Po co podpisujecie umowę adopcyjną?? SENIORKU znajdę Cię..

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob lut 13, 2010 22:23 Re: Po co podpisujecie umowę adopcyjną?? SENIORKU znajdę Cię..

hop :!:

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Sob lut 13, 2010 22:37 Re: Po co podpisujecie umowę adopcyjną?? SENIORKU znajdę Cię..

Próbuje powiedzieć, że nie wszystkie zapisy w umowie adopcyjnej są do wyegzekwowania, a nie to, że jest ona zupełnie bez sensu.

Marzena, dyskusji na temat umów adopcyjnych (na marginesie, dokument powinien się nazywać "umowa o nieodpłatne przekazanie kota") na tym forum było już kilka.

To, że prawo jest takie a nie inne - nic na to nie poradzę. Może nam się podobać albo nie ale na to nie mamy wpływu.

Jestem hodowcą, więc muszę wiedzieć, czy zapisy w umowie sprzedaży kota są do wyezgekwowania czy nie. Nie zmienia to faktu, że takie zapisy w umowie mam.
Ja mam możliwość wyboru z kim podpisuję umowę, Ty - nie miałaś, bo kot był wzięty z ulicy a dokument powstał po fakcie.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Sob lut 13, 2010 23:11 Re: Po co podpisujecie umowę adopcyjną?? SENIORKU znajdę Cię..

MariaD pisze:Próbuje powiedzieć, że nie wszystkie zapisy w umowie adopcyjnej są do wyegzekwowania, a nie to, że jest ona zupełnie bez sensu.

Marzena, dyskusji na temat umów adopcyjnych (na marginesie, dokument powinien się nazywać "umowa o nieodpłatne przekazanie kota") na tym forum było już kilka.

To, że prawo jest takie a nie inne - nic na to nie poradzę. Może nam się podobać albo nie ale na to nie mamy wpływu.

Jestem hodowcą, więc muszę wiedzieć, czy zapisy w umowie sprzedaży kota są do wyezgekwowania czy nie. Nie zmienia to faktu, że takie zapisy w umowie mam.
Ja mam możliwość wyboru z kim podpisuję umowę, Ty - nie miałaś, bo kot był wzięty z ulicy a dokument powstał po fakcie.

Więc po co właściwie ta szopka z umową adopcyjną (lub o nieodpłatne przekazanie kota)? Po co w ogóle te umowy?

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Sob lut 13, 2010 23:23 Re: Po co podpisujecie umowę adopcyjną?? SENIORKU znajdę Cię..

vega36 pisze:Więc po co właściwie ta szopka z umową adopcyjną (lub o nieodpłatne przekazanie kota)? Po co w ogóle te umowy?

Próbuje powiedzieć, że nie wszystkie zapisy w umowie adopcyjnej są do wyegzekwowania, a nie to, że jest ona zupełnie bez sensu.

Nie czytacie dokładnie?

Nie jest do wyegzekwowania to o co chodzi głownie Marzenie - obowiązek kontaktów.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Sob lut 13, 2010 23:34 Re: Po co podpisujecie umowę adopcyjną?? SENIORKU znajdę Cię..

Minie chodzi o kontakty w tym momencie. Mi chodzi o uzyskanie informacji czy ten kot żyje i gdzie jest, czy jest zdrowy.
może nie napisałam tego jasno, ale to jest teraz moim celem.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*),Belcia(*),Krzysiek!(*),Czunia(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Sob lut 13, 2010 23:35 Re: Po co podpisujecie umowę adopcyjną?? SENIORKU znajdę Cię..

MariaD pisze:
vega36 pisze:Więc po co właściwie ta szopka z umową adopcyjną (lub o nieodpłatne przekazanie kota)? Po co w ogóle te umowy?

Nie czytacie dokładnie?

Nie jest do wyegzekwowania to o co chodzi głownie Marzenie - obowiązek kontaktów.

To co chcesz osiągnąć podpisując umowę adopcyjną i jednocześnie co możesz wyegzekwować mając tę umowę?
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*),Belcia(*),Krzysiek!(*),Czunia(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Nie lut 14, 2010 1:26 Re: Po co podpisujecie umowę adopcyjną?? SENIORKU znajdę Cię..

Marzenia11 pisze:
MariaD pisze:

Nie czytacie dokładnie?

To co chcesz osiągnąć podpisując umowę adopcyjną i jednocześnie co możesz wyegzekwować mając tę umowę?

I w jaki sposób?

vega013

Post » Nie lut 14, 2010 11:32 Re: Po co podpisujecie umowę adopcyjną?? SENIORKU znajdę Cię..

Dla zainteresowanych i trzymających kciuki: matka już nie odbiera ode mnie telefonów, córeczka napisała emaila, że jeśli tak dalej będę wydzwaniać to kot trafi do schroniska.
Ciągle nic nie wiem. Mimo prośby o przesłanie zdjęcia kota zrobionego aparatem foto z aktualną datą, emailem bądź mms, nie dostałam go.

