SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 14, 2016 13:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Patmol pisze:
Whiskas jest bardzo smakowity.
NIech każdy karmi czym chce, ale niekoniecznie musi się tym chwalić w wątku "spis karm dla kota".

To moje koty sa jakies dziwne bo nie rusza Whiskasa -- nie wiedza co smaczne zdaniem Patmol haha :ryk:

Wiesz Patmol troche racji masz, to jest wątek o karmach "SPIS KARM DLA KOTA" a nie watek tylko o super hiper karmach i nie watek o karmierniu Barfem czy samym surowym nie suplementowanym miesem, czym sie zawsze tu chwalisz i polecasz. Moze założ sobie watek o barfie i karmieniu surowym miesem skoro to ma byc Twoim zdaniem tylo watek o karmach.

I NAJWAZNIEJSZE te dziwne koty, ktore sa tak bardzo dziwne, ze nawet "smacznego" Whiskasa nie lubią tez musza cos jesc zeby z glodu nie pasc!
I..............Lepiej zeby to byla sredniej jakosci dobrze zbilansowana karma niz resztki z obiadu
Ostatnio edytowano Pt paź 14, 2016 13:12 przez FarciKot, łącznie edytowano 1 raz
“Jesteśmy tu na jakiś czas, któregoś dnia szlag nas trafi, to po co tak traktować wszystko poważnie.”

:kitty:

FarciKot

Od: Czw sie 04, 2016 18:15

Post » Pt paź 14, 2016 13:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

mięso nie jest karmą?
a jaka jest definicja karmy ? ładnie zapakowane zboże?
to czym karmie kota jest karmą dla kota

Wcale nie myślałam o Barfie, ale o dobrych puszkach na czas wyjazdów -potrzebuje takich
Napisałaś że tamte puszki zawierają 91 procent mięsa , wiec się zainteresowłam
Ostatnio edytowano Pt paź 14, 2016 13:15 przez Patmol, łącznie edytowano 1 raz

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pt paź 14, 2016 13:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Patmol pisze:mięso nie jest karmą?
a jaka jest definicja karmy ?

A Jaka w takim razie Twoim zdaniem jest definicja karmy skoro to ja Twoim zdaniem nie powinnam się chwalic w tym wątku o karmieniu karma mokra Bozita i Smilla?
I o Tym, ze moje koty Whiskasa nie lubia?
“Jesteśmy tu na jakiś czas, któregoś dnia szlag nas trafi, to po co tak traktować wszystko poważnie.”

FarciKot

Post » Pt paź 14, 2016 13:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

FarciKot pisze:A Jaka w takim razie Twoim zdaniem jest definicja karmy skoro to ja Twoim zdaniem nie powinnam się chwalic w tym wątku o karmieniu karma mokra Bozita i Smilla?

Dobra karma dla kota to zdrowe jedzenie dla kota, o znanym, dobrym składzie , odpowiednie do potrzeb kota, który jest mięsożerca.
Może być firmowo zapakowane w puszkę czy worek, może tez być samodzielnie przygotowane.

Kilka postów wcześniej napisałaś tak

FarciKot pisze:Bozita dla kociat ma 91% miesa.

FarciKot pisze:To poczytaj tu http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... art/285041 i obejrzyj foty -- kazdy kartonik.
Myslisz, ze producent odwazyłby sie tak kłamac? Przeciez szybko by sie wydało a sprzedaja karme od lat.
Oni nigdzie nie pisza, ze to tylko czyste mieso miesniowe, pewnie i podroby itp, ale w 90% karm tak jest. Czyste mieso to tylko w filetówkach.

Szukam dobrej, mokrej karmy. Zainteresowałam się. Weszłam w linka, i sprawdziłam w składzie, że to wcale nie jest prawda i napisałam o tym na watku

to wtedy podsumowałaś moje watpliwości
FarciKot pisze:Patmol mnie naprawde mało obchodzi ile procentowo mają masy te kawałki byle koty mi jadły mokre - wyzej szczegołowo wyjasniłam swoj punkt siedzenia.
Nie zamierzam sie z Toba kłocic, o kocie zarcie. Kazdy ma prawo karmic swoje koty tak jak chce.

