KOCIA CHATKA znów zaprasza....

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 20, 2012 0:33 Re: KOCIA CHATKA znów zaprasza....

a bedzie nowy watek :mrgreen:
ObrazekObrazekObrazek

MarKotek

Od: Pon lut 23, 2009 0:36

Post » Pt sty 20, 2012 10:48 Re: KOCIA CHATKA znów zaprasza....

dostałam takiego mejla czy ktoś jest chętny żeby tam podjechać ?

Nazywam się Dominika Ratajczyk. Pracuję jako pedagog szkolny w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Jana Pawła II w Jaworznie.
W roku poprzednim zorganizowaliśmy na terenie naszej szkoły obchody Światowego Dnia Kota połączone ze zbiórką żywności dla zwierząt.
Okazało się, że zeszłoroczna impreza cieszyła się dużym zainteresowaniem. Zebraliśmy m.in. ponad 100 kg karmy.
Wszystko przekazaliśmy fundacji Alarmowy Fundusz Nadziei na Życie z Krakowa i fundacji Miaukot z Bytomia (obie fundacje brały aktywnie udział w obchodach w naszej szkole). Mam świadomość, że dla fundacji która ma pod swoją opieką wiele bezdomnych stworzeń to kropla w morzu potrzeb, ale zawsze to coś:) Ważnym wydaje mi się również fakt, że zwróciliśmy uwagę dzieci i młodzieży i mieszkańców naszego miasta na problem bezdomności i cierpienia zwierząt.
Chcąc kontynuować zapoczątkowaną z powodzeniem w 2011 roku tradycję, postanowiliśmy w dniu 17 lutego 2012 roku ponownie zorganizować obchody Światowego Dnia Kota na terenie naszej szkoły:). W ramach tej akcji planujemy wiele atrakcji dla wszystkich przybyłych, którzy będą chcieli nas wspierać. Zostaną m.in. ogłoszone trzy konkursy:
• dla przedszkoli – konkurs sceniczny
• dla szkół podstawowych – konkurs plastyczny (rzeźba)
• dla gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych – konkurs filmowo-fotograficzny
Na chwilę obecną udało mi się zorganizować na nagrody kilka półrocznych prenumerat od magazynu „Kocie sprawy”, nawiązałam też kontakt z fundacją Czarna Owca Pana Kota z Krakowa (obiecałam im to w tamtym roku, gdyż przekazali kilkanaście swoich publikacji na nagrody), która zaoferowała przeprowadzenie warsztatów empatyczności oraz warsztatów budowy domków dla bezdomnych kotów. Dlatego też cześć zebranych darów przekażemy na pewno tejże fundacji. Wspomagać nas również będzie TOZ Jaworzno organizując stoisko.
Fundacja Czarna Owca Pana Kota niestety nie może przywieść do nas kotków do tzw. kącika adopcyjnego, a bardzo mi zależy aby ten kącik zaistniał, tak jak i w zeszłym roku, dlatego zwracam się do Was z zapytaniem czy macie możliwość nawiązania kontaktu z osobami, które mogły by przyjechać do nas w dniu 17 lutego 2012 roku wraz z kotami. Oczywiście kotki te muszą mieć klatki. Tak jak i rok temu przydzielona im będzie osobna sala z boku, tak aby miały spokój. Zdajemy sobie również sprawę, że będzie to jedynie miejsce gdzie kota będzie można zobaczyć, zadać pytania i nawiązać kontakt z tymczasowym opiekunem.

Ze swej strony mogę zaproponować promocję waszego stowarzyszenia, jeden (lub być może więcej) ze zbudowanych podczas warsztatów domków dla kotów oraz oczywiście zaproszenie na obchody Dnia Kota w ZSP nr 3 w Jaworznie.

BARDZO PROSZĘ O JAK NAJSZYBSZE PRZESŁANIE INFORMACJI ZWROTNEJ.

Filomen

Od: Sob lut 10, 2007 17:20

Post » Pt sty 20, 2012 14:49 Re: KOCIA CHATKA znów zaprasza....

