K-ów, czyli jak 30 kotów jechało kuligiem, potrzebna karma!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lis 24, 2011 5:52 Re: K-ów, no i gdzie te domy dla naszych podopiecznych?

mahob pisze:
miszelina pisze:
soboty rano:
03.12. - mahob
10.12. -
17.12. - mahob
31.12. - mahob
wieczorem: Miszelina

Miszelino - nie 10.12 tylko 17.12!

Już poprawiłam :oops:
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Czw lis 24, 2011 18:24 Re: K-ów, no i gdzie te domy dla naszych podopiecznych?

Tweety pisze:byłam dzisiaj po raz kolejny na spotkaniu w Urzędzie Wojewódzkim z pełnomocnikiem ds zwierząt. jako, że od nowego roku wchodzi obowiązek dla gmin aby ustalić program pomocy bezpańskim zwierzętom i oni oczywiście nie wiedzą jak się do tego zabrać to na kogo spadnie ta robota??
No, wiadomo ... :twisted:
Ale może przynajmniej będzie nam się jakoś łatwiej dogadać z nimi i łatwiej działać.
Do tygodnia czasu mamy przesłać pomysły w tematach:
- edukacja szkolna,
- edukacja gmin,
- sterylizacja i kastracja (w gminach, poza Krakowem),
- schroniska międzygminne (czyli mój konik),
- problem kotów wolnożyjących (to też teraz problem gmin)

potem będziemy to na kolejnym spotkaniu obrabiać jako zespół roboczy czyli KTOZ, Czarna Owca i my. Propozycje programowe dla gmin muszą do nich trafić przed Świętami.
No, to jakby było mało roboty :roll:

Mnie się marzy, aby powstały przepisy/rozporządzenia nakazujące :
1. obowiązkową sterylizację kotów i psów - szczególnie na wsiach - tak jak obowiązkowe jest szczepienie przeciwko wściekliźnie. Wiem, że to trudniejsze do zorganizowania i wymaga od gminy/urzędu/państwa większych nakładów finansowych, ale po paru latach mogłoby się okazać, że schroniska - których utrzymanie też kosztuje - nie są już potrzebne. A kot czy pies stałby się "towarem" deficytowym :)
2. otwieranie okienek piwnicznych/zakładanie okienek uchylnych w zimie dla kotow wolnożyjących, tak, w formie nakazu dla administrujących budynkami, a nie jak dotychczas apeli i zaleceń, które są powszechnie lekceważone, a wręcz wyśmiewane.
Obrazek

Kinga Warmijska

Od: Śro sie 11, 2010 17:39

Post » Czw lis 24, 2011 19:12 Re: K-ów, no i gdzie te domy dla naszych podopiecznych?

Jeśli znacie kogoś kto szuka długowłosego kota, to dzisiaj do schroniska trafiła (oddana przez osobę, która nie może się dłużej nią zajmować) dorosła, kremowo-biała persica, w dobrej formie, bardzo przyjazna i sympatyczna.
Obrazek

Kinga Warmijska

Post » Czw lis 24, 2011 19:24 Re: K-ów, no i gdzie te domy dla naszych podopiecznych?

Kinga Warmijska pisze:
Tweety pisze:byłam dzisiaj po raz kolejny na spotkaniu w Urzędzie Wojewódzkim z pełnomocnikiem ds zwierząt. jako, że od nowego roku wchodzi obowiązek dla gmin aby ustalić program pomocy bezpańskim zwierzętom i oni oczywiście nie wiedzą jak się do tego zabrać to na kogo spadnie ta robota??
No, wiadomo ... :twisted:
Ale może przynajmniej będzie nam się jakoś łatwiej dogadać z nimi i łatwiej działać.
Do tygodnia czasu mamy przesłać pomysły w tematach:
- edukacja szkolna,
- edukacja gmin,
- sterylizacja i kastracja (w gminach, poza Krakowem),
- schroniska międzygminne (czyli mój konik),
- problem kotów wolnożyjących (to też teraz problem gmin)

potem będziemy to na kolejnym spotkaniu obrabiać jako zespół roboczy czyli KTOZ, Czarna Owca i my. Propozycje programowe dla gmin muszą do nich trafić przed Świętami.
No, to jakby było mało roboty :roll:

Mnie się marzy, aby powstały przepisy/rozporządzenia nakazujące :
1. obowiązkową sterylizację kotów i psów - szczególnie na wsiach - tak jak obowiązkowe jest szczepienie przeciwko wściekliźnie. Wiem, że to trudniejsze do zorganizowania i wymaga od gminy/urzędu/państwa większych nakładów finansowych, ale po paru latach mogłoby się okazać, że schroniska - których utrzymanie też kosztuje - nie są już potrzebne. A kot czy pies stałby się "towarem" deficytowym :)
2. otwieranie okienek piwnicznych/zakładanie okienek uchylnych w zimie dla kotow wolnożyjących, tak, w formie nakazu dla administrujących budynkami, a nie jak dotychczas apeli i zaleceń, które są powszechnie lekceważone, a wręcz wyśmiewane.

