Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 21, 2011 12:42 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

Dzień dobry!

Wczoraj Allegro mnie wkurzyło, bo usunęli jedno z moich ogłoszeń kotów, ponieważ podobno łamię regulamin. Po korespondencji okazało się, że problematyczny jest zapis w opisie kota: "Złożenie oferty nie jest równoznaczne z zakupem kota" lub podobny. Ja taki zapis umieszczam, bo nie chcę żeby kot poszedł do kogokolwiek, wszak potrzebna jest wizyta przedadopcyjna itp. Z Allegro też trudno zrezygnować, bo oglądalność jest duża.

Myślałem żeby wstawić napis że wygranie aukcji jest równoznaczne ze zgodą na wizytę przedadopcyjną i warunki wymagane przez umowę adopcyjną i odstąpienie od umowy kupna-sprzedaży w przypadku gdy warunki zapewnione zwierzęciu nie są odpowiednie, ale boję się że z kolei to odstraszy potencjalne dobre domy, bo przestraszą się że ja będę pozywał do sądu albo żądał kar umownych jak kot kichnie.

Macie jakieś pomysły?

Adam
aburacze

Post » Śro gru 21, 2011 13:38 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

Ja w allegro zawszę robię aukcje, jak ktoś zaczyna licytować to wystarczy go przebić. A swoją drogą zawsze piszę to co Ty i nigdy mi ogłoszenia nie usunęli.
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Śro gru 21, 2011 19:42 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

zaznaczam sobie
[/url]Obrazek
Kupując w naszym sklepie pomagasz zwierzakom. Sklep SzopFilantrop. Karmy dla kota, żwirek, karmy dla psa, akcesoria dla zwierząt
Fundacja Stawiamy na Łapy

mikela

Od: Czw sty 13, 2011 20:33

Post » Śro sty 04, 2012 9:52 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

Dzień dobry!

Właśnie doszedłem do wniosku, że chyba Allegro, z którego było dotąd najwięcej adopcji, chyba pod względem prawnym odpada po wejściu nowej ustawy.

Dotychczas robiłem ogłoszenia na Allegro dając cenę 1 zł (bo 0 się nie da) i pisząc w treści ogłoszenia że złożenie oferty nie jest równoznaczne z zakupem kota. No i w grudniu ktoś z pracowników Allegro zauważył to i zdjął moją aukcję, twierdząc że to sprzeczne z regulaminem i jak ktoś zalicytuje to zobowiązuje mnie to do sprzedaży zwierzęcia - na szczęście nigdy taka okoliczność nie miała miejsca, nawet jak ktoś zalicytował to potem nie dochodził swoich "praw".

A teraz jest ustawa, która zakazuje sprzedaży zwierząt nie pochodzących z hodowli. Tymczasem ja na Allegro chyba formalnie sprzedaję koty, tak? Czyli popełniam przestępstwo?

Ma ktoś lepsze rozeznanie tego problemu?

Może zacząć sprzedawać zdjęcia kota z dopiskiem że kot jest do adopcji i jak ktoś chce tego ślicznego kotka na tych sprzedawanych zdjęciach to ja go mogę oddać za darmo?

Adam
aburacze

Post » Śro sty 04, 2012 10:04 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

Allegro jest portalem handlowym, nie ogłoszeniowym - wystawienie tam czegokolwiek, w tym kota, równa się jego sprzedaży. Umieszczanie aukcji z zastrzeżeniami dotyczącymi licytacji jest łamaniem regulaminu Allegro. I jest nieskuteczne. Wylicytowanie równa się zakupowi i podobno były już przypadki egzekucji sądowej takich zwierząt (rasowych).
I tak, jest to teraz łamanie prawa, o ile zwierzę nie ma rodowodu (jak ma, to zazwyczaj jest to łamanie przepisów klubowych, ale to insza inszość).

Inna sprawa, że kompletnie nie rozumiem, jak można na Allegro szukać zwierzęcia?

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Śro sty 04, 2012 10:17 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

OKI pisze:Inna sprawa, że kompletnie nie rozumiem, jak można na Allegro szukać zwierzęcia?

