Kotowisko 2012 - Gdańsk Oliwa. Smutny początek sezonu

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lis 17, 2011 19:09 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa

No, może jeszcze jedną... Chyba damy radę z kasą :-) Teraz tą ładną z kotowiska, co ma stwierdzoną płeć i się mizia. Tylko ją będzie musiał TŻ złapać, a nie wiem, czy nie wniesie jutro o rozwód...
Co do reszty i provery, to nie wiem, czy sąsiedzi wykażą się jakąkolwiek inicjatywą. Ja na pewno nie będę latać i dawać tabletek temu stadu. Tam jest facet na emeryturze, dwie córki (w tym jedna po biologii) i żona pracująca. Na razie nawet nie widziałam się z nimi po tym liczeniu kotów. Z jednej strony wiem, że byłoby trzeba - bo wiadomo, bezdomność, rozrost stada, nieszczęście, a z drugiej strony krew mnie zalewa. Jak już powiedziałam, twarda baba jestem i naprawdę nie będę się rozczulać tym, co sobie sami pod drzwiami wyhodowali. Znam w Oliwie samotną babeczkę, która naprawdę nie ma kasy i karmi koty, ma 3 własne, od dawna obiecuję jej sterylki, ale nigdy nie zdążam na darmowe. Naprawdę, wolałabym jej pomóc. Tą sprawę zaczęłam, bo miałam nadzieję, że sąsiad się włączy, a tu...
A, tak sobie marudzę...

Mrata

Od: Pt cze 06, 2008 17:50

Post » Czw lis 17, 2011 19:44 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa

Spoko, nie wniesie ;) Mój jeździ dzisiaj cały wieczór z obcymi kotami do lecznicy i z powrotem, w moim zastępstwie, bo muszę być długo w pracy. Też nie jest zadowolony ;)
Obrazek

doro27

Od: Śro cze 15, 2011 15:34

Post » Czw lis 17, 2011 19:50 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa

To bardzo niedobrze, jeśli tak sprawa wygląda. Bo na wiosnę powiększenie stada murowane. Musisz to uświadomić tym ludziom. Przepraszam, wcale nie musisz, tylko możesz. Obawiam się, że Wasz wysiłek pójdzie na darmo... Im bardziej zagłębiam się w "ten temat", tym częściej szlag mnie trafia...
Obrazek

doro27

Post » Czw lis 17, 2011 20:22 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa

No, nie tak całkiem na marne - kota obok domu ciachnięta, śpiewająca wędrowniczka Biały Tyłek też, czyli wlaściwie działki czyste. Zostały jeszcze całkowite dzicze, takie, które widać tylko o świcie, omijają ludzi szerokim kołem, nie przychodzą do misek, kocą się nie wiadomo gdzie, nie wyprowadzają młodych i z każdym pokoleniem coraz bardziej przypominają żbiki - np już nie mają pręgów, tylko płowe futro...
A ludzie ? Co, nie wiedzą, że koty się rozmnażają ? Ich córka po biologii nie wie ?
Jeszcze jedna kocica i finito.

Mrata

Post » Czw lis 17, 2011 23:46 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa

"Śpiewająca wędrowniczka Biały Tyłek" :ryk:
Szalenie mi się podoba Twój styl nazywania kotów, tak trochę po indiańsku :D
Dobra, to które dni tygodnia Wam pasują? Napisz mi w smsie. Bo nie mam więcej zarezerwowanych terminów w zapasie. Jutro, jak będę odbierała śpiewaczkę, to zajrzę do zeszytu.
A propos córki po biologii - zauważyłam, że często im bardziej ludzie są wykształceni, tym bardziej są tępi (czytaj: kompletnie niewrażliwi na pewne sprawy). I to mnie za każdym razem bardzo smuci...
Obrazek

doro27

Post » Pt lis 18, 2011 8:58 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa

Wysłałam SMS z terminami !

Mrata

Post » Sob lis 19, 2011 18:04 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa

Słuchajcie, cuda listopadowe się dzieją !
Sąsiad dał 100 zł.
Sponsorka z miau 200 zł :1luvu:
Z bazarku mam 71 zł.
Czyli jest jeszcze na 4 kocice.
Fantów na bazarek duuuużo.
Z 10 szt jedna jest ciachnięta, a dwóch to bankowi faceci.
Zostało 7 sztuk, z czego 2 to bankowe kocice.
Ja myślę, że może by tak ciachać potem wszystko, co w klatkę wlezie ?

Mrata

Post » Pon lis 21, 2011 11:35 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa. Cud listopadowy !

