądkowe alugastrin.

Oj tych kroplówek to było aż nad to. I fakt - jak nie je to jedyne wyjście, ale gorzej było z lokalizacja problemu.

Wiesz, ile można się leczyć bez żadnej poprawy w końcu :)

Ale mam newsa!

Przez noc z każdej miseczki ze szwedzkiego stołu coś zjadła. Piła jeszcze więcej.

Za wcześnie na jakieś wielkie och i ach, ale trochę odżyła, towarzyszyła mamie rano jak ogarniała sie do pracy.
Dziś kontrola. W kontakcie! :D

Na kota trzustkowego trzeba uważać cały czas. Inaczej problem wraca. Mam takiego, to wiem. Dziewięć lat już tak uważam, a kot ma teraz tyle lat, co Twój.
https://www.levet.pl/zywienie-psow-i-ko ... h-trzustki
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Czw gru 05, 2024 23:47 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Kotek dziś lepiej, bez wymiotów, jadła, chociaż dalej po jedzeniu i piciu wraca w swój ‚kącik’ - myślicie że to przez ból?

Na ten moment mamy zastrzyki:
- przeciwzapalny
- przeciwwymiotny
- jeden suplementacyjny, chyba b12
- i coś jeszcze, ale będę się jutro musiał dowiedzieć

I maść którą smarujemy uszka na apetyt.

Przez weekend mamy zobaczyć co i jak.

Pięknie, pięknie dziękuję wszystkim za wsparcie i pomoc.
Nie kończę tematu bo za wcześnie na to, ale mam nadzieję, że już będzie tylko lepiej.

❤️

mateuszmah1

Post » Pt gru 06, 2024 10:25 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Przy trzustce może boleć. Poproś weta o przeciwbólowy bupaq czy bunondol, innych nie wolno. A poza tym kupw aptece no-spa i espumisan, bo mogą to być gazy i bolesne skurcze - niech wet powie dawki no-spy, bo zależą od rodzaju tabletek.
Kota może też mdlić. Mój rzygacz przez cały czas dostaje alugastrin w płynie i controloc - też wet powinien podać dawki. Jedzenie dietetyczne, często i po trochu.

mziel52

Post » Pt gru 06, 2024 11:30 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Moze bolec, ale jesli jest negatywna reakcja na opioid,a poprawa bez leku, to warto przemyslec dzialanie bez niego.
Przy trzustce podstawa jest dieta, regularne, male porcje po kilka razy dziennie.
Do tego w razie potrzeby leki np. cerenia p/wymiotnie, wit B mozna z czasem suplementowac dopyszcznie, bardzo ostroznie z nlpz lekami p/zapalnymi, potrafia zle zadzialac na trzustke.
Powodzenia, zdrowia :ok:

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Pt gru 06, 2024 18:58 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

kochani, a czy to przypadkiem nie jest jakiś wirus, który teraz krąży wśród kotów?
moja kotka domowa też miała wymioty (takie jak tu opisywane, i jeszcze jakby katarem z żołądka), głodziła się, chciała jeść trawę, i po paru dniach jakby przeszło (ona jest strasznie nerwowa i nie daje się złapać żeby iść do weta, tragedia). Teraz znowu ma apetyt i nie wymiotuje...
Inny kot domowy w tym samym czasie też miał jakby katar/kaszel przez dwa dni...
obecnie wszystkim się polepszyło...

Zilvana

Od: Nie sty 20, 2013 17:33

Post » Sob gru 07, 2024 1:22 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Zilvana pisze:kochani, a czy to przypadkiem nie jest jakiś wirus, który teraz krąży wśród kotów?
moja kotka domowa też miała wymioty (takie jak tu opisywane, i jeszcze jakby katarem z żołądka), głodziła się, chciała jeść trawę, i po paru dniach jakby przeszło (ona jest strasznie nerwowa i nie daje się złapać żeby iść do weta, tragedia). Teraz znowu ma apetyt i nie wymiotuje...
Inny kot domowy w tym samym czasie też miał jakby katar/kaszel przez dwa dni...
obecnie wszystkim się polepszyło...

Ciężko powiedziec. U nas trwa to już około miesiąc. Co do nerwowości to wiem co czujesz- wet powiedział nam że łatwiej byłoby gdybyśmy z Tygrysem przyjechali ;)

U nas dziś kolejna seria zastrzyków i masci.
Wygląda to do tej pory najlepiej z całego miesiąca. Mniej siedziała w swojej ‚kryjówce’, przychodziła pomruczec, pojadła, no i nabrała jako takiej energii.

mateuszmah1

Post » Sob gru 07, 2024 4:18 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Trzymam kciuki za poprawę
Ale pamiętaj , leki w tym wieku już nie wyleczą
Tylko łagodzą objawy
Jeśli chcesz ja utrzymać w jak najlepszej formie to dieta jest podstawą
Poszukam jaka karmę dawałam swoim przy trzustce .
I karmiłam strzykawka staruszka przeszło rok
Innych tez różnie bywało

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Sob gru 07, 2024 4:48 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

animonda Integra Protect Adult Sensitive, tacki, 6 x 100 g

Kurczak
: 5/5
(14)

animonda Integra Protect Adult Sensitive, tacki, 6 x 100 g
Tyle się udało mi skopiować
Po niej lepiej się koty czuły

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Sob gru 07, 2024 4:51 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Ja niestety nie mam żadnej wskazówki czy porady - chciałam tylko napisać, że cieszę się, że jest lepiej.

Pozdrowienia dla walecznej kici :)

elmas

Od: Wto wrz 21, 2021 9:27

Post » Sob gru 07, 2024 9:12 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Przy każdej dłużej trwającej dysfunkcji kociego przewodu pokarmowego, jak zaklaczenie, infekcja, zatrucie, ciało obce itd. w rezultacie obrywa także wątroba i trzustka. Dlatego tak ważna jest dieta.

mziel52

Post » Śro gru 11, 2024 13:13 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

No nie wygląda to znów dobrze :(

1. Z niedzieli na poniedziałek czuła się już gorzej. Znowu szła w to swoje "chorobowe" miejsce, mniej zjadła (ale coś tam jadła na szczęście). Siły na skoki i wszystko już miała, bo poprzednie kilka dni jadła, i to ładnie, różnorodnie.
2. W poniedziałek miał być ostatni zastrzyk u weta, bodajże antybiotyk o przedłużonym działaniu - niestety, mimo, że mamy samochodem 10 minut do domu - to w drodze powrotnej w transporterze zwymiotowała.
3. Zaraz po powrocie zrobiła pozycję bochenka i patrzyła w jedno miejsce, na środku przedpokoju - na 100% było jej nie dobrze - typowe dla niej zachowanie po / podczas wymiotów.

I rzeczywiście od poniedziałku mniej je, raczej spija płynne sosiki z mokrych karm, coś tam chapsnie od czasu do czasu ale nie za wiele.
Jest ewidentnie słabsza, często siedzi w miejscu chorobowym, nie wybiega jak zawsze jak ktoś przyjdzie do domu.

Aktualne objawy to:
- wymioty (wczoraj zwymiotowała małą ilością "pianki")
- siedzi w pozycji chorobowej dość często
- bardzo nastroszone futro na grzbiecie

Było dobrze, praktycznie nic nie zmieniliśmy w sposobie leczenia, a nawrót nastąpił już po kilku dniach od jego rozpoczęcia :roll:

mateuszmah1

Post » Śro gru 11, 2024 15:26 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

A co jej dajesz do jedzenia? Dostaje coś osłonowo na żołądek?

mziel52

Post » Śro gru 11, 2024 16:45 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Do tej pory dostawała:

- maść na uszko na apetyt
- zastrzyk antybiotyk
- zastrzyk persystaltyka+przeciwwymiotny

Je właściwie tylko mokre jedzenie i surowego kurczaka, nic ciężkiego

mateuszmah1