ad.1 obowiązkową sterylke można im nakazać w stosunku jedynie do bezdomnych zwierząt w myśl tej nowej ustawy natomiast jak wiadomo na wsiach mnoży się co biega (co chodzi pomału też :evil: )

ad 2. to być może uda się właśnie wprowadzić, przynajmniej tam gdzie są budynki komunalne czyli gminne, bo u prywatnych właścicieli to tylko wolna wola

kto ma jakieś jeszcze pomysły? te są bardzo dobre

remont jeszcze nie zakończony więc nie ma po co jutro przychodzić na kociarnię. Spotkanie zrobimy albo za tydzień albo za 2 tygodnie jak będzie mogło się pojawić więcej osób, bo kolejne dwie zgłosiły mi, że jutro nie mogą

Tweety

Od: Nie mar 05, 2006 2:12

Post » Czw lis 24, 2011 19:31 Re: K-ów, no i gdzie te domy dla naszych podopiecznych?

A czy nakaz otwierania okienek może też dotyczyć budynków administrowanych przez spółdzielnie mieszkaniowe? To bardzo ważne, bo nadal takich jest najwięcej.
Obrazek

Kinga Warmijska

Post » Czw lis 24, 2011 19:37 Re: K-ów, no i gdzie te domy dla naszych podopiecznych?

Co do sterylizacji i kastracji w gminach poza Krakowem, to może można by było zorganizować w gminach taką akcje jak w Krakowie, że w określonym czasie i miejscu danej gminy można by było taniej wysterylizować swoje własne zwierzę. i wtedy może nie ściągałabym ciałek 'domowych' zwierząt z gminnej drogi :cry:
Obrazek
Maciuś ['], Kubuś ['], Filemon ['], Pimpuś ['], Maksiu ['], Nikitka ['], Tosia ['], Filip ['], Ina ['], Zoja ['] :( kiedyś się spotkamy
To i owo na dług u weta - viewtopic.php?f=20&t=216152

ametyst55

Od: Pon sie 16, 2010 14:04

Post » Czw lis 24, 2011 20:17 Re: K-ów, no i gdzie te domy dla naszych podopiecznych?

No właśnie tak, albo nawet -no, wiem, że to utopia, ale czemu nie próbować - organizować w gminach akcje bezpłatnych (czyli płatnych przez gminę) sterylizacji. Bo na wsi nikt nie wyda ani złotówki na tak nieprzydatne zwierzęta jak pies czy kot ...
Obrazek

Kinga Warmijska

Post » Czw lis 24, 2011 20:20 Re: K-ów, no i gdzie te domy dla naszych podopiecznych?

Były dzisiaj dwie nowe praktykantki, fajne dziewczyny. Być może jeden lub dwa weekendy obsadzą. Jutro mam mieć grafik, to porównam z naszym i zrobię wspólny. Bardzo proszę, aby "ustąpić" swoje dyżury, jeśli będą praktykantkom pasowały, mówiły m.in. coś o wtorkowym poranku. My sobie odpoczniemy i nabierzemy sił i ochoty na inne, nieobsadzone dyżury. Dziewczyny są zamiejscowe, więc nie można od nich wymagać wszystkich weekendów. Ale może Basia wskoczy, bo się zapowiadała.

Koty ok, Gil wymiziany na pożegnanie, ma na stole małą wyprawkę od Gertaaa. Pina brzuszek ok. Nowa (Fisia?) je, jak włoży jej się miskę z mokrym do transporterka. Na razie nie wydala, no chyba, że też do transporterka. Ibu dała się wymiziać Edit.
Obrazek

miszelina

Post » Czw lis 24, 2011 20:27 Re: K-ów, no i gdzie te domy dla naszych podopiecznych?

miszelina pisze:........ Bardzo proszę, aby "ustąpić" swoje dyżury, jeśli będą praktykantkom pasowały, mówiły m.in. coś o wtorkowym poranku. My sobie odpoczniemy i nabierzemy sił i ochoty na inne, nieobsadzone dyżury. Dziewczyny są zamiejscowe, więc nie można od nich wymagać wszystkich weekendów.

.

Ja się mogę dostosować z tymi weekendami, które zgłosiłam - znaczy zamienić na inne gdyby coś.

