Witam wszystkich!! Strasznie dawno mnie tu nie było. Mam więc kilka uwag.
Słusznym było sporządzenie tabeli (ściskam pazurki!). Uzupełniam:
Do SHKRP wstąpić można
- po złożeniu pisemnej deklaracji (nie jest to wniosek, jak podaje Tabela)
- uiszczeniu stosownuch opłat (mniej więcej zgodne z Tabelą, choć co roku uchwałą Walnego Zgromadzenia Delegatów ustalane są nowe)
- na podstawie uchwały Zarządu odpiwiedniego oddziału (bez uchwały ani rusz)
- członek zwyczajny nie może być zrzeszony w innych organizacjach nie zrzeszonych w FIFe
- kontakt osobisty jest wymagany, ale nie zawsze konieczny. Wiele spraw załatwia się przez telefon, fax i pocztą elektroniczną. Wrocław na w rejonie działania również Opole i trudno wymagac, by opolanie przyjeżdzali do siedziby w każdej sprawie. Nawet przeglądy hodowlane w uzasadnionych wypadkach mogą odbywać się w innych miejscach, niż siedziba oddziału. Natomiast osobisty kontakt pozwala również na wyeliminowanie osób, które nie gwarantują należytej pieczy kotom. Wierzcie mi, to się już kilkakrotnie sprawdziło.
- nie straszcie "licencją hodowlaną" jak diabłem z pudełka. TAKI DOKUMENT NIE ISTNIEJE!!!!!!!!!!!!! Poprosty kot, by zostać zakwalifikowanym do rozpłodu musi zostac poddany ocenie trzech sędziów (a to są fachowcy najwyższej klasy). W PZF robi to lekarz weterynarii. A co (Jezu! Ileż razy zadawałem już to pytanie!) jeżeli ten lekarz jest np. herpetologiem? Toż to jakby ginekologowi kazać składać złomaną rękę. Teoretycznią wiedzę posiada. Ae za efekty nie ręczę. Nie lepiej oddać co cesarskie cesarzowi? Pamiętać też należy, że pewne zapisy Regulaminu Wystawowego znacznie ułatwiają uzyskanie ocen Exellent (słynne EX)
- Do udziału wwystawach nikt nikogo nie zmusza. Ja sam już kawał czasu nie wystawiam, choć mam co

Natomiast wystawy praktycznie są co tydzień, więc w efekcie zdobycie odpowiednich not i tytułów nie sprawia relatywnie wielkiego kłopotu.
- przydomek hodowlany chroniony jest prawami własności na całym świecie przez 50 lat po ustaniu hodowli (np. śmierci hodowcy), podlega prawu dziadziczenie itd, stanowi więc realną wartość. To stanowi rekompensatę ceny: płaci się raz na wieki wieków!
- FIFe (więc i pośrednio SHKRP) posiada ogromne zaplecze naukowe w postaci laboratoriów badających nie tylko koty, ale też i inne "kocie sprawy", np. karmę (byłem w takim na wycieczce: imponujące) i naprawdę doświadczonej kadry.
- sędziowie zobowiązani sa do stałego dokształcania się. W oparciu o wspomniane zaplecze organizuje się seminaria, szkolenia i inne formy kształcenia o zasięgu międzynarodowym.
- SHKRP, podobnie jak inne organizacje, nie uznaje wyników z innych organizacji. Nie mniej jednak tytuły już zdobyte nigdzie nie giną: umieszczane są w rodowodach SHKRP.
Pozdrawiam wszystkich i wszystkie

i