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pt paź 14, 2016 19:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Patmol pisze:
FarciKot pisze:A Jaka w takim razie Twoim zdaniem jest definicja karmy skoro to ja Twoim zdaniem nie powinnam się chwalic w tym wątku o karmieniu karma mokra Bozita i Smilla?

Dobra karma dla kota to zdrowe jedzenie dla kota, o znanym, dobrym składzie , odpowiednie do potrzeb kota, który jest mięsożerca.
Może być firmowo zapakowane w puszkę czy worek, może tez być samodzielnie przygotowane.

Kilka postów wcześniej napisałaś tak

FarciKot pisze:Bozita dla kociat ma 91% miesa.

FarciKot pisze:To poczytaj tu http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... art/285041 i obejrzyj foty -- kazdy kartonik.
Myslisz, ze producent odwazyłby sie tak kłamac? Przeciez szybko by sie wydało a sprzedaja karme od lat.
Oni nigdzie nie pisza, ze to tylko czyste mieso miesniowe, pewnie i podroby itp, ale w 90% karm tak jest. Czyste mieso to tylko w filetówkach.

Szukam dobrej, mokrej karmy. Zainteresowałam się. Weszłam w linka, i sprawdziłam w składzie, że to wcale nie jest prawda i napisałam o tym na watku

to wtedy podsumowałaś moje watpliwości
FarciKot pisze:Patmol mnie naprawde mało obchodzi ile procentowo mają masy te kawałki byle koty mi jadły mokre - wyzej szczegołowo wyjasniłam swoj punkt siedzenia.
Nie zamierzam sie z Toba kłocic, o kocie zarcie. Kazdy ma prawo karmic swoje koty tak jak chce.

Patmol, jezeli szukasz dobrej karmy, z największa ilością mięsa, poza ZiwiPeak to polecam Power of Nature, 95% w składzie

Biologicznie odpowiednia, kompletna, bezzbożowa karma dla kotów w każdym wieku. Aż 95% mięsa z hodowli ekologicznych. Rekordowa ilość tauryny. Tylko 10% węglowodanów! W 100% naturalna. Bez zbóż, bez konserwantów, bez produktów ubocznych. Strawność ponad 92% (!) Polecana dla kotów i kociąt wszystkich ras, także chorych na cukrzycę, alergię, kastrowanych/sterylizowanych.

ZALETY PROZDROWOTNE

95% mięsa i ok. 4% warzyw;
wysoka strawność: ponad 92%;
najwyższej klasy mięso z certyfikatem przydatności do spożycia przez ludzi i jest całkowicie pozbawione hormonów i antybiotyków;
naturalny smak, który koty uwielbiają;
bez niskojakościowych półproduktów i produktów ubocznych;
bez białek roślinnych, takich jak soja, groch, fasola lub ziemniaki;
bez ziaren zbóż, bez glutenu;
bez zagęszczaczy i emulgatorów;
minerały pochodzące z naturalnych źródeł;
100% naturalne: bez barwników, konserwantów.
Biologicznie odpowiednia, kompletna, bezzbożowa karma dla kotów w każdym wieku. Aż 95% mięsa z hodowli ekologicznych. Rekordowa ilość tauryny. Tylko 10% węglowodanów! W 100% naturalna. Bez zbóż, bez konserwantów, bez produktów ubocznych. Strawność ponad 92% (!) Polecana dla kotów i kociąt wszystkich ras, także chorych na cukrzycę, alergię, kastrowanych/sterylizowanych.

ZALETY PROZDROWOTNE

95% mięsa i ok. 4% warzyw;
wysoka strawność: ponad 92%;
najwyższej klasy mięso z certyfikatem przydatności do spożycia przez ludzi i jest całkowicie pozbawione hormonów i antybiotyków;
naturalny smak, który koty uwielbiają;
bez niskojakościowych półproduktów i produktów ubocznych;
bez białek roślinnych, takich jak soja, groch, fasola lub ziemniaki;
bez ziaren zbóż, bez glutenu;
bez zagęszczaczy i emulgatorów;
minerały pochodzące z naturalnych źródeł;
100% naturalne: bez barwników, konserwantów.

