WARSZAWA- 5 "persów"- odchuchujemy i szukamy DT/DS :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 14, 2011 22:12 Re: WARSZAWA- 5 persów- odchuchujemy i szukamy DT/DS :)

J.D. pisze:czyli co? trzeba było zostawić?twoje sumienie pozwala na to????

Jeśli ktoś chce sprzedać - nie kupuję po prostu. Mało jest bied na ulicy? Zapewniam Cię, że tymczas mam non stop zajęty.. Czasem czekają w kolejce. Po co miałabym dodatkowo wspierać pseudo?
Kilka lat temu pewna kobieta podrzuciła pod schronisko kotkę perską. Okazało się, że to kotka rodowodowa. Razem z hodowcą zgłosiliśmy kobietę na policję. Wcześniej próbowała ją sprzedać na allegro.
Kotka trafiła do DS. Kilka lat po tym zdarzeniu dostałam info, że jakaś kobieta się przeprowadza czy coś, ma psy i persa, którego chce oddać. Okazało się, że to ta sama kobieta! Tym razem hoduje yorki. A że nie ma już kotki, więc kocur jej niepotrzebny. Trafił do mnie. A ona nawet nie wiedziała ile o niej wiem. Tym sposobem, bez jakiegokolwiek wspierania - wiedziałam o obydwu kotach. Źle bym się czuła, gdybym kupiła od niej któregoś i dowiedziała się, że dołożyłam się do jej nowej hodowli... :?
Pytasz czy moje sumienie pozwala na zostawienie i nie kupowanie? Tak, bo wykupując - nie zmienię działalności pseudohodowcy, a wręcz go jeszcze nakręcę. Natomiast nie pozwala na zostawienie kota na ulicy. Dla mnie to jest różnica. Zabierając biedę z ulicy - nie przyczyniam się do niczego poza ratowaniem. Kupując - ratuję tego, ale skazuję na śmierć kolejne, które dzięki temu się pojawią. Popyt=podaż.
Wyjaśniłam tylko moje stanowisko.
DT podtrzymuję jeśli znajdzie się taka potrzeba.
dorzuć się do sterylek: https://www.ratujemyzwierzaki.pl/azg dla bezdomnych: KRS 0000338819

Edzina

Od: Czw lut 10, 2005 12:07

Post » Pt lip 15, 2011 8:50 Re: WARSZAWA- 5 persów- odchuchujemy i szukamy DT/DS :)

Wiesz Edzina ja nie chcę nakręcać nikogo na etyczne dyskusje.
Przeczytaj historię Fiony -mojej kotki kilka postów wstecz.
I odpowiedz (nie mnie, SOBIE) czy ją należało zostawić tam gdzie była.
Dodam,że podobnie jak Persona Neigh jest w typie "persa ekstremalnego"
bo ma tak cofniętą szczękę (albo wysuniętą zuchwę),że nie potrafi jeść dużych kawałków mięsa np..ale to drobiazg.

Nie rozumiem dlaczego umierający kot w pseudo jest gorszy od tego z ulicy!!??

To moja ostsnia wypowiedź w sprawach etycznych w tym temacie.
Proponuję założyć osobny temat w tych celach.

Do rzeczy: co u kotów sztuk pięć?? :D

Neigh rozumiem,że "jest źle" już nieaktualne..?

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Pt lip 15, 2011 9:02 Re: WARSZAWA- 5 persów- odchuchujemy i szukamy DT/DS :)

kotkins pisze:Nie rozumiem dlaczego umierający kot w pseudo jest gorszy od tego z ulicy!!??

To ja odwrócę pytanie: dlaczego umierający kot na ulicy jest gorszy od pseudorasowca?
Nie chodzę do takich hodowli. Nie zbawię całego świata. Ale i nie dołożę się do zepsucia go. Mając określoną ilość miejsca i funduszy - nie zapłacę pseudo, bo kota w podobnym stanie znajdę na ulicy i zapłacę za jego leczenie (często nawet "rasowca").
Nie chciałam ciągnąć tematu, ale skoro ktoś zarzuca mi brak sumienia, to czuję się zobowiązana do odpowiedzi. Można też pytać o sumienie w sytuacji, kiedy płaci się za wykupienie, a obok na wątku - umiera kot, bo nie ma go za co leczyć..
Znów niestety pojawia się stwierdzenie: "wy jesteście źli, bo kupiliście od pseudo, my jesteśmy dobrzy, bo kupiliśmy od pseudo". A wszystko w zależności od tego kto to pisze.
Ok. Już nie ciągnę tego.
dorzuć się do sterylek: https://www.ratujemyzwierzaki.pl/azg dla bezdomnych: KRS 0000338819

Edzina

Od: Czw lut 10, 2005 12:07

Post » Pt lip 15, 2011 9:19 Re: WARSZAWA- 5 persów- odchuchujemy i szukamy DT/DS :)

Ja bym to ujęła krótko: jeśli kupujesz kota u pseudo bo chcesz mieć kota a wolisz mieć tańszego...to jest źle (i -zapewniam- się zemści...mam kota TAK kupionego w pseudo!).
WYKUPIENIE to ratowanie życia.(świadomie,wiedz ac ,że kot będzie delikatnie mówiąc NIE TAKI!)

Nic więcej nie dodam.
To wszystko w tej sprawie.

kotkins

Post » Pt lip 15, 2011 9:22 Re: WARSZAWA- 5 persów- odchuchujemy i szukamy DT/DS :)

kotkins pisze:Ja bym to ujęła krótko: jeśli kupujesz kota u pseudo bo chcesz mieć kota a wolisz mieć tańszego...to jest źle (i -zapewniam- się zemści...mam kota TAK kupionego w pseudo!).
WYKUPIENIE to ratowanie życia.(świadomie,wiedz ac ,że kot będzie delikatnie mówiąc NIE TAKI!)

