KOTY MAIN COON

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto cze 08, 2010 7:15 Re: KOTY MAIN COON

Wojtku, przepraszam, to była prowokacja.
Bardzo się cieszę, że nie miałam racji. Niestety Twoje milczenie tak wyglądało, to się na miau zdarza :(
Hodujesz zwierzęta od prawie pół wieku :P ?
Życzę Wam wiele radości z posiadania rasowej koteczki i wielu sukcesów wystawowych :piwa:
Obrazek
Obrazek

kirke18

Od: Pt mar 31, 2006 10:17

Post » Wto cze 08, 2010 7:25 Re: KOTY MAIN COON

Jeśli chodzi o konkurencję to ja napiszę Ci tak-chodzi raczej o niedodawanie sobie pracy.
Inaczej mówiąc chodzi o wyciąganie puchatych długowłosych i półdługowłosych kotów ze schroniska .
Tutaj na miau naprawdę często gęsto się zdarza że przychodzą ludzie którzy kryją bez planu hodowlanego, bez licencji, "byle czym" byle pieniądze z zakupu się zwróciły*.I dziwią się że się tepi pseudochodowle.
MCO to niesamowite koty
Ja moją Gabę nazywam szefową :) stada :)

*a często gęsto są to niskie kwoty bo rodowód mieli dziadkowie kota zakupionego, jesli wogóle istniał.
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Wto cze 08, 2010 8:07 Re: KOTY MAIN COON

Wojtku,

Na stronie hodowli Masada, z której kupiłeś kotkę, w dziale kocięta, widnieje taki tekst:

Kocięta opuszczają hodowlę między 13 a 15 tyg. życia z rodowodem i książeczką zdrowia ( dwukrotnie zaszczepione i odrobaczone). Kocięta nie przeznaczone do hodowli czyli " na kolanka" będą wykastrowane/wysterylizowane. Maluszki są samodzielne , nauczone korzystania z kuwety i drapaka. Nowym właścicielom zawsze służymy pomocą i radą .

(pogrubienie moje)

I to powinna być prawda.

Czy zwracałeś się do hodowcy ze szczegółowymi pytaniami na temat założenia własnej hodowli? Jeśli nie, zrób to. Zawsze pierwszą osobą do pomocy dla młodego hodowcy powinna być osoba, która sprzedała kota z prawem do hodowli.

Niech hodowca powie Ci, na jakie choroby są przebadani rodzice Twojej kotki. Niech opowie Ci, jak się zachowuje jej matka w rui, w czasie ciąży. Jak rodzi, jak się opiekuje kociętami. Te cechy często przechodzą z matki na córkę.

Zapisz się do jakiegoś klubu i zabierz kotkę na wystawę. Posłuchaj opinii sędziów i innych hodowców. Dowiedz się czegoś więcej o rasie.

Potem podlicz koszty, zrób kalkulację, ile jeszcze wydasz na krycie, ciążę i poród (musisz przewidzieć dodatkowy fundusz na nieprzewidziane wypadki!) i zastanów się, czy nadal chcesz się w to pakować i czy Cię na to stać.

Hodowcy z prawdziwego zdarzenia, pasjonaci, nie zwalczają konkurencji. Przeciwnie, czasem trochę nam brakuje kolejnego hodowcy - pasjonata, z którym możnaby prowadzić wspólną linię hodowlaną, dążyć do wspólnych celów. Ale mamy świadomość tego, jak trudnym i często niewdzięcznym zadaniem jest hodowla, jak wielkimi kosztami i wyrzeczeniami są okupione sukcesy i radości z kociąt.

Nie ma dokładnej statystyki na ten temat, ale ktoś kiedyś policzył zgrubnie, że prawie połowa hodowli kończy swoją karierę na pierwszym miocie. Właśnie dlatego, że przekonują się, że to wcale nie jest łatwe i bezproblemowe zajęcie. Hodowca powinien mieć mnóstwo czasu, cierpliwości, nerwy ze stali i stałe źródło utrzymania, pozwalające na finansowanie kosztownego hobby.

Aha, i dobrego weterynarza. A o takiego też czasem niełatwo...
Permanentny brak czasu...

Atka

Od: Wto maja 20, 2003 11:31

Post » Śro cze 09, 2010 15:56 Re: KOTY MAIN COON

Witam.
Dzięki Kirke za dobre slowo chciałbym się jeszcze dowiedziec jaka powinna byc prawidłowa waga mojej kotki przypominam ze ma prawie 7 miesięcy?

Pozdrawiam Wojtek

WOJTEKSIWY

Od: Czw cze 03, 2010 22:33

Post » Czw cze 10, 2010 15:35 Re: KOTY MAIN COON

Witam.
Poradzcie mi próbuję zalogowac sie na forum miaukunowo i mówią mi że muszę podac przydomek hodowli jak ja jej nie prowadzę a mam maine coon-kę z rodowodem.