No właśnie w tym problem, że nie szukałbym na Allegro domów dla kotów, gdyby nie fakt że stamtąd mamy najwięcej domów. Oczywiście koty są ogłaszane na wielu portalach, Allegro jest jednym z nich.

Jeszcze pozostaje możliwość umieszczania na Tablicy (gdzie i tak koty umieszczam), które to ogłoszenia są chyba widoczne na Allegro, tylko nie wyróżnione. Może wyróżnione z Tablicy będą wyróżnione na Allegro? Raczej nie sądzę, ale spróbuję się dowiedzieć.

Adam
aburacze

Post » Śro sty 04, 2012 10:27 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

aburacze pisze:
OKI pisze:Inna sprawa, że kompletnie nie rozumiem, jak można na Allegro szukać zwierzęcia?

No właśnie w tym problem, że nie szukałbym na Allegro domów dla kotów, gdyby nie fakt że stamtąd mamy najwięcej domów. Oczywiście koty są ogłaszane na wielu portalach, Allegro jest jednym z nich.

Jeszcze pozostaje możliwość umieszczania na Tablicy (gdzie i tak koty umieszczam), które to ogłoszenia są chyba widoczne na Allegro, tylko nie wyróżnione. Może wyróżnione z Tablicy będą wyróżnione na Allegro? Raczej nie sądzę, ale spróbuję się dowiedzieć.

Adam

Wątpię, żeby Allegro wyróżniało ogłoszenia z Tablicy. To są wprawdzie podmioty połączone, ale niekoniecznie leży to w interesie Allegro ;)
Nie ogłaszam na Allegro, jak dla mnie zbyt duże ryzyko, że adopcja będzie pod wpływem impulsu, bo ktoś gdzieś pomiędzy mydłem i powidłem wzruszył się losem kotka. Albo akurat urządza mieszkanie i przy okazji szukania kanapy znajdzie sobie pasujące do niej zwierzę :? Nie jestem w stanie zweryfikować pobudek osób szukających zwierzęcia na Allegro (czy innych portalach aukcyjnych).

OKI

Post » Śro sty 04, 2012 11:10 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

Szalony Kot pisze:Dla mnie jako "laika allegro" jest to taki sam portal ogłoszeniowy jak każdy inny :>

Właśnie w tym sęk, że nie ogłoszeniowy, tylko handlowy - jak sklep internetowy. Wystawiona aukcja jest ofertą sprzedaży nie ogłoszeniem. Wg prawa - wiążącą ofertą.

OKI

Post » Śro sty 04, 2012 11:10 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

itaka pisze:Ja w allegro zawszę robię aukcje, jak ktoś zaczyna licytować to wystarczy go przebić. A swoją drogą zawsze piszę to co Ty i nigdy mi ogłoszenia nie usunęli.

za przebijanie wlasnych aukcji, nawet z innego konta ale tez Twojego mozna zostac usunietym z Allegro
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Czw sty 05, 2012 9:21 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

Dzień dobry!

Na razie na Allegro zrobiłem napis: "przedmiotem aukcji są zdjęcia kota, dla którego szukamy domu". Mam nadzieję, że z kolei nie przyczepią się do mnie że aukcja jest w złej kategorii (bo to są "Żywe zwierzęta / koty"), ale przynajmniej nie jestem już przestępcą ani nie łamię regulaminu. Jak ktoś wylicytuje to wyślę mu zdjęcia ślicznego kota w dużej rozdzielczości :mrgreen: Napis jest duży, na górze opisu aukcji, więc raczej każdy zauważy.

Widziałem że ktoś inny z kolei poradził sobie pisząc że przedmiotem aukcji jest ankieta przedadopcyjna.

Myślę cały czas nad innymi rozwiązaniami.

