Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
AnielkaG pisze:Przepraszam że dopiero teraz ale nie zaglądałam na forum.
Koty po kk czasem mają przewlekle wyciek z oka, właśnie taki brązowo, czasem okresowo. Więc tym bym się nie przejmowała, nic się z tym specjalnie nie robi, można przetrzeć oko woda przegotowaną i tyle. Gdyby kicia miała ropny wyciek z oka to wtedy ewentualnie krople lub maść (weci wolą krople, ja wolę maść bo nie trzeba walczyć z kotem 5 razy dziennie tylko 2) z antybiotykiem. Atecorin to nie było dobre rozwiązanie bo ma w składzie steryd, który jest przeciwwskazany w kk.
Co do świszczącego oddechu to już gorzej radzić coś na odległość, bo albo kotka ma katar i dlatego tak oddycha, a może to coś gorszego. Czy kotka ma normalny apetyt? Nie jest osowiała?
Ja byłam w takiej samej sytuacji jak Ty jakiś czas temu, miałam wszystkie koty z nieleczącym się grzybem, część ze świerzbem i z nawrotem kk, brak kasy i brak koncepcji u weta... Kombinowałam z uodparniaczami, przerobiłam Scanomune, Biogen, Betaglukan, witaminy, cebion... bez efektu.
(Tu na tym forum potępia się leczenie na własną rękę, ale dzięki temu mam prawie zdrowe koty...bo weci , łącznie z osławioną Białobrzeską nie bardzo potrafili pomóc)
Nie załamuj się, wiem że czasem po prosu ma się dosyć...
Dostała betamox (
AnielkaG pisze:Dostała betamox (
tak, to popularny antybiotyk , zaletą jego jest podawanie co 2 dni
Nie musisz jeździć do Warszawy do weta, z kicią nic się strasznego nie dzieje i nie wyrzucaj obie, ze nie masz kasy... uratowałaś tym kotom życie i robisz wszystko co możesz. Wiem ze frustrujące jest zamykanie kota w pokoju, ale nie ma wyjścia...
Z antybiotyków najlepsza i najekonomiczniejsza do oczu moim zdaniem, jest maść BIVACIN, bo jest w miarę tania (ok 13 zł) i na prawdę skuteczna, najtańsze krople to gentamycyna (2 zł na ludzką receptę)n, sporo droższa ale też bardzo skuteczna jest BIODACYNA ( ok. 15 zł) inne krople to już wydatek rzędu 20- 25 zł. Krople trzeba zapuszczać co co najmniej 5 razy dziennie, czasem nie trafisz i dużo tego idzie , ja przy 5 kotach z kk wydałam kilkaset zł na same leki do oczu...Ale to o ile kot ma zapalenie spojówek
Co do szczepienia to zdania są podzielone, bo kk wywołuje kilka wirusów...ale jeżeli w tej chwili kociaki są zdrowe to chyba bym szczepiła, ale na 3 koty to spory koszt...
(Zrobię Ci bazarek)
Szukaj wszędzie gdzie się da domów dla maluchów, śliczne są...
AnielkaG pisze:Dostała betamox (
Szukaj wszędzie gdzie się da domów dla maluchów, śliczne są...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1507 gości