[Wyleczona]Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 10, 2023 21:06 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

U mnie kotka ważyła 2,8kg i dostała dawkę 2xdziennie 1tabl.5mg. I to zależało od stanu kota (lejąca biegunka i potem też wymioty),nie od wagi. Kolejny kot z IBD z wagą 4.5 kg też tyle dostaje.
Optylate,Plasmalyte podawane były podskórnie w domu,a dożylnie w lecznicy.

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

Post » Pon kwi 10, 2023 21:55 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

To zalezy od stanu kota i wagi "Przy łagodnym i średnim nasileniu choroby początkowa dzienna dawka prednizolonu wynosi od 1 do 2 mg/ /kg m.c., w cięższych przypadkach można ją zwiększyć do 4 mg/kg m.c. (tab. 3). Na ogół zaleca się dzielenie dawki dziennej na dwie równe części." Na ulotce jest od 0.5 mg. Bo nie wiem od jakiej ilosci zacząć, to bardzo poważny lek jest i ma masę skutków ubocznych, więc strach jest.
Ciekawe że jest wyrazna poprawa samopoczucia po leku przeciwbakteryjnym, lepsza pozycja do spania i apetyt nagle ogromny. Myslę nad giardią bo biegunka tryskająca strasznie, do tego mam łagodną biegunkę u drugiej stałej rezydentki, przy clostridium tez są tryskające.

15kotów

Od: Śro lip 20, 2016 16:21

Post » Pon kwi 10, 2023 23:35 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

U nas to była walka o życie. Albo ten steryd w takiej dawce,albo nie wiadomo czy kot przeżyje. Rokowania były ostrożne.
Lamblie to Metronidazol.
Przy dużym zarobaczeniu też są biegunki.Najpierw to wykluczano.
A miałaś Clostridium u któregoś z kotów? Czym leczyłaś,bo to też przypuszczamy u nas.

tabo10

Post » Wto kwi 11, 2023 8:05 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

U ludzi to wankomycyna dawana tylko w szpitalu.
Macie tu wszystko o antybiotykach dla zwierzat
https://www.ddd.dk/media/4440/poland-an ... a-cych.pdf
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Wto kwi 11, 2023 8:48 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

mziel52 pisze:U ludzi to wankomycyna dawana tylko w szpitalu.
(...)

no właśnie wiem,robiłam już wywiad u pielęgniarki ze szpitala :wink: oni podają to dożylnie ludziom,ale u kotów nie wiem

tabo10

Post » Wto kwi 11, 2023 10:04 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

Niekoniecznie dozylnie, ja dostawalam do domu dawki kilkudniowe do wypicia, przygotowane przez szpital.

mziel52

Post » Wto kwi 11, 2023 10:19 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

U zwierząt clostridium difficile występuje bardzo rzadko. Wet nie da leku bez potwierdzenia bakteriologicznego.
Inny rodzaj clostridium leczy się jak w tabelce

Tabela 18. Antybiotyki aktywne wobec określonych enteropatogenów
Czynnik zakaźny Antybiotyk Komentarz
Campylobacter spp. Erytromycyna (10–15 mg/kg p.o.
2 × dziennie przez 5–10 dni)
Należy wziąć pod uwagę, że
zakażenia te często z natury są
samoograniczające się.
Podawanie antybiotyków jest
zalecane tylko u pacjentów
z poważnymi objawami klinicznymi.
Jeśli widoczne są objawy posocznicy,
patrz podrozdział 6.8.

Clostridium perfringens Amoksycylina (10 mg/kg p.o.
2 × dziennie przez 5 -7 dni)
Metronidazol (10–20 mg/kg u psów
i 62,5 mg/kota p.o. 2 × dziennie przez
5–7 dni)
Salmonella spp. Wybór leku według profilu wrażliwości
(wyników antybiogramu)

mziel52

Post » Wto kwi 11, 2023 11:17 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

mziel52 pisze:Niekoniecznie dozylnie, ja dostawalam do domu dawki kilkudniowe do wypicia, przygotowane przez szpital.

to nie wiem, znajoma pielęgniarka mówiła że pacjenci mają mega biegunkę,a skoro tak to lek drogą pokarmową się nie wchłania i są wlewy dożylne. Ale lekarzem nie jestem.