SKŁAD

Mięso kurcząt 95%, Warzywa (Cukinia, Brokuł, Marchew) 4%, Olej rzepakowy, Tauryna, Sól morska, Minerały, Witaminy.

ANALIZA SKŁADU

Białko 9,0 %
Tłuszcz 7,0 %
Surowy błonnik 0,5 %
Popiół 1,5 %
Wilgotność 81,0 %
Witamina A 3.000 j.m./kg
Witamina D3 350 j.m./kg
Witamina E 40 mg
Żelazo 6,5 mg
Miedź 0,1 mg
Cynk 16 mg
Tauryna 2.500 mg

Zamówiłam dzis dla futer CFF musy i pakiet mieszany Purrr. Macie jakies doświadczenia? Koty chetnie jadły? Ze zdjęć wywnioskowałam, ze Purrr jest w formie pasztetu, wiec tak, jak PoN, mam nadzieje, ze posmakuje, chociaz jeden smak...
Hejterzy nienawidzą rzeczy, których nigdy nie zdobędą oraz ludzi, którym nigdy nie dorównają

Moniaaaa

Od: Nie wrz 27, 2015 8:55

Post » Pt paź 14, 2016 19:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Moniaaaa pisze:Zamówiłam dzis dla futer CFF musy i pakiet mieszany Purrr. Macie jakies doświadczenia? Koty chetnie jadły?

CFF- chodzi o Catz finefood? Jeżeli tak, to ja mam od chyba 2 tygodni to na tapecie(pakiety mieszane) i jest WOW. Moje koty nie sa wybredziochy, ale takiego szału to jeszcze nie było- najwięcej wrzasku było przy pomarańczowej puszce. Doszło do tego, że nakładając do misek zostawiam towarzystwo za drzwiami bo co rusz któregoś na blacie miałam, balansując na tylnych łapach któryś złapał za uchwyt szuflady, wysunął i wypierniczył szufladę ze sztućcami. Najspokojniej jest przy którejś zielonej- ale i tak chętnie wcinają.

Mankament - koci kupsztal znów stał się aromatyczny inaczej, nuty puszkowe są dobrze wyczuwalne. :roll:

Zastanawiam się w jakich gramaturach to zamawiac, na 2 koty- które jedzą jeszcze suchą Portę. Teraz stosuję tak, ze małą puszkę 200g dostają na śniadanie(kocur 8 kg, kocica 4,2 kg), później mają chrupki do dyspozycji. Najkorzystniej wychodzą te puszki 800g, ale ile taką otwartą puszkę można trzymać w lodówce?
Trzy koty moje. Czwarty tylko ze mną mieszka.

Fatka

Od: Pt sty 01, 2016 19:36

Post » Pt paź 14, 2016 19:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Tak, miałam na mysli Catz Finefood :D . Masz te Purrr kangur, owca, itp.? Te zwykle u mnie tak sobie smakowały, dlatego zamówiłam te Purrr i musy.
http://m.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla ... ood/526378
http://m.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla ... ood/583513

Jak trafie na dostępne duze puszki PoN 400g to przekoadam do pojemnika hermetycznie zamkniętego i do lodówki.
Hejterzy nienawidzą rzeczy, których nigdy nie zdobędą oraz ludzi, którym nigdy nie dorównają

Moniaaaa

Post » Pt paź 14, 2016 20:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Trzy koty moje. Czwarty tylko ze mną mieszka.

Fatka

Od: Pt sty 01, 2016 19:36

Post » Pt paź 14, 2016 22:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Słuchajcie, czy kot uczulony na rybę, może tez alergicznie reagować na olej/tłuszcz rybny (dodatek większości karm suchych, np. w Royalu hypo)?

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Sob paź 15, 2016 10:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Polina, może, ale nie musi. Niestety nie dowiesz się, dopóki nie sprawdzisz.