Pozdrawiam Wojtek

WOJTEKSIWY

Post » Czw cze 10, 2010 17:13 Re: KOTY MAIN COON

Tam są dwie ankiety, dla hodowców i dla zwykłych użytkowników. Ciebie dotyczy ta druga, podajesz przydomek hodowli z której pochodzi Twoja kotka. Na pewno znajdziesz tam wiele odpowiedzi na temat pielęgnacji i żywienia :)
Ale uprzedzam, że podejście do zakładania hodowli przez osoby niedoświadczone jest podobne to tego co czytałeś na tym forum.
Obrazek

15pietro

Od: Śro kwi 23, 2008 20:51

Post » Sob cze 12, 2010 8:28 Re: KOTY MAIN COON

czesc Atka.

zanim napisałem ten post oczywiście najpierw kontaktowałem się email-em z hodowcą od której kupiłem kotke ale nie odpowiadała mi ale na szczeście pózniej wszystko się wyjaśniło to znaczy była bardzo zajęta i zmęczona bo własnie''odbierała porod'' swojej kotki i bylą kompletnie wyczerpana ponieważ jak mi powiedziała nie spala cała noc a kotka i tak urodziła po południu tak wiec jak widzisz potwierdzają sie niektóre Wasze zyczliwe uwagi co do obowiazkow hodowlanych ale wszystko szcześliwie sie skonczyło i kotka urodziła 3 slicznych kociąt.Oczywiscie ze podstawowym żródłem informacji powinna być osoba od której kupiłem kotkę ale myslę ze nie ma w tym nic złego ze próbuję dowiedziec się jeszcze coś wiecej od innych hodowcow,poniwaz problemów jest pewnie tyle że nie w każdej hodowli wszystkie one akurat się zdarzaja i dobrze znać zdanie rownież innych.Jakby na potwierdzenie tego mam kilka pytań jezeli mogę ;ile powinna wynosić prawidłowa waga mojej maine coon-ki ma ona 7miesiecu i przestawiłem ją na żywienie metoda BARF chyba juz skutecznie i bezproblemowo
przepraszam za naiwne pytanie ale w takie upały jak ostatnio straciła apetyt i jest to chyba normalne ale powidzcie mi co nalezy wtedy kotce dawac myslę że coś lekkostrawnego ?
Wychodzenie z kotka na podwórze to uwierzcir mi sama radosc oczywiscie na smyczy sle jak ona sie naturalnie zachowuje to sama rozkosz oglądac zapewniam.

Pozdrawiam WOJTEK

WOJTEKSIWY

Post » Sob cze 12, 2010 8:58 Re: KOTY MAIN COON

Co do wagi kotki, to żadnych konkretnych norm nie ma, wszystko zależy od wielkości i budowy kotki. Ważniejsze, czy nie jest wychudzona lub odwrotnie (choć w tym wieku raczej zdarzają się chudzielce niż koty utuczone, ona jeszcze rośnie). Jeśli jest ładnie umięśniona, kości nie sterczą to OK.

Zupełnie inna sprawa, że gdyby miała być kotką hodowlaną, duże rozmiary są zaletą, ale w wieku 7 miesięcy trudno jeszcze powiedzieć, jak duży będzie kot. Niektóre MCO rosną szybko jako kociaki i "wyhamowują" już w wieku ok. 8 miesięcy (choć raczej rosną jeszcze przynajmniej do roku), inne odwrotnie, rosną wolniej, ale długo. Moje koty np. były w tym wieku nieduże w porównaniu z rówieśnikami, a wyrosły bardzo przyzwoicie.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Nie cze 13, 2010 7:58 Re: KOTY MAIN COON

Dodam jeszcze, że waga kota to znów coś, co zależy od rodziców. Jak będziesz znów rozmawiał z hodowczynią Twojej kotki, zapytaj, ile ważą rodzice. Jeśli oboje są mali, Twoja kotka duża nie będzie, jeśli oboje są duzi, powinna być spora. Jeśli jedno jest takie, a drugie siakie ;), to trochę bardziej loteryjka.

Oczywiście pamietaj o dymorfizmie płciowym, który akurat u MCO jest znaczny. "Mała" kotka ma 4-5kg, "duża" 6-7, podczas gdy "mały" kocur ma około 7kg, a "duży" około 10, a czasem to i 12 ;)
Permanentny brak czasu...

Atka

Od: Wto maja 20, 2003 11:31

Post » Pt lip 16, 2010 17:41 Re: KOTY MAIN COON

Witam.
Podrzuccie mi jakiś gotowy przepis ze spiruliną,czy tran z dorsza to to samo co olej ile podawac kropelek żelaza na 1,5 kg karmy?
Pozdrawiam Wojtek

WOJTEKSIWY

[poprzednia]