Ja na chwilę z innej beczki :?
Taki młodziak pojawił się w miejscu, gdzie mieszkała Michałowa. Tam pojawia się czasami mamuska Michałowej (Balbina, tak ponoc ją nazywała jej pani), ta którą kiedyś załapałam i musiałam wypuścic. Długo jej nie było a teraz przyprowadziła jakiegoś malucha, ale to raczej nie jej, bo wtedy wet wykluczył żeby niedawno rodziła :roll: Ona się chowa w takiej przestrzeni pod dachem budynku. On tam nie jest w stanie wejsc, bo jest za mały. Siedzi bida zagrzebany pod dechami. Ta góra desek jest stopniowo rozbierana :( Postawiliśmy budę, ale za płotem mieszka pies "kościelny", który całymi dniami lata luzem, atakuje koty i oczywiście wyjada im z misek. Ten teren jest stopniowo uprzątany i budynki są kolejno rozbierane, na tym miejscu ma byc parking.
Nie wiemy co robic z tym młodziakiem, zostawic go tam? Balbina się nim opiekuje i nie spuszcza go z oka. Szkoda mi go jej zabrac, ale też szkoda żeby go dopadł pies. Postawiłam mu budę najwyżej jak mogłam i żeby był w stanie wejśc, ale pies też jest w stanie tam wejśc, a mały trochę się boi tam wchodzic :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Balbina go obserwuje z góry :1luvu:
Obrazek

to ten pies :
Obrazek
Ostatnio edytowano Pt sty 20, 2012 15:40 przez The Szops, łącznie edytowano 2 razy

The Szops

Od: Sob lip 30, 2011 15:08

Post » Pt sty 20, 2012 14:56 Re: KOCIA CHATKA znów zaprasza....

Obrazek

Jeszcze pysiak:
Obrazek

The Szops

Post » Pt sty 20, 2012 16:34 Re: KOCIA CHATKA znów zaprasza....

A czy tam na tej plebanii mieszka ktoś, z kim można byłoby porozmawiać o jakimś schronieniu dla tych kotów?

Iwona11

Od: Pon lis 21, 2011 19:30

Post » Pt sty 20, 2012 16:57 Re: KOCIA CHATKA znów zaprasza....

Iwonko, gdyby tylko była taka możliwośc, to oczywiście nie chciałabym zabierac kotka z miejsca, które dobrze zna. Niestety na plebanii nie można się dogadac nawet w sprawie tego psa, który mieszka u nich od lat. Pies nie jest szczepiony, nie ma nawet obroży, nikt nie czuje się za niego odpowiedzialny. Karmią go tylko i zamykają na noc. Jeśli chodzi o koty, to pani, która sprząta u księdza stwierdziła tylko, że szkoda będzie jak pies je dorwie :evil: Twierdzi, że kiedyś ratowała przed nim Balbinę (albo Michałową), bo ją dorwał. Balbina w wielkim strachu bardzo niefortunnie tą panią podrapała w głowę (było szyte). Nie wiem ile w tym prawdy, ale tam nie ma żadnego dialogu w sprawie kotów :(

The Szops

Post » Pt sty 20, 2012 18:12 Re: KOCIA CHATKA znów zaprasza....

The Szops pisze:Obrazek

Jeszcze pysiak:
Obrazek

Oj szkoda kociaka :( Przecież będą wkrótce prawdziwe mrozy i nie wiadomo czy maluch jest w stanie przetrzymać zimę na dworze :|
Obrazek Obrazek Obrazek

Czy dom bez kota – najedzonego, dopieszczonego i należycie docenionego – zasługuje w ogóle na miano domu? :(
Mark Twain

Jesteśmy, by służyć zwierzętom. Obrazek

Kocia Mama Ewa

Od: Wto wrz 27, 2011 11:17

Post » Pt sty 20, 2012 19:55 Re: KOCIA CHATKA znów zaprasza....

