Transporter wyszykowany ,koty już się pakują

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
dorcia44 pisze:koszmar ,Guć darł się całą drogę i w lecznicy również .
ludzi tłum ,gwar jak w ulu .
Guć ma
Ziarniniak eozynofilowy
Zespół ziarniniaka eozynofilowego kotów
2011-10-21 11:00:00
porady
Na zespół ziarniniaka eozynofilowego składają się trzy elementy: wrzód eozynofilowy, płytka eozynofilowa oraz ziarniniak liniowy
fot. sokoladas / sxc.hu
Wrzód eozynofilowy jest źle gojącym się, bolesnym owrzodzeniem warg i błony śluzowej jamy ustnej kotów w średnim wieku. Płytka eozynofilowa to swędząca, ogniskowa zmiana skóry owłosionej, najczęściej w środkowej części uda lub na brzuchu. Zaś ziarniniak liniowy jest dobrze odgraniczoną, wypukłą, liniową lub guzowatą zmianą skóry. Pojawia się najczęściej na tylnej powierzchni kończyny tylniej u młodych kotów, może również występować na języku, podniebieniu i błonie śluzowej jamy ustnej. Najczęściej spotykana jest jedna forma zespołu, choć możliwe jest również równoczesne wystąpienie wszystkich trzech postaci u jednego osobnika. Przyczyna choroby nie jest znana, podejrzewa się, że jest to nadwrażliwość typu I.
może to być stres ,może być alergicznedo nowego domu szedł czysty .
Dostał zastrzyki ,mam obserwować.
100 poszła.
Co ja mam z Gucinkiem zrobić
ametyst55 pisze:Dorciu przyczyną schorzenia u Gucinka może być stres, który przeszedł.
Moja tymczasia też ma teraz jedną z postaci tego schorzenia - wrzód eozynofilowy, a prawdopodobnie wcześniej miała płytkę eozynofilową tylko , że poprzedni wet tego nie rozpoznał![]()
Leczymy się niestety sterydami, na razie zmiana się zmniejszyła, choć nadal nie wiem co jest przyczyną , podejrzewam alergię .
Zdrówka dla Gucia![]()
![]()
![]()
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Wojtek i 136 gości