» Sob paź 22, 2016 10:29
Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6
I u nas długo nie nacieszyłam się tym, że koty jedzą.
Kotka ostatnio je jeszcze mniej niż do tej pory, znowu traci na wadze (a kotka śpi 23h/dobę, resztę czasu spędza na ugniataniu mnie łapkami i ew. zabawą w polowanie, ale to jest aktywność bardzo mała, zabawy u niej są głównie na leżąco) - co prawda, nieznacznie traci, ale biorąc pod uwagę jej "aktywny" tryb życia na nowo się niepokoję. Zje parę suszków na krzyż, z mokrej wypija wodę. I nieważne teraz, czy jest to Gourmet, Miamor, Porta (którymi się ratowałam zawsze, gdy nie chciała jeść), czy Applaws, Animonda, Petite Couisine, CFF i inne... Po prostu nie zje i już. Pije dużo wody, ale je naprawdę tyle, by przetrwać... Mam straszny problem, bo nie wiem, co obecnie teraz zamówić, by zjadła - skoro te karmy, które jadła ochoczo już są niedobre, to sama nie wiem...
Kocur również wybrzydza, wiem że w domu mają z nim problem, bo odrzucił już CFF oraz Granatapet. Filetówki jadł, ale większego zachwytu nigdy nie było - jadł, bo inaczej kotka by mu zjadła, teraz nie ma kotki, nie ma kto go motywować. Obecnie je tyle, by nie chodzić głodnym. Niedawno wet wykrył u kota (oprócz zaawansowanego hcm) chore nerki, wiec brak apetytu stawiam na chorobę (bo kocur zawsze był strasznym głodomorem, zjadłby konia z kopytami) oraz brak konkurencji do miski. NIemniej jednak martwi mnie on również. To kot, który ciągle jest w ruchu, szybko spala energię, jest kotem ogromnym i mocno puchatym, ale waży bardzo mało, zawsze wet powtarza, że kot waży za mało - ale co ja poradzę, że on spala i obecnie wybrzydza...
Nie wiem, co by mu tym razem przypasowało. Bardzo lubi tuńczyka, ale niestety nawet takie karmy są dla niego bez smaku. Za to suche chrupie chętnie.
Co mogę dodać kotom, by im jedzenie ładnie pachniało? Myślę, że właśnie zapach zdałby jakiś rezultat, bo na nasze pachnące jedzenie koty się ożywiają momentalnie.
Sosy Vitakraft nie spełniły swojej funkcji.