Spytam wprost bo nie ma co owijać w bawełnę czy możemy zapewnić temu kotkowi opiekę w kociej chatce . Kotek jest młody i śliczny a warunki jak widać ze zdjęcia - okropne :( .
Sąsiedztwo kościołów jest dla zwierząt niestety nieprzyjazne , ostatnio wysłuchałam nawet koszmarnej opowieści o gnijących zwłokach bezdomnego psa leżących przez cały sezon pod świętą figurą na terenie kościoła na Syberce ul. Kniewskiego. Tam też proboszcz zabrania dokarmiać zwierzęta bezdomne :evil: , a wierzące i bogobojne parafijanki gorliwie się stosują, napiszę Wam wkrótce o tych wydarzeniach w szczegółach.
To jak będzie z tym kotem ?

gosiakot

Od: Śro mar 24, 2010 21:08

Post » Pt sty 20, 2012 20:11 Re: KOCIA CHATKA znów zaprasza....

Ja bym go brała :wink: nie mamy teraz tłoku w KCh...a maluszek może sobie nie poradzić :(
To moje zdanie :D
Obrazek+Obrazek+Obrazek+Obrazek
Festi,Tami, Julek, Pani Tiszka.

Cookie1706

Od: Czw gru 16, 2010 19:37

Post » Pt sty 20, 2012 20:14 Re: KOCIA CHATKA znów zaprasza....

Poza tym śliczny jest - jak się go oswoi trochę i odczyści raz-dwa znajdzie dom a może i inne koty pomoże wyadoptować :ok:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pt sty 20, 2012 20:17 Re: KOCIA CHATKA znów zaprasza....

Jasne, ja też jestem "za" i to bardzo :kotek:
Obrazek Obrazek Obrazek

Czy dom bez kota – najedzonego, dopieszczonego i należycie docenionego – zasługuje w ogóle na miano domu? :(
Mark Twain

Kocia Mama Ewa

Post » Pt sty 20, 2012 20:22 Re: KOCIA CHATKA znów zaprasza....

Ja również jestem za zabraniem Pysiolka do K.Ch. :ok:
Jeśli jakieś trudności z transportem to daj znać i jakoś się zdzwonimy :D bo rozumię że Pysiol da Ci się złapać bez klatki-łapki
http://www.youtube.com/watch?v=KWXhyA9b4fA
Obrazek
Tajger,Czaruś Obrazek
Benek [*] Lucuś-Belmondo [*] Kapsel[*]

Kropeczka13

Od: Nie sie 03, 2008 8:39

Post » Pt sty 20, 2012 20:39 Re: KOCIA CHATKA znów zaprasza....

Maluch już jest w KCH :D Potwornie mokry, brudny i troszkę przestraszony.Daje się miziac, nie jest spanikowany, dorwał się do miseczki z ciepłą wodą z dodatkiem mleczka. Umówimy go na poniedziałek do weta.

Michałowa była na kontroli. Niestety rozlizuje sobie te ranki i na czas dalszego leczenia trzeba jej to uniemożliwic. Dostała kubraczek, ale muszę go trochę podrasowac ponieważ rękawki są za krótkie :roll: Raz na trzy dni przemywanie ranek szamponem 5 ml rozrobionym z przegotowaną wodą (zapienic i wcierac). Zostawic szampon na rance na 10 min, po tym czasie zmyc.
Dodatkowo co 3 dni czyszczenie uszu i oridermyl codziennie - przez 3 tygodnie.
Za tydzień kontrola.
Jutro podjadę, wypiszę kartę i przywiozę ten kubraczek.
Bardzo się wyluzowała i nie chce siedziec w boksie, miałam problem żeby ją tam zagonic 8O. Ciekawe co powie na nową kieckę :roll:

Beti jest poza boksem, ale Maurycy ją bardzo atakował, więc Mauryś poszedł spac do boksu, a Beti została na wolności.

The Szops

Post » Pt sty 20, 2012 20:42 Re: KOCIA CHATKA znów zaprasza....

Pysiol :ok: , chyba że to ona; zapomniałam sprawdzic :oops:

The Szops

Post » Pt sty 20, 2012 20:47 Re: KOCIA CHATKA znów zaprasza....

No ale niespodzianka- super szybka akcja. Jutro go wymiziam :1luvu: Za Pysiloka :ok: :ok: :ok:
Obrazek Obrazek Obrazek

Mark Twain

Kocia Mama Ewa

[poprzednia][następna]