Adam
aburacze

Post » Czw sty 05, 2012 9:58 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

Właśnie chyba należy zastosować takie dopiski do aukcji.
Swoją drogą wyadoptowałam z allegro kilka kotów, które trafiły do wspaniałych domów. Mam z nimi ciągły kontakt. Nie wiem co w tym złego szukać tam zwierząt i je ogłaszać. Zawsze można powiedzieć, że zwierzątko uciekło jak ktoś zalicytuje. W końcu to nie pralka ma cztery nogi.
Obrazek

itaka

Post » Pon sty 09, 2012 14:03 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

itaka pisze:Właśnie chyba należy zastosować takie dopiski do aukcji.

Właśnie się przekonałem że nie, bo mimo wszystko Allegro mi zdjęło aukcje z kotami. W sumie zachowali się bardzo poprawnie, bo przysłali następującą informację:

Usunięte Oferty/przedmioty (lub ich opisy) były niezgodne z zasadami, które obowiązują w Allegro. Naruszały bowiem postanowienia Ustawy o ochronie zwierząt (Dz. U. 2011 Nr 203 poz. 1373). Zgodnie z nowelizacją, która weszła w życie 1 stycznia 2012 roku zabronione jest rozmnażanie psów i kotów w celach handlowych. Zakaz ten nie dotyczy hodowli zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów. Powyższe zasady oznaczają, że handel psami i kotami może dotyczyć jedynie zarejestrowanych hodowli - czyli zwierząt posiadających rodowód.

Zabronione jest też wprowadzanie do obrotu (sprzedaży) zwierząt poza miejscami ich chowu lub hodowli. Odbiór zwierząt musi następować więc w miejscu hodowli.

W związku z powyższym wymagamy, aby Użytkownicy Allegro sprzedając psy i koty podawali w treści oferty informacje pozwalające zidentyfikować hodowlę i organizację, do której należy oraz miot, z którego zwierzaki pochodzą.

Jeżeli posiadają Państwo zwierzę nie spełniające powyższych warunków i chcecie oddać je w dobre ręce można tego dokonać poprzez Serwis Tablica.pl na warunkach ujętych na stronie:

http://tablica.pl/pomoc/oferty/zmiany-d ... zwierzeta/

Opłaty za usunięte aukcje zwracamy proporcjonalnie do czasu, przez który aukcja była widoczna w Serwisie.

Na razie nie mam pomysłu co z tym dalej. Fakt, że pojawiały się już ogłoszenia typu "Szampon dla psów za 650 zł + szczeniak gratis", więc pewnie dlatego wszystkie te ogłoszenia zdjęto. Z tego co widzę, w dziale "Żywe zwierzęta" jest już bardzo mało aukcji, sporo to są po prostu ogłoszenia z Tablicy które są tu przez Allegro przeklejane. Chyba w takim razie przestanę ogłaszać na Allegro, trudno.

Adam
aburacze

Post » Pon sty 09, 2012 14:34 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

Ale jest jeszcze jedno ale. Z tego co wiem fundacje i schroniska mogą sprzedawać zwierzęta (tzn. pobierać opłatę za adopcje) Dyskusja na ten temat toczy się już w jakimś wątku. Więc jak fundacja czy schronisko ogłasza to nie mają mi prawa zdjąć takiego ogłoszenia.
Obrazek

itaka

Post » Pon sty 09, 2012 15:28 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

itaka pisze:Ale jest jeszcze jedno ale. Z tego co wiem fundacje i schroniska mogą sprzedawać zwierzęta (tzn. pobierać opłatę za adopcje) Dyskusja na ten temat toczy się już w jakimś wątku. Więc jak fundacja czy schronisko ogłasza to nie mają mi prawa zdjąć takiego ogłoszenia.

No może, ale ja nie jestem schronisko, ogłaszam dachowce z DT... Nie to że jestem za robieniem aukcji, bo od początku miałem wątpliwości co do robienia aukcji z kotami, ale Allegro dawało duży odzew ludzi szukających kotów, dlatego mi szkoda że ta formuła się kończy. Jakieś nadzieje daje to, że na Allegro są kopiowane ogłoszenia z Tablicy (po prostu pokazują się na liście razem z aukcjami) i wtedy to jest legalne itp.

Adam
aburacze

[poprzednia][następna]