Czy odrobaczanie może zabić kociaka?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lis 23, 2014 16:30 Re: Czy odrobaczanie może zabić kociaka?

rafalszot pisze:Po 7 godzinach walki o życie o godzinie 20:45 odeszła siska. :(
Strasznie żal kota, właścielom smutno a weterynarz?
Najważniejsze, że kasa za odrobaczenie a potem leczenie wpłynęła ?!

Saraa

Od: Śro kwi 13, 2005 15:46

Post » Czw mar 12, 2015 16:14 Re: Czy odrobaczanie może zabić kociaka?

Witam wszystkich! To mój pierwszy post na forum, dotyczy bezdomnego rudzielca, którego od miesiąca dokarmiam. Tydzień temu zauważyłam, że kocina dziwnie kaszle :-x , tak jakby chciała wypluć kłaczka. Dodawałam mu pastę odkłaczającą do karmy, ale po kilku dniach stwierdziłam, że nie ma poprawy. Chłopak ma wilczy apetyt, jest żywy, wesoły, chce się bawić. Może być zarobaczony, ma wzdęty brzuszek. Nie wiem, czy kiedykolwiek był odrobaczany. Wet dał mi tabletkę cestal cat i kazał podać ją od razu, ale wiem, że przy podejrzeniu silnego zarobaczenia należy truć robale stopniowo. Pytałam weta, co mam zrobić w tej sytuacji, a on stwierdził, że cała tableta na pewno mu nie zaszkodzi. Ale ja się boję podać od razu całą dawkę, dlatego proszę Was o radę -wstępnie podzieliłam cestal na 3 części, kupiłam parafinę. Nie wiem, czy dobrze zrobię dzieląc kurację na 3 dni :?: . Kot ma ok. 1,5 roku, jest dość drobny, może ważyć ok. 2,5-3 kg - tak na oko, bo nie mam możliwości go zważyć.

Kolunia

Od: Czw mar 12, 2015 16:03

Post » Czw mar 12, 2015 21:02 Re: Czy odrobaczanie może zabić kociaka?

Bardzo dobrze robisz.
Tabletka Cestal jest na 4 kg masy ciała.
Po podaniu tej 1/3 tabletki po kilku godzinach daj parafinę.
Powtórz odrobaczanie po ok 10-12 dniach, ale ja bym wtedy też nie dala całej tabletki od razu, tylko po połowie przez 2 dni.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Czw mar 12, 2015 22:11 Re: Czy odrobaczanie może zabić kociaka?

Dziękuję za odpowiedź. W takim razie spróbuję mu jutro lub w sobotę podać (o ile się uda w ogóle) 1 część tabletki. Parafinę mam przygotowaną, ale kurczę, boję się, że po tych paru godzinach się nie zjawi, bo czasem znika i nie ma go kilka dni.

Kolunia

Post » Pt mar 13, 2015 8:49 Re: Czy odrobaczanie może zabić kociaka?

Bardzo praktyczny jest Fenbenat.
Sypie się do jedzenia, jest bez smaku, można dać dowolnie małą ilość (jest duża tolerancja na kg mc, od 0,25g do 0,5 g więc nie ma możliwości przedawkować). I jest tani. Trzeba kupować przez weta.
Napisz do Jana, ona ma bardzo duże doświadczenie w obsłudze dziczków.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Pt mar 13, 2015 8:57 Re: Czy odrobaczanie może zabić kociaka?

Nie znam kota który dobrowolnie zje cestal w żarciu. Chyba że możesz mu podać dopyszcznie. Fenbenat jest ok.
No i jak kocur bezdomy to złapać i wykastrować jeśli jajeczny :ok:
Natalka [*] 17 lipca 2008, Sokółka [*] 22 lipca 2016 , Sierżant [*] 5 grudnia 2016 , Buras [*] 14 grudnia 2018, Agrest [*] 21 października 2019, Bura [*] 15 stycznia 2020, Skarpetka [*] 11 marca 2021, Merida [*] 7 stycznia 2023, Królewna [*] 21 lutego 2023, Colin [*] 27 maja 2023, Szuma [*] 19 lutego 2024, Pusia [*] 3 października 2024, Alan [*] 17 października 2024
Oddam starsze książki szkolne i akademickie
Wypożyczalnia łapacza - klatki-łapki i bytowe itp

piotr568

Od: Czw sie 30, 2007 17:42

Post » Pt mar 13, 2015 9:00 Re: Czy odrobaczanie może zabić kociaka?

Cestal jest bardzo gorzki i sam dobrowolnie raczej go nie zje. Dlatego dobrze jest go w coś schowć (np. w środek kawałka niedużego mięsa), może da się oszukać i sam zje.
Najlepiej jednak jest podać samemu głęboko do pyszczka, oczywiście też w czymś zamaskowany (cienki plasterek mięsa, pasztecik albo masło).
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Nie mar 15, 2015 15:30 Re: Czy odrobaczanie może zabić kociaka?