Nic więcej nie dodam.
To wszystko w tej sprawie.

Jana pisze:(...)
Kupując czy też (wy)kupując koty z pseudohodowli nakręca się interes - czyli produkcję kociąt. (Wy)kupowanie kotów z miejsca, które tak się potępia, de facto jest wspieraniem tego miejsca i przedłużaniem potępianej działalności. Jedyną różnicą pomiędzy kupowaniem a (wy)kupowaniem jest intencja - kupuje się żeby mieć prawie rasowe kotki, a (wy)kupuje się żeby kotki ratować. Dla pseudohodowli zawyczaj nie ma żadnej różnicy. No, może nawet wolą (wy)kupowanie, bo wtedy zazwyczaj kotki idą hurtem, więc zbyt jest lepszy i można szybciej "uruchomić" produkcję kolejnych kociaków.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pt lip 15, 2011 9:24 Re: WARSZAWA- 5 persów- odchuchujemy i szukamy DT/DS :)

Qrcze DZIEWCZYNY to nie wątek na temat kupowania czy nie kupowania...PROSZĘ!!!!

Neigh widzę,że czytasz więc mam pytanko-Wpłynęło 600 zł.Odliczając moje 400 zostaje 200 .Co z nimi zrobić przesłać na Koci Świat?
Obrazek

gosik5

Od: Śro kwi 27, 2011 13:36

Post » Pt lip 15, 2011 9:36 Re: WARSZAWA- 5 persów- odchuchujemy i szukamy DT/DS :)

Już się dyscyplinuję i przepraszam...:)

Napiszcie co u kociastych!

kotkins

Post » Pt lip 15, 2011 9:46 Re: WARSZAWA- 5 persów- odchuchujemy i szukamy DT/DS :)

Kotkins wiem tyle co i Ty :mrgreen: Czekam na jakieś fotki wstawione przez Koci Świat.Ciekawa jestem jak wyglądają po tuningu :ryk: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek

gosik5

Post » Pt lip 15, 2011 9:59 Re: WARSZAWA- 5 persów- odchuchujemy i szukamy DT/DS :)

gosik5 pisze:Odliczając moje 400 zostaje 200 .Co z nimi zrobić przesłać na Koci Świat?

ja bym była za tym rozwiązaniem :)
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Pt lip 15, 2011 10:02 Re: WARSZAWA- 5 persów- odchuchujemy i szukamy DT/DS :)

Witaj XAgaX... :D Ja też ale jakby czekam na decyzję Neigh no i reszty dziewczyn które wpłaciły
Obrazek

gosik5

Post » Pt lip 15, 2011 10:06 Re: WARSZAWA- 5 persów- odchuchujemy i szukamy DT/DS :)

gosik5 pisze:Witaj XAgaX... :D Ja też ale jakby czekam na decyzję Neigh no i reszty dziewczyn które wpłaciły

Rozumiem :) wydaje mi się, że wpłata na KŚ byłaby sprawiedliwa - w końcu Azyl przejął opiekę nad kotami, w tym koszty.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Pt lip 15, 2011 10:13 Re: WARSZAWA- 5 persów- odchuchujemy i szukamy DT/DS :)

I ja tak myślę

I ciekawa jestem ile mamy potencjalnych chętnych DT i DS...?
Obrazek

gosik5

Post » Pt lip 15, 2011 11:26 Re: WARSZAWA- 5 persów- odchuchujemy i szukamy DT/DS :)

XAgaX pisze:
gosik5 pisze:Odliczając moje 400 zostaje 200 .Co z nimi zrobić przesłać na Koci Świat?

ja bym była za tym rozwiązaniem :)

ja też :ok:

J.D.

Od: Nie maja 23, 2010 13:24

Post » Pt lip 15, 2011 16:12 Re: WARSZAWA- 5 persów- odchuchujemy i szukamy DT/DS :)

Szukamy 5 persom DT/DS
Obrazek

gosik5

Post » Pt lip 15, 2011 17:28 Re: WARSZAWA- 5 persów- odchuchujemy i szukamy DT/DS :)

Edzina pisze:XAgaX - niestety, ale w świetle tego co było napisane później - znów się przekonuję, że wykupywanie to złe rozwiązanie. Wystarczyło ją trochę pourabiać i oddałaby te koty....

J.D. pisze:czyli co? trzeba było zostawić?twoje sumienie pozwala na to???? nie oddałaby tych kotów za free -jestem tego pewna...

Pewność własnej nieomylności jest pochodną bezmyślności. Należało przynajmniej próbować.

J.D. pisze:klauduska bo ja cała jestem porażająca nie tylko moje wypowiedzi więc radzę uważać bo kopię :twisted: natomiast ty i twój udział na tym forum to jest na prawdę rozbawiający i rozwalający i rozbrajający :ryk: daruj sobie-zajmij się czymś konstruktywnym 8)

J.D. pisze:...
napisałam trochę więcej aby tym razem przerazić a nie porazić znaną nam z elokwencji klauduskę :wink:

===>
J.D. pisze:Wiecie co mnie najbardziej zastanawia????????????? To,że wielu siedzi na tym forum po to żeby pluć jadem udając przy tym obrońców zwierząt 8O goowno prawda żadni z was obrońcy tylko typowi polscy pieniacze :evil: ....

Genialne oszołomstwo. :1luvu: :1luvu: :1luvu:

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

[poprzednia][następna]