felin pisze:wojtek_z pisze:felin pisze: W zasadzie to nie wiem czemu się tak dziwimy. Oto cytat z Katechizmu Kościola Katolickiego (czy jakoś tak) dotyczący zwierząt: „Równie niegodziwe jest wydawanie na nie pieniędzy, które mogłyby w pierwszej kolejności ulżyć ludzkiej biedzie” (por. KKK 2418).ewka63 pisze:W zasadzie to nie wiem czemu się tak dziwimy. Oto cytat z Katechizmu Kościola Katolickiego (czy jakoś tak) dotyczący zwierząt: „Równie niegodziwe jest wydawanie na nie pieniędzy, które mogłyby w pierwszej kolejności ulżyć ludzkiej biedzie” (por. KKK 2418).
Nie manipulujcie ludźmi, proszę. Zacytujcie ten fragment wraz ze zdaniem poprzedzającym, a nie cytujcie jednego zdania wyrwanego z kontekstu, bo to jest manipulacja.
Nie jest. Większość czytających to dzielo i tak zapamięta glównie to zdanie (już się panowie w sukienkach o to postarają), a nie poprzednie ani kolejne.
Tak jak pamiętają, że mają "Ziemię czynić sobie poddaną" i uważają, że "Nie zabijaj" dotyczy wylącznie ludzi.
A o tym: "Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt;
los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam.
W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt, bo wszystko jest marnością."
(Biblia, Księga Koheleta 3/19), to już w ogóle nigdy nie slyszeli.
Skoro sam kościól tak wybiórczo traktuje swoje nauki, to ja też mogę i nie uważam tego za manipulację.
A co? Poprzednie zdanie brzmi "Nieprawdą jest, że"?