SchronWro. Kociaki proszą o dom! fot str 70

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 16, 2011 20:52 Re: SchronWro. Połamana 4 mca kicia ! pilnie DT!!!

No to dziewczyny musicie się dogadać między sobą :ok: Ja podtrzymuję wsparcie finansowe bez względu na to kto weźmie mała.
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Nie sty 16, 2011 20:55 Re: SchronWro. Połamana 4 mca kicia ! pilnie DT!!!

ciekawa.swiata była pierwsza wiec decyzja należy do niej :)
A kiedy pada deszcz Bezdomne koty mokną - Co zrobić masz, sam wiesz: W piwnicy otwórz okno. A kiedy szron się szkli, spod nóg i kół śnieg pryska Zamknięte uchyl drzwi, Zmarznięte wpuść kociska. Bo może być i tak: W twych grzechach zaczną grzebać, A kot - da łapką znak, Uchyli furtkę Nieba..

Magdalena424

Od: Czw paź 26, 2006 15:16

Post » Nie sty 16, 2011 21:51 Re: SchronWro. Połamana 4 mca kicia ! pilnie DT!!!

Podrzucamy wrocławiaków :ok:

JaEwka pisze:
32/11 Leon 3 lata

Obrazek

Ten kocur jest super :1luvu: Przepiękny i oooogromny :1luvu:
Obrazek

Kruszyna

Od: Czw gru 13, 2007 22:32

Post » Pon sty 17, 2011 7:59 Re: SchronWro. Połamana 4 mca kicia ! pilnie DT!!!

ustalone z Ciekawa.swiata ze ja zabieram kotę na tymczas.
Prosze mi tylko powiedzieć kto i kiedy mógłby pomóc mi wyciągnąć ze schronu?

PS nigdy nie miałam połamanego kota i potrzebuję troche prad co robić zeby nie zrobić jej krzywdy.... :(
A kiedy pada deszcz Bezdomne koty mokną - Co zrobić masz, sam wiesz: W piwnicy otwórz okno. A kiedy szron się szkli, spod nóg i kół śnieg pryska Zamknięte uchyl drzwi, Zmarznięte wpuść kociska. Bo może być i tak: W twych grzechach zaczną grzebać, A kot - da łapką znak, Uchyli furtkę Nieba..

Magdalena424

Post » Pon sty 17, 2011 9:47 Re: SchronWro. Połamana 4 mca kicia ! pilnie DT!!!

no i ze szczęścia mam łzy w oczach a jestem w pracy więc ryczeć nie mogę bo mnie wezmą za całkowitego czuba, tak to tylko za częściowego mnie uważają ;-)
dziewczyny skoro Figaro ma termin na środę to myślę, żeby ten termin wykorzystać dla koteczki, nie ma co czekać.
Magdalena424 skontaktuj się może z Figaro i wykorzystaj ten termin.
Ja miałam kotkę ze strzaskaną miednicą i połamanymi łapami, opieka nie jest trudna - kotka powinna jeśli tylko lekkie pokarmy bo z powodu tego że się nie rusza jest słabsza praca jelit, ja karmiłam konwalescentem (mleczkiem) oraz gerberkami mięsnymi ( indyk lub kurczak). Podkłady zminiałam tak aby kotki nie podnosić, wsuwałam pod spód jeden a delikatnie wysuwałam ten brudny.

mawin

Od: Czw sie 09, 2007 9:55

Post » Pon sty 17, 2011 10:13 Re: SchronWro. Połamana 4 mca kicia ! pilnie DT!!!

Magdalena424, jeśli nie czujesz się na siłach, to ja podtrzymuję swoją propozycję.
Musisz się liczyć z tym, że wiąże się to z baaaardzo częstymi wizytami u weterynarza. Macie możliwość odizolowania tej kotki od swoich kociaków? Bo mogą zacząć się nią interesować. Pamiętam jak było z Merlinkiem, po zabiegu dwa dni siedziałam z nim w domu 24h/dobę bo bardzo cierpiał... trzeba pilnować żeby gdzieś nie wskoczyła, nie próbowała za dużo chodzić itp.
Zabiegi na UP robi się najczęściej rano z tego co wiem.
Nie upieram się, ale chcę, żebyś była świadoma jak to będzie wyglądało...

ciekawa.swiata

Od: Śro paź 06, 2010 11:29

Post » Pon sty 17, 2011 11:47 Re: SchronWro. Połamana 4 mca kicia ! pilnie DT!!!

jeśli kotka ma strzaskaną miednicę to nie będzie chodzić, nawet nie będzie próbować.
ja trzymałam Pumke w dużym transporterku.
oby tylko doktor Bieżyński malutką poskładał, oby to było możliwe.....

mawin

Post » Pon sty 17, 2011 11:52 Re: SchronWro. Połamana 4 mca kicia ! pilnie DT!!!

no ale kiedyś zacznie chodzić, Merlin po miesiącu już skikał na parapet musiałam wszystko pozastawiać :)
nawet jeżeli nie będzie w stanie poskładać nogi, to kotki bez jednej nogi też sobie radzą... ale miednica...

ciekawa.swiata

Od: Śro paź 06, 2010 11:29

Post » Pon sty 17, 2011 11:54 Re: SchronWro. Połamana 4 mca kicia ! pilnie DT!!!

ciekawa.swiata pisze:no ale kiedyś zacznie chodzić, Merlin po miesiącu już skikał na parapet musiałam wszystko pozastawiać :)
nawet jeżeli nie będzie w stanie poskładać nogi, to kotki bez jednej nogi też sobie radzą... ale miednica...