Będę działać. Niezależnie od braku mocy prawnej umowy adopcyjnej każdego kto bierze zwierzaka obowiązuje Ustawa o Ochronie Praw Zwierząt. I tym tropem zamierzam pójść.

Marzenia11

Post » Nie lut 14, 2010 14:10 Re: Po co podpisujecie umowę adopcyjną?? SENIORKU znajdę Cię..

Skontaktowałam się z wetem, ktory jest członkiem zarządu TOZ.
Już wiem co robić.
Już wiem jak powinny brzmieć zapisy w umowei adopcyjnej, aby wszystkie były mozliwe do wyegzekwowania.
Wiem, że nawet z taką umową, ktorą podpisałam, mogę zrobić wiele i jest ona zobowiązująca.

Nie wiem tylko, czy jeszcze kiedykolwiek wyadoptuję jakiegoś kota... bo chyba już zaden domek nie będzie spelniał moich w tym momencie nadwrażliwie wyśrubowanych kryteriów..

Marzenia11

Post » Nie lut 14, 2010 15:01 Re: Po co podpisujecie umowę adopcyjną?? SENIORKU znajdę Cię..

To ja poproszę marzenia11 o mailowa konsultację na temat umów.
Rozumiem jak bardzo się martwisz.
Legnica

Post » Nie lut 14, 2010 16:06 Re: Po co podpisujecie umowę adopcyjną?? SENIORKU znajdę Cię..

Marzenia11 pisze:Skontaktowałam się z wetem, ktory jest członkiem zarządu TOZ.
Już wiem co robić.
Już wiem jak powinny brzmieć zapisy w umowei adopcyjnej, aby wszystkie były mozliwe do wyegzekwowania.
Wiem, że nawet z taką umową, ktorą podpisałam, mogę zrobić wiele i jest ona zobowiązująca..

Jeżeli potrzebujesz pomocy, wystarczy słowo...

vega013

Post » Pon lut 15, 2010 6:59 Re: Po co podpisujecie umowę adopcyjną?? SENIORKU znajdę Cię..

Marzenia11 pisze:Dla zainteresowanych i trzymających kciuki: matka już nie odbiera ode mnie telefonów, córeczka napisała emaila, że jeśli tak dalej będę wydzwaniać to kot trafi do schroniska.

nie ma jak wyadoptowac kota milosnikowi zwierzat :twisted:

co za chamstwo, co za DNO

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Pt lut 19, 2010 11:01 Re: Po co podpisujecie umowę adopcyjną?? SENIORKU znajdę Cię..

Z chęcią dowiedziałabym się czegos więcej na temat zapisów w umowie adopcyjnej - jesli mozesz, daj prosze znac na pw.
Co do mozliwosci egzekwowania - mozna, niekoniecznie podstawą musi byc sama umowa, maile też mogą być materiałem dowodowym

Never

Od: Czw lis 29, 2007 23:22

Post » Pt lut 19, 2010 14:30 Re: Po co podpisujecie umowę adopcyjną?? SENIORKU znajdę Cię..

Większośc z nas zdaje sobie sprawę, że umowa adopcyjna tylko w niewielkim zakresie chroni interesy kota i osoby wydającej. tak naprawdę większośc z nas kieruje się intuicją, pierwszym wrażeniem, wnioskami wyciąganymi z odpowiedzi na zadawane pytania. Umowa jest jedynie dopełnieniem, jeżeli wszystko inne "pasuje". Nie miałaś takiego wyboru-pewnie gdybyś miała, to dziewczyna nie spodobałaby ci się i kota byś nie wydała. Ale czasem po prostu są tzw wypadki przy pracy.
Może napisz do niej ostatniego maila czy smsa z wyjaśnieniem, że nie chcesz sie jej pakować w życie, ale zawsze sprawdzasz, jak sie czuje wydany przez ciebie kot w nowym domu. I tak uzyskasz wiragodną informację w tej sprawie, to dasz jej spokój. A jeżeli nie, to będziesz zmuszona uzyskać te informacje w inny, bardziej formalny sposób. . Zasugeruj jej może, że jeżeli nie chce cię informować o kocie, to może woli go oddać i będzie miała problem i ciebie z głowy. Tylko musisz się bardzo postarać, by to nie było napastliwe, czy obraźliwe, bo zdaje się masz takie tendencje :wink:

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Pt lut 19, 2010 14:38 Re: Po co podpisujecie umowę adopcyjną?? SENIORKU znajdę Cię..

Legnica pisze:To ja poproszę marzenia11 o mailowa konsultację na temat umów.
Rozumiem jak bardzo się martwisz.

czy ja też mogę poprosić na pw? chciałabym przerobić naszą troszkę sensowniej żeby mieć większy spokój nawet jeśli domek wyda mi się cacy... będę wdzięczna...
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Zapraszam na bazarek Kotów i Spółki :) http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=20&t=144346

Poddasze

Od: Śro sty 18, 2006 19:07

[poprzednia][następna]