Patmol, z FarciKot do ładu nie dojdziesz, bo ta osoba zrobi panienkę lekkich obyczajów z logiki, byleby wyszło na jej. Już się tu kilka osób o tym przekonało, witaj w klubie :ryk:

Moniaaaa, jak Purrr wchodziły, to poczytałam, sprawdziłam skład... i nic nadzwyczajnego tam nie znalazłam, żeby zamawiać. Ale jeśli ktoś ma kota z alergią albo jakiegoś wybitnie wybrednego, to pewnie mu się przydadzą takie puszki. U nas CFF klasyczny dalej rządzi, ale zastanawiam się, czy następnym razem nie wziąć musu dla tymczaski, może by wreszcie przestała jeść te okropne Gourmety.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Sob paź 15, 2016 12:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dark Angel, wiem, ze niczym nadzwyczajnym nie wyróżnia sie od klasycznego CFF, ale Purrr jest w formie pasztetu, wiec dla mojego wybitnie wybrednego Tysona konsystencja idealna. PoN zaczyna sie przejadać i musze mieszać z Miamor Pastate, hrabia nie tknie żadnej mokrej w formie kawałków, mielonki od wielkiego dzwona, nawet Feringa krolik i dziczyzna stały sie beee. Próbowałam Terra Faelis, ale nie posmakowało na dłuższa metę , wiec zostało Purrr i musy.
Ostatnio edytowano Sob paź 15, 2016 19:25 przez Moniaaaa, łącznie edytowano 1 raz

Moniaaaa

Post » Sob paź 15, 2016 12:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Fatka pisze: Najkorzystniej wychodzą te puszki 800g, ale ile taką otwartą puszkę można trzymać w lodówce?

ja nawet puszki 400gr dziele i mroze. Moje koty zjadaja razem 100 gr na 1 posilek. Reszte dziele na porcje w woreczki i do zamrazarki.
Nastepny posilek mokry maja z saszetki, bo za mielonkami nie pezepadaja wiec im urozmaicam. A na nastepny dzien rozmrazam kolejna porcje puchy.
Rozmrozone jest jak swierze nie jest takie jak przechowywane w puszce. Przechowywanego w puszce z lodowki moje nie zjedza. Nawet po 12 godzinach.
Mozesz kupowac 800gr i mrozic jesli Ci tak ekonomiczniej.

cyt: "Mankament - koci kupsztal znów stał się aromatyczny inaczej, nuty puszkowe są dobrze wyczuwalne. :roll:"

U mnie po CF tez smrod w kuwecie byl straszny - nigdy wiecej - dziekuje za takie dobre karmy z najwyzszej polki. To juz Smilla pod tym wzgledem lepsza.

FarciKot

Post » Sob paź 15, 2016 12:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dark Angel pisze:Patmol, z FarciKot do ładu nie dojdziesz, bo ta osoba zrobi panienkę lekkich obyczajów z logiki, byleby wyszło na jej. Już się tu kilka osób o tym przekonało, witaj w klubie :ryk:

Moze ta osoba nie jest tak nawiedzona ja Wy jesli chodzi o koty, a z logiki na studiach miala bardzo dobry :ryk: :ryk:
Poza tym ta osoba jest bardzo rozsadna osoba. Nigdy nie podaza slepo za tłumem, a juz szczegolne za tłumem nawiedzonych fanatyczek, ktorch na MIau jak chwastów na wiosne.

"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum.
Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł.”
- Albert Einstein

:P :twisted: :ryk:

Teraz pewnie dostane bana, ale taka jest prawda drogie Panie i nic na to nie poradze. Lepszy ban niz cicho siedziec i dac fanatyczkom sie zywcem pozrec, albo spalic na stosie.

FarciKot

Post » Sob paź 15, 2016 13:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

W takim razie w jakim celu korzystasz z forum, skoro według Ciebie to skupisko fanatyczek? Czepiasz sos wszystkich po kolei, bo co? Karmią inaczej niz Ty, maja inne zdanie na temat żywienia kotow? Odwracasz kota ogonem, a na koniec dolewasz oliwy do ognia, masz z tego jakas satysfakcję, czy podbudowujesz w ten sposób swojego ego?
A z reszta do Ciebie i tak nic nie dociera, przecież jestes Alfą i Omega w dziedzinie felinologii :twisted:

Moniaaaa

Post » Sob paź 15, 2016 13:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dziewczyny przecież to już standard, że ona wie wszystko najlepiej. Nie pamietacie jak mówiła, że Felix to super mięsne kawałki dla kota? Szkoda nerwów sobie psuć.. Tylko kotów żal.
ser_Kociątko

[poprzednia][następna]