Miednica podobno w 99 % przypadków się zrasta i to sama, bez konieczności ingerencji.
Doktor Bieżyński w przypadku Punki powiedział, że jest bardzo strzaskana i ma obawy co do miednicy a Pumka chodzi i to całkiem dobrze :-)

mawin

Post » Pon sty 17, 2011 12:07 Re: SchronWro. Połamana 4 mca kicia ! pilnie DT!!!

Dziewczyny, może nie powinnam się wtrącać, ale wydaje mi się, że kotka z takim urazem to kiepski pomysł na pierwszego tymczasa i być może lepiej by było, gdyby trafiła do kogoś, kto ma już wprawę w opiece nad kotkiem z unieruchomionym tyłem :oops:
Obrazek

Kruszyna

Od: Czw gru 13, 2007 22:32

Post » Pon sty 17, 2011 12:14 Re: SchronWro. Połamana 4 mca kicia ! pilnie DT!!!

Połamanej miednicy, jeśli nie ma przesunięć się u kota nie rusza. Kota się zamyka w dużym transporterze lub mniejszej klatce, musi mieć ograniczone ruchy. Początkowo sikanie na podkłady. Kwestia z tą kotką może być inna - jeśli ma inne złamania lub co gorsza uraz rdzenia, to będzie rzeczywiście kwestia biegania po wetach w tą i z powrotem, rehabilitacja itp.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Pon sty 17, 2011 12:17 Re: SchronWro. Połamana 4 mca kicia ! pilnie DT!!!

Zdjęcia Jadwini w nowym domku (po kliknięciu w miniaturkę zdjęcie otwiera się w pełnym rozmiarze)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Pon sty 17, 2011 12:25 Re: SchronWro. Połamana 4 mca kicia ! pilnie DT!!!

ciekawa.swiata pisze:Magdalena424, jeśli nie czujesz się na siłach, to ja podtrzymuję swoją propozycję.
Musisz się liczyć z tym, że wiąże się to z baaaardzo częstymi wizytami u weterynarza. Macie możliwość odizolowania tej kotki od swoich kociaków? Bo mogą zacząć się nią interesować. Pamiętam jak było z Merlinkiem, po zabiegu dwa dni siedziałam z nim w domu 24h/dobę bo bardzo cierpiał... trzeba pilnować żeby gdzieś nie wskoczyła, nie próbowała za dużo chodzić itp.
Zabiegi na UP robi się najczęściej rano z tego co wiem.
Nie upieram się, ale chcę, żebyś była świadoma jak to będzie wyglądało...

jak powiedziało sie A to trzeba powiedzieć B :)
czuje sie na siłach jak trzeba wezmę urlop i posiedze z nią do końca tygodnia.

mam możliwość izolacji i myślałam zeby najpierw trzymać ją zamkniętą w kontenerku.
tylko kto i jak może ze mną podjechac nawet dziś do schronu po małą?
jutro rano już się umówiłam z dr. Bieżyńskim...

Magdalena424

Post » Pon sty 17, 2011 12:29 Re: SchronWro. Połamana 4 mca kicia ! pilnie DT!!!

Kruszyna pisze:Dziewczyny, może nie powinnam się wtrącać, ale wydaje mi się, że kotka z takim urazem to kiepski pomysł na pierwszego tymczasa i być może lepiej by było, gdyby trafiła do kogoś, kto ma już wprawę w opiece nad kotkiem z unieruchomionym tyłem :oops:

decyzja nalezy do Was :) jaka by nie była przyjmę ją :) od razu się przyznaję że nie mam wprawy i praktyki :)
jeśli trzeba to pomogę w transporcie i finansowo....

Magdalena424

Post » Pon sty 17, 2011 13:25 Re: SchronWro. Połamana 4 mca kicia ! pilnie DT!!!

Magdalena424 pisze:
Kruszyna pisze:Dziewczyny, może nie powinnam się wtrącać, ale wydaje mi się, że kotka z takim urazem to kiepski pomysł na pierwszego tymczasa i być może lepiej by było, gdyby trafiła do kogoś, kto ma już wprawę w opiece nad kotkiem z unieruchomionym tyłem :oops:

decyzja nalezy do Was :) jaka by nie była przyjmę ją :) od razu się przyznaję że nie mam wprawy i praktyki :)
jeśli trzeba to pomogę w transporcie i finansowo....

jak zbierałam Pumkę z chodnika też nie wiedziałam jak się zająć tak połamanym kotem :-) ale to na prawdę nie jest takie trudne. grunt to jej po prostu nie ruszać i trzymać w transporterze, karmić i wymieniać podkłady.
Super że już wizytę u doktora Bieżyńskiego umówiłaś. Oby tylko malutkiej udało się pomóc.

mawin

[poprzednia][następna]