Dzięki za wszystkie rady. Kawałeczkami tabletki naszpikowałam koci pasztecik i po kilku minutach sprawdziłam - miseczka wyczyszczona, nie zauważyłam resztek cestalu. Chyba zjadł :catmilk: :201421 . Teraz tylko czekam, aż się pojawi, żeby mu podać tę parafinę, ale na razie go nie widzę :( . Rudy jest oswojony, kiedyś miał dom. Słyszałam, że jego pani się wyprowadziła. Na początku myślałam, że zostawiła kota, ale podobno wzięła go do nowego domu, ale on zwiał i wrócił na nasze osiedle. Obok naszego blogu żyje kila dokarmianych dziczków, ale chyba nie akceptują Rudego i nie dopuszczają go do jedzenia. On trzyma się z dala od niech. Dzisiaj kocina miała ślady ugryzienia na uchu :cry: . Dzikuski już się zorientowały, że go dokarmiam i czasem przychodzą i mu przeszkadzają w jedzeniu :evil:. Nie są zainteresowane żarełkiem, tylko drażnieniem Rudego :201470 . Próbowałam go zabrać do weta, ale po kilku próbach załadowania koty do transportera, dałam spokój. I akurat wtedy chyba mu to wyszło na dobre, bo wet z pewnością by mu zaaplikował całą dawkę odrobaczacza.

Kolunia

Post » Nie mar 15, 2015 17:16 Re: Czy odrobaczanie może zabić kociaka?

Dobrze, że się nim zaopiekowałaś, bo domowe koty nie mają szans z dzikunami. Nie umieją walczyć o siebie, a jak już walczą to kończy się to śladami przegranej walki.
Ja kiedyś wyciągnełam ze schroniska kotka, który pozostał na ulicy po śmierci swojego opiekuna. Ktoś oddał go do schroniska, skąd kocina uciekł i wrócił do swojego domu. Niestety walki z dziczkami skończyły się dla niego dramatycznie, bo został zakażony FIV. Potem trafił znowu do schronu, gdzie pracownicy bali się go, bo się zarażą...........
Na szczęście udało się go zabrać i jeszcze kilka miesięcy sobie pożył. Był cudnym, madrym kotem.
Wiatrusia [*] 27.09.2012 r. Kacperek [*] 02.12.2016 r.
Filemonek [*] 31.03.2017 r.

EVA2406

Od: Pt lip 27, 2007 13:47

Post » Nie mar 15, 2015 19:22 Re: Czy odrobaczanie może zabić kociaka?

Rudzinka jest bezdomna podobno od sierpnia zeszłego roku, wcześniej go widywałam, ale myślałam, że jet jednym z dzikusków. Pod moją klatkę przyszedł pod koniec stycznia, utykał na łapkę. Zaczęłam go dokarmiać. Po ok. 2 tyg zniknął na dłużej, bałam się, że już nie wróci, aż tu nagle słyszę miauczenie i widzę rudą facjatę :-). Teraz często śpi pod schodami, ma tam sianko. Boję się o niego. Na razie chcę go odrobaczyć i myślę, co dalej. Wzięłabym go, ale mam już 1 kota, maleńkie mieszkanie bez możliwości kwarantanny i męża, którego długo namawiałam na 1 sztukę futra ;-). Obawiam się, że kot rudy nie wytrzymałby w mieszkaniu, to chyba typ wędrownika, z centrum miasta nawiał. Kot wychodzący u mnie odpada. No to się rozpisałam nie na temat. Młodzieniec już dostał parafinę, mam nadzieję, że uda mi się go odrobaczyć i nie zatruć.

Kolunia

Post » Nie mar 15, 2015 20:08 Re: Czy odrobaczanie może zabić kociaka?

Spróbuj popracować nad mężem ;). Powiedz, że dwa koty znacznie lepiej się chowają niż jeden, co jest oczywiściew prawdą. Szczególnie jesli domowników nie ma prawie cały dzioeń, to jeden kot może dostać choroby sierocej, a jak są dwa jest im znacznie raźniej. Jeśli kot był domowy, to przyzwyczai się do domku niewychodzącego i będzie wdzięczny, że nie musi walczyć z dzikuskami. Doceni ciepły kącik i pełną miseczkę.
Wiatrusia [*] 27.09.2012 r. Kacperek [*] 02.12.2016 r.
Filemonek [*] 31.03.2017 r.

EVA2406

Od: Pt lip 27, 2007 13:47

Post » Śro sie 12, 2015 10:15 Re: Czy odrobaczanie może zabić kociaka?

Niechce zakładać nowegotematu więc zapytam tutaj. Dostałem wczoraj duzą białą tabletke Panacur 250mg,wet polecił podawać 1/3 przez 3 dni. Czy niewydaje sie wam ze to zbyt duża dawka dla 1,5kg kociaka?Może powinienem podać mniejszą dawkena pierwsze odrobaczanie.

kudlaty88

Od: Śro lip 07, 2010 20:11

Post » Śro sie 12, 2015 10:19 Re: Czy odrobaczanie może zabić kociaka?

Dawka jest 1 tabletkę na każde 5 kg m.c., przez trzy kolejne dni, także wszystko ok.
Tylko koniecznie pilnuj czy kociak się wypróżni w ciągu kilku godzin i jak nie podaj olej parafinowy w dawce 1ml/1kg- kilka razy co kilka godzin do wypróżnienia.
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Śro sie 12, 2015 10:37 Re: Czy odrobaczanie może zabić kociaka?

Ok dzieki śliczne,właśnie podałem lek i czekam na kupke :P

kudlaty88

Post » Śro sie 12, 2015 11:14 Re: Czy odrobaczanie może zabić kociaka?

Jeszcze jedno pytanie przy odrobaczaniu nie zaszkodzi mleko?
Mały opił się przed podaniem tabletki,wody weźmie pyszczek i odchodzi od miski a przy tych upałach troche strach że sie odwodni więc podaje mu mleczko.

kudlaty88

[poprzednia][następna]