Wet za to twierdzi,że clostridium zwykle normalnie bytuje w kale kota,ale wieksza ilość i/lub przy dodatkowym cośtamcośtam dopiero wywołuje problem i srakę :|

tabo10

Post » Wto kwi 11, 2023 13:16 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

15kotów - chcesz sama wdrożyć steryd kotce która ma biegunkę niewiadomego tła od tygodnia, jest kilka dni po kastracji i nie wiadomo jakie obecnie ma wyniki krwi?
To troszkę ryzykowne...
Jakkolwiek sama mam kilka kotów na sterydach i nie boję się ich bo częstokroć są niesamowitą pomocą i mam tego świadomość - to w przypadku Twojej kotki... Bałabym się.
Tym bardziej że steryd może dać chwilową poprawę, jak to steryd - ale jednocześnie może zamaskować narastanie problemu.
U niej najważniejsza jest ocena tego co się dzieje - powtórzenie badań krwi, obejrzenie kotki przez weta, ocena jej stanu, zmierzenie temperatury, wykluczenie podkrwawiania.
I być może steryd będzie wtedy jak najbardziej do wzięcia pod uwagę - ale w tej kolejnosci.
Bo jeśli kotka ma np. mimo wszystko pp (nie napisałaś jak ją wykluczyliście) czy kaliciwirozę czy inną zarazę podłapaną w lecznicy to podając steryd dobijesz ją i to w momencie gdy zaczyna czuć się lepiej.
Zamaskowanie objawów jesli np. podkrwawia może dać ten sam efekt.

Tym bardziej że to kotka po operacji, wycieńczona, niedożywiona.
Jej bardziej potrzebne sa kroplówki z aminokwasami i witaminami niż w tym momencie steryd (przed oceną stanu). Takie jest moje zdanie, przy całym moim docenieniu skuteczności sterydów odpowiednio zastosowanych.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Wto kwi 11, 2023 18:21 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

Spokojnie, przeczytałam ulotke od hedylonu (zawsze czytam każdy lek przed rozważeniem podawania) ilość skutków ubocznych mnie przeraziła. Zostawię to na potem. Kotka trafiła na szpitalik na obserwację na dobę, cały dzień dostawała kroplówkę z duphalite, morfo spróbujemy jutro, bo dziś był problem z aparatem. Wetka była b. pewna siebie, że dadzą radę zagęścić biegunkę i jutro zbiorą coś do badań. Nie bardzo wierzę, ale dam im się wykazać. Do tego mam drugą, stałą rezydentkę, tłuściutką i odrobaczoną w lutym z biegunką, zbieram materiał na flotację, może mają to samo. Biegunka jest tryskająca u dziczki dlatego mi najbardziej to a giardię wskazywało. Prędzej podamy fenbendazol w ciemno, niż od razu steryd. Dziś ładnie jadła, moim zdaniem widać jakieś działanie nifuroksemidu, a skoro ma działanie przeciwbakteryjnie to nas prowadzi w jakimś kierunku. Osobiście stosuję sterydy bardzo ostrożnie i prawie nigdy. Jej stan jest stabilny, gdyby nie ta chudość to nie byłoby problemu. Jutro ją odbiorę i będziemy myśleć dalej.
Tabo - dziękuję, ale boję się tego sterydu, a jej stan się poprawił wczoraj. Może będziemy musiały wrócić do tego, nie pokładam dużej wiary w wetce, ale dostaje żarełko dożylne i może badanie tej drugiej rozwikłają zagadkę.Dziekuję za informację że clostridium jest b. rzadkie.

15kotów

Post » Wto kwi 11, 2023 21:45 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

Absolutnie nie namawiam do sterydu. Napisałam tylko co u nas pomogło,ale kotka nie była po sterylizacji i najpierw wykluczano pasożyty,podano 3antybiotyki ,fenbendazol na Toxocarę Cati i ostatnim rzutem steryd,bo nic (pasty,Gastro maślan,probiotyki,kora wiązu itd.) nie zagęszczalo kupy. Tylko u nas celują w chłoniaka lub mocne IBD. Każdy przypadek inny,wiadomo.
Po wzmocnieniu dożylnym kota,zabierałabym szybko z lecznicy,bo tak osłabiona ma szansę jeszcze coś paskudnego podłapać:(

tabo10

Post » Śro kwi 12, 2023 22:04 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

Test na giardię wyszedł negatywny, we flotacji nic, ale ufac temu? Po pierwsze takie badania trzeba ponawiać, po drugie test był z biegunki, trochę zagęszczonej pastą. niby szybki test antygenowy, czuły i specyficzny kałowy Giardia ELISA jest wiarygodny. Jutro zaniosę 3 dniowe zbierane tej drugiej, może coś wyjdzie. Czego szukać i jak? Sprawdzać po kolei Campylobacter, Clostridium, Coli (wystarczyłaby enrofloksacyna), rzęsistek? Pomysły?