Cały przyszły tydzień nie ma dr Ulewicza, a dr Zaleski jest zawalony operacjami. Najbliższy wolny termin to 01.12 i mogą być nawet 3 sztuki. Nie wiem tylko, czy nie będzie za zimno.
Jest jeszcze dr Łukuć na Redłowie (mpacz bardzo poleca) i można zrobić w każdy dzień w tym tygodniu, nawet 2 lub 3 sztuki naraz, tylko trzeba rano kotki zawieźć na Redłowo. Następnego dnia po zabiegu mpacz może kotkę z Redłowa przywieźć i wypuścić w Oliwie.
Trzeba korzystać póki jest w miarę ciepło.
Obrazek

doro27

Post » Pon lis 21, 2011 16:18 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa. Cud listopadowy !

Czyli 23.XI. byłby Łukuć. Pytania:
- Czy wcześniej trzeba się umawiać (nr telefonu poproszę)
- od której czynny jest gabinet ?
- gdzie on dokładnie jest ?
- jaki koszt sterylki ? a kocur po ile ?
- czy mpacz zmieści do samochodu klatkę a jeśli nie, to czy przełoży u weta koty z klatki do kontenera ?
- gdzie zostawi klatkę ?

Logistykę powinnam skończyć, a nie jakąś tam badziewną psychologię...

Mrata

Post » Pon lis 21, 2011 23:08 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa. Cud listopadowy !

Dopytam jutro rano Monikę i odpiszę. Ona regularnie jeździ do Łukucia. On akurat sterylizuje nacinając brzuszki, ale Monika go bardzo poleca - nigdy nie było komplikacji.
Jeśli będą przynajmniej 2 kocice od Was to policzy za 100zł. On przyjmuje pacjentów do 14ej, a potem robi zabiegi, więc specjalnie nie trzeba się umawiać.
A nie szkoda kasy, żeby kastrować kocury?
Chcecie złapać do klatki kilka sztuk i tak transportować? A nie da się łapać po jednej i "przeganiać do transportera"? Zapakować ze 4 sztuki, a jak się okaże, że część to kocury, to najwyżej posiedzą w kontenerze.
Mpacz przywiezie następnego dnia koty po zabiegu w kontenerach, a złożoną klatkę zostawi u Agaty. Mpacz ma VW Caddy, więc mieści dużo kotów ;)
Obrazek

doro27

Post » Wto lis 22, 2011 4:12 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa. Cud listopadowy !

Monia ma kotowóz :D
Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. E. Zola

KaleidoStar

Od: Nie mar 21, 2010 14:00

Post » Wto lis 22, 2011 11:47 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa. Cud listopadowy !

Chyba jednak lepiej będzie na 1 grudnia. Myślę, że jeszcze będzie na tyle ciepło, że nic im się nie stanie. Nie wiem, ale jakoś to cięcie brzuszne... I TŻ protestuje, że po Redłowach nie będzie się szlajał.

Mrata

Post » Wto lis 22, 2011 19:53 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa. Cud listopadowy !

Co do sterylek, ja tu w Gdyni korzystam głównie z Łukucia i Kasprzyka.
Łukuć robi brzuszkiem, ale b. małe cięcia, błyskawicznie się goją, dotychczas nie miałam żadnych komplikacji, liczy po 100zł jeśli mamy min. 4 szt. w mies., 70zł jeśli powyżej 10szt. w mies., w listopadzie mamy już 4 zrobione, więc jest już te 100zł. W grudniu pewnie też bez problemu będzie.
Nie trzeba się z dziczkami wczesniej umawiać, ale trzeba je dowieźć w miarę rano tak do 11.00 na ogół, wtedy on gdzieś w ciągu dnia zdąży je zrobić. Czynne jest 9.00-14.00 16.00-19.00.

Kasprzyk robi boczkiem, mniejsze ilości 130zł /szt. w tej cenie jest przetrzymanie dobę w lecznicy w boksie, przy większych ilościach można się dogadać na zniżkę od tej ceny.
U Kasprzyka robiłam mniej, ale komplikacji też nigdy nie było.
Też nie trzeba się specjalnie umawiać, trzeba dzwonić jak się ma już kota, zwykle będzie miał zabieg w ciągu doby.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Śro lis 23, 2011 7:55 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa. Cud listopadowy !

No cóż, i tak dziś nie możemy - pozostaje 1. grudzień. Podobno ma być jeszcze ciepło. Doro,czy zarezerwujesz Ulewicza, czy ja mam dzwonić ?

Mrata

Post » Śro lis 23, 2011 12:21 Re: Kotowisko 2011 - Gdańsk Oliwa. Cud listopadowy !

Tak, jak pisałam wcześniej, na 01.12 na Elbląskiej są zarezerwowane 3 sztuki. Wszystkie mogą być dla Was.
Obrazek

doro27

[poprzednia][następna]