Koty ok, Gil wymiziany na pożegnanie,
:1luvu: Jak się cieszę, że Gilek wreszcie będzie miał swoich ludzi :D

mahob

Od: Czw lut 15, 2007 12:44

Post » Czw lis 24, 2011 20:31 Re: K-ów, no i gdzie te domy dla naszych podopiecznych?

w gminach najlepszym propagatorem jest sąsiad.
gadaniem nawoływaniem, plakatowaniem nic się nie zrobi
Ale wystarczy ze jeden sąsiad wysterylizuje kotkę i ta kotka się domu trzyma, kocury się nie zlazą i japy nie drą, i reszta zaczyna myslec...
Myslenie to proces powolny i wymagający wysilku, zwlaszcza na ziemiach gdzie brak jodu i chów wsobny przez dziesięciolecia , no ale trzeba miec nadzieję.
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Czw lis 24, 2011 20:38 Re: K-ów, no i gdzie te domy dla naszych podopiecznych?

BarbAnn pisze:w gminach najlepszym propagatorem jest sąsiad.
gadaniem nawoływaniem, plakatowaniem nic się nie zrobi
Ale wystarczy ze jeden sąsiad wysterylizuje kotkę i ta kotka się domu trzyma, kocury się nie zlazą i japy nie drą, i reszta zaczyna myslec...
Myslenie to proces powolny i wymagający wysilku, zwlaszcza na ziemiach gdzie brak jodu i chów wsobny przez dziesięciolecia , no ale trzeba miec nadzieję.

:ok: :ok:
Obrazek

miszelina

Post » Czw lis 24, 2011 20:58 Re: K-ów, no i gdzie te domy dla naszych podopiecznych?

bezpłatne usypianie ślepych miotów, by kilkutygodniowych nie zabijać łopatą, nie topić w gnojówce, nie spuszczać w wc...
I generalnie propagowanie tej opcji, bo na to, by szukać im domów po ich odchowaniu nie liczyłabym :(

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Czw lis 24, 2011 21:32 Re: K-ów, no i gdzie te domy dla naszych podopiecznych?

Kinga Warmijska pisze:Jeśli znacie kogoś kto szuka długowłosego kota, to dzisiaj do schroniska trafiła (oddana przez osobę, która nie może się dłużej nią zajmować) dorosła, kremowo-biała persica, w dobrej formie, bardzo przyjazna i sympatyczna.

Wiadomo co więceJ? Nie, ja jej nie wezmę, już się czuję jak Violeta Villas :twisted: , ale podrzuciłam temat Pieczarce. A w ogóle to szukamy kota w typie rosyjskiego niebieskiego lub niebieskiego brytyjczyka. Jest fajny dom chętny na dwa kot, jedno miało być dowolne tylko małe, więc pewnie zdecydują się na czarnego podrzutka od pani Małgosi, a drugie ma być wpółdorasowe lub rasowe, byle niebieskie. A marzenia trzeba przecież spełniać :D

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Czw lis 24, 2011 21:40 Re: K-ów, no i gdzie te domy dla naszych podopiecznych?

Tosza pisze:
Kinga Warmijska pisze:Jeśli znacie kogoś kto szuka długowłosego kota, to dzisiaj do schroniska trafiła (oddana przez osobę, która nie może się dłużej nią zajmować) dorosła, kremowo-biała persica, w dobrej formie, bardzo przyjazna i sympatyczna.

Wiadomo co więceJ? Nie, ja jej nie wezmę, już się czuję jak Violeta Villas :twisted: , ale podrzuciłam temat Pieczarce. A w ogóle to szukamy kota w typie rosyjskiego niebieskiego lub niebieskiego brytyjczyka. Jest fajny dom chętny na dwa kot, jedno miało być dowolne tylko małe, więc pewnie zdecydują się na czarnego podrzutka od pani Małgosi, a drugie ma być wpółdorasowe lub rasowe, byle niebieskie. A marzenia trzeba przecież spełniać :D

jakby tak na poważnie to Anna Rylska ma takiego w typie na cmentarzu :)
viewtopic.php?f=1&t=135954 tyle że trzeba wyleczyć i przywieźć pewnie

annakreft

Od: Pon wrz 05, 2011 10:20

Post » Czw lis 24, 2011 22:23 Re: K-ów, no i gdzie te domy dla naszych podopiecznych?

Kinga Warmijska pisze:No właśnie tak, albo nawet -no, wiem, że to utopia, ale czemu nie próbować - organizować w gminach akcje bezpłatnych (czyli płatnych przez gminę) sterylizacji. Bo na wsi nikt nie wyda ani złotówki na tak nieprzydatne zwierzęta jak pies czy kot ...

U mnie np. w 100 000-nym mieście nie ma darmowych sterylek kotów bezdomnych. Pisałam w tej sprawie do miasta, bo koleżanka miała kolonię na podwórku, to zaproponowali, żeby się zgłosiła do TOZu i dostanie 50% dofinansowania na każdego kota. Ale to było za dużo jak na prywatną osobę.
Podobno ogłaszali przetarg, ale nikt się nie zgłosił.

_namida_

Od: Pon mar 22, 2010 16:36

[poprzednia][następna]