15kotów

Post » Śro kwi 12, 2023 22:36 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

Odrobaczyć ponownie. Szkoda kasy na testy,badanie pasożytów,bo i tak finalnie powiedzą Ci,że mogło nie być w próbce. Ja tak kupę kasy wtopiłam (590zł!),a i tak od nowa powtarzałam wszystko (odrobaczanie zwykłe +Procox na kokcydia) :(
Enrofloksacyna zadziała na E.Coli,więc szkoda badać.
Rzęsistek można zbadać,z biegunki najlepiej wychodzi ponoć. Był tu gdzieś wątek o rzęsistku.
viewtopic.php?f=1&t=215115&p=12714105#p12714105

tabo10

Post » Śro kwi 12, 2023 22:59 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

Tylko po jakim czasie i czym żeby było bezpiecznie i krzywdy nie zrobić? Profender zawiera 21,4 mg/ml emodepsydu i 85,8 mg/ml prazikwantelu. Może czym innym? Normalnie w takim stadzie odrobaczam aniprazolem,(fenbendazol i prazikantel) a cięzkie przypadki anemii na tle pasożytniczej advocatem, ale on przenika barierę krew - mózg i cukierki to nie są. Ale zdrowemu kotu nic po nim nie jest.

15kotów

Post » Czw kwi 13, 2023 6:01 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

A udało się pobrać krew do badań?
Zmierzyć temperaturę kotce?
Co wetka na temat jej bladości?
Mam jakieś dziwne wrażenie że nie dowiem się czym pp wykluczałyście ;)
I czy miała testy na FeLV i FIV.
Oczywiście, jest jakiś procent prawdopodobieństwa że za obecny problem odpowiadają pasożyty ale osobiście uważam że nie jest on dominujący jeśli chodzi o konieczność leczenia w ciemno na tym etapie.
Zdrowa, młoda kotka bez biegunki i z dobrymi wynikami krwi idzie na kastrację, wraca z silną biegunką na którą prawie nic nie działa, blednie w jej trakcie i bardzo chudnie w kilka dni.
W dodatku została odrobaczona tuż po zabiegu, owszem, to może spowodować rozbujanie się pierwotniaków - ale to nie trwa chwilę a kotka wtedy już biegunkę miała jak rozumiem, bo w innym wypadku po co fundowałabyś kotce taki zabieg tuż po operacji brzusznej?. Plus badania kału negatywne przy nasilonych objawach.
Sorry że znowu robię za adwokata diabła ;) trochę się z tym niekomfortowo czuję ale mam obawy że skupianie się na pasożytach to nie do końca dobra droga.
Można je wykluczać i brać pod uwagę a nawet powinno się ale jednocześnie z pozostałą diagnostyką.
Jednym z powikłań narkozy może być uszkodzenie trzustki w wyniku niedotlenienia. Jeden z objawów, jeśli dojdzie w przebiegu tego do zewnątrzywdzielniczej niewydolności - wycieńczająca, szybko wyniszczająca biegunka.
Stan zapalny wokół kikuta macicy też może powodować biegunki. Poprawa samopoczucia może wynikać z antybiotykoterapii która zaczyna działać.
No chyba że badania krwi pobrane, wetka uznała że temperaturę prawidłową trzyma, wcale nie jest taka blada, wygląda ok, ma tylko trochę biegunki.
Ty czekasz na wyniki krwi, jeśli nie wyjdą niepokojące to wtedy masz plan na taką sytuację.
To wtedy ok :)
Opieram się na tym co piszesz lub nie. A nie piszesz np. że krew poszła na badanie.
Jednak możliwe że wyciągam błędne wnioski :)

Oczywiście że możliwe jest że kotce rozbujała się jakaś bakteria w jelitach czy pierwotniak.
Po prostu uważam że u kota po operacji brzusznej, gdy pojawia się jakiś niepokojący objaw o takiej mocy (szczególnie powiązany z blednięciem) - podstawa to zdiagnozowanie przyczyny lub chociaż wykluczenie tych zagrażających życiu lub grożących poważnymi powikłaniami.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